Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία (ποδόσφαιρο): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Proodeftiki (συζήτηση | συνεισφορές)
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Proodeftiki (συζήτηση | συνεισφορές)
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 528: Γραμμή 528:
*{{flagicon|Ουζμπεκιστάν}} {{flagicon|Αρμενία}} [[Στέπαν Αταγιάν|Στέπαν (Στέφαν) Αταγιάν]] (1994-1999)
*{{flagicon|Ουζμπεκιστάν}} {{flagicon|Αρμενία}} [[Στέπαν Αταγιάν|Στέπαν (Στέφαν) Αταγιάν]] (1994-1999)
* {{flagicon|Συρία}} [[Αλ Τζάχερ]] (1998-2002, 2006-2007)
* {{flagicon|Συρία}} [[Αλ Τζάχερ]] (1998-2002, 2006-2007)
* {{flagicon|Συρία}} [[Αλ Σάιντ Μπαγιαζίντ]] (1999-2002, 2005-2006)
* {{flagicon|Συρία}} [[Αλ Σαΐντ Μπαγιαζίντ]] (1999-2002, 2005-2006)
* {{flagicon|Ελλάδα}} [[Τάκης Γιαννόπουλος|Τάκης (Παναγιώτης) Γιαννόπουλος]]
* {{flagicon|Ελλάδα}} [[Τάκης Γιαννόπουλος|Τάκης (Παναγιώτης) Γιαννόπουλος]]
* {{flagicon|Ελλάδα}} [[Τάκης Μανδραφλής|Τάκης (Παναγιώτης) Μανδραφλής]]
* {{flagicon|Ελλάδα}} [[Τάκης Μανδραφλής|Τάκης (Παναγιώτης) Μανδραφλής]]

Έκδοση από την 14:42, 15 Ιουνίου 2016

Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου της Προοδευτικής. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία.
Α.Ο. Προοδευτική
Αρχείο:Proodeftiki FC (logo).png
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία
Σύντομο όνομαΠροοδευτική
ΠροσωνύμιοΒασίλισσα του Πειραιά
Ίδρυση1927
ΈδραΝίκαια Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, Νίκαια Αττικής
Πρόεδρος Βασίλης Κατσαρός
Προπονητής Βασίλης Σπάθας
ΠρωτάθλημαΑ΄ ΕΠΣ Πειραιά
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Ενεργά τμήματα της Προοδευτικής
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Μπάσκετ (Ανδρών)
Μπάσκετ (Γυναικών)

Ο Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία με το διακριτικό τίτλο «Α.Ο. Προοδευτική», ή απλά «Προοδευτική», είναι ένα ελληνικό ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 31[1]. Ιδρύθηκε το 1927 στην Παλαιά Κοκκινιά, σημερινή Νίκαια, παράλληλα με την ίδρυση του αθλητικού συλλόγου «Αθλητικός Όμιλος Προοδευτική Νεολαία» και αποτελέσε ένα από τα πρώτα τμήματά του. Διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του στο «Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας».

Αποτελεί το πιο επιτυχημένο τμήμα του συλλόγου. Χαρακτηριστικά του είναι η πολυετής συμμετοχή στην Α' Εθνική(15) και Β' Εθνική(29), οι συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα(3), οι αξιόλογες πορείες στο κύπελλο Ελλάδας και η συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ, στους οποίους έχει συμμετάσχει αρκετές φορές, τις περισσότερες με θριαμβευτικά αποτελέσματα.

Η Προοδευτική είναι κυρίως γνωστή για τη δεκαετία του '60 και πιο συγκεκριμένα για την σπουδαία ομάδα του 1964-1965, τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει, την ιστορικά δύσκολη έδρα και το πολυπληθές φίλαθλο κοινό της.

Στο παρελθόν μετείχε στις επαγγελματικές κατηγορίες με την επωνυμία «Π.Α.Ε. Α.Ο. Προοδευτική». Αυτό το διάστημα η ομάδα μετέχει στις τοπικές ερασιτεχνικές διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιά ως «Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία».

Ιστορική αναδρομή

Το 1926 ιδρύεται η Ε.Π.Ο. και η Προοδευτική γίνεται το 31ο μέλος της. Παράλληλα, αποτελώντας ποδοσφαιρικό σωματείο του Πειραιά, εγγράφηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά.

Τα πρώτα γήπεδα που αγωνιζόταν ήταν αλάνες της Κοκκινιάς, διαμορφωμένες σε χωμάτινα γήπεδα ποδοσφαίρου. Το 1937 χτίστηκε στην Κοκκινιά, το σημερινό Γήπεδο Νίκαιας, αποτελώντας έκτοτε βασική έδρα της Προοδευτικής. Χτισμένο στα σύνορα με τον Κορυδαλλό, άρχισε να αυξάνεται ο φίλαθλος κόσμος της, καθώς με το πέρασμα των χρόνων οι κάτοικοί του Κορυδαλλού την αγκάλιασαν όλο και περισσότερο, αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος του πολυπληθή λαού της Προοδευτικής.

1927-1958: Τα πρώτα χρόνια στην ΕΠΣ Πειραιά

Αγωνίστηκε σε όλες τις κατηγορίες(Α', Α2', Β' και Γ') της Ε.Π.Σ. Πειραιά, ενώ κύριοι ανταγωνιστές της εκείνα τα χρόνια ήταν ο Ατρόμητος Πειραιώς, ο Εθνικός Πειραιώς και οι άλλοι δύο Κοκκινιώτικοι σύλλογοι Α.Ε. Νίκαιας[2] και Άρης Νίκαιας. Αγωνιζόμενη στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Πειραιά, έκανε τα πρώτα σημαντικά βήματα της, κυρίως στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο, μετέχοντας συχνότερα στην Α' κατηγορία.

Με την ίδρυσή της, την περίοδο 1926-27 εντάχθηκε αρχικά στη Β' κατηγορία, αλλά στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην Α' κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, λόγω της συνεχούς αύξησης των σωματείων, η Προοδευτική εντάχθηκε στην Β' κατηγορία.

Την περίοδο 1935-36, ισοβαθμούσε με τον Άρη Νίκαιας στην 1η θέση της Β' κατηγορίας. Σε αγώνα κατάταξης μεταξύ τους για την εξασφάλιση της θέσης ηττήθηκε και παρέμεινε στη Β' κατηγορία.

Την περίοδο 1938-39, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά και κέρδισε την άνοδο για την Α' κατηγορία.

Την περίοδο 1939-40, τερμάτισε στην 3η θέση της Α' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά[3], πίσω από τον Εθνικό Πειραιώς, γεγονός που της έδωσε το δικαίωμα να προκριθεί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παράλληλα την ίδια περίοδο, προκρίθηκε και συμμετείχε στο Κύπελλο Ελλάδας, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Την επόμενη περίοδο, με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού πολέμου, το πρωτάθλημα της περιόδου 1940-41, διακόπηκε μόλις στην 3η αγωνιστική του, ενώ η Προοδευτική βρισκόταν στη 2η θέση[4], έπειτα την ισοπαλία 2-2 με τον Εθνικό Πειραιώς, την νίκη επί του Αργοναύτη με 6-2 και την ήττα με 1-0 από τον Κεραμεικό Καμινίων. Στη συνέχεια ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής, καθ' όλη τη διάρκεια της οποίας, τα πρωταθλήματα δεν διεξαγόταν.

1945-1959: Σταθεροποίηση στην Α' κατηγορία

Μεταπολεμικά, αγωνίστηκε 8 χρονιές συνεχόμενα στην Α' κατηγορία, από το 1945-46 έως το 1952-53 που τερμάτισε στην τελευταία θέση[5], γεγονός που την οδήγησε να διεκδικήσει την παραμονή της μέσω αγώνα μπαράζ με τον πρωταθλητή της Α2' κατηγορίας, Άρη Νίκαιας. Στον πρώτο αγώνα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1, ενώ στον δεύτερο αγώνα ο Άρης Νίκαιας επικράτησε 2-1 και η Προοδευτική υποβιβάστηκε προσωρινά στην Α2' κατηγορία.

Την περίοδο 1954-55, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2' κατηγορίας, τερματίζοντας στην 1η θέση μπροστά από τη Δόξα Πειραιά και ως πρωταθλήτρια, έπρεπε να διεκδικήσει την άνοδό της μέσω αγώνα διαβάθμισης με τον τελευταίο της Α' κατηγορίας, Πανελευσινιακό. Στον πρώτο αγώνα επικράτησε η Προοδευτική με 5-3 και στον δεύτερο αγώνα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1, δίνοντας στην Προοδευτική το δικαίωμα της επιστροφής της στην Α' κατηγορία.

Την περίοδο 1955-56 τερμάτισε στην 3η θέση της Α' κατηγορίας σε σύνολο 8 ομάδων, πίσω από τον Εθνικό και Ολυμπιακό και μπροστά από τον Ατρόμητο Πειραιώς, με σύνολο 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Εντός έδρας παρέμεινε αήττητη, με μόλις 1 ισοπαλία και 6 νίκες, με πιο ξεχωριστές τις νίκες με 6-1 επί του Ατρόμητου και 3-1 επί του Πανελευσινιακού και της Α.Ε. Νίκαιας αντίστοιχα.

Την περίοδο 1956-57, τερμάτισε στη 2η θέση της Α' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά[6], πίσω από τον Ολυμπιακό και μπροστά από τον Εθνικό και ως δευτεραθλήτρια προκρίθηκε για 2η φορά στην ιστορία της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Την περίοδο 1957-58, τερμάτισε ξανά στη 2η θέση της Α' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά[7], με σύνολο 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα, επίσης πίσω από τον Ολυμπιακό και μπροστά από τον Εθνικό, κερδίζοντας την πρόκρισή της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα για 3η και τελευταία φορά. Στην έδρα της παρέμεινε αήττητη, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο Πειραιώς αντίστοιχα και 2-2 με τον Πανελευσινιακό, ενώ νίκησε 4-1 τον Εθνικό, 4-0 τον Άρη Νίκαιας και τους Φίλαθλους Νίκαιας αντίστοιχα και 5-2 την ΑΕ Νίκαιας.

Την περίοδο 1958-59, τερμάτισε στην 4η θέση της Α' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά, πίσω από την ΑΕ Νίκαιας[8] και ως τετραθλήτρια, προκρίθηκε για να αγωνιστεί την επόμενη περίοδο στο πρώτο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας, της περιόδου 1959-60. Έτσι, ως τετραθλήτρια της Α' κατηγορίας Ε.Π.Σ. Πειραιά, έπρεπε μέσω αγώνα μπαράζ να διεκδικήσει την πρόκρισή της, για το νεοσύστατο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Στον καθοριστικό αυτό αγώνα αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Χαλκίδας, όπου στον πρώτο αγώνα στη Χαλκίδα, αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 2-2 και στον επαναληπτικό αγώνα στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης αναδείχθηκαν ξανά ισόπαλοι, με 0-0 αυτή τη φορά. Έτσι, χρειάστηκε και τρίτος αγώνας που διεξήχθη στο ουδέτερο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας, στον οποίο η Προοδευτική επικράτησε 3-0, όπου και εξασφάλισε την πρόκρισή της για το πρώτο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής [9].

1959-1971: Στην Α' και Β' Εθνική

1959-1963: Τα πρώτα χρόνια στην Α' Εθνική

Αναλυτικά η ομάδα της Προοδευτικής της περιόδου 1959-60: Α. Αναστασιάδης, Γ. Βαραμέντης, Χ. Βεργίδης, Λ. Βεργίδης, Φ. Μπαλόπουλος, Β. Μπαλόπουλος, Μ. Γερμενής, Κ. Γεωργιτσάκης, Κ. Μεσολογγίτης, Ν. Φίλιος, Ν. Μητώσης, Τ. Δαούτης, Σ. Μπέσης, Τ. Σουρούνης, Γ. Βάϊλας, Π. Χριστοφίδης, Χ. Πετρόπουλος και προπονητής ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος είχε ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Προοδευτική.

Την περίοδο 1959-60 πραγματοποίησε σχετικά καλή παρουσία στο πρώτο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, δίχως τον κίνδυνο υποβιβασμού. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, επικράτησε 1-0 του Απόλλων Καλαμαριάς, με μοναδικό τέρμα του Νίκου Μητώση, το οποίο μάλιστα ήταν το πρώτο τέρμα στην ιστορία της Α' Εθνικής. Στην έδρα της ηττήθηκε μόλις 2 φορές, από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 1-2 και τη Δόξα Δράμας με 0-1. Την τελευταία αγωνιστική επικράτησε 0-4 της Α.Ε. Νίκαιας και ισοβάθμισε στην 9η θέση με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Έπειτα την ισοβαθμία χρειάστηκε αγώνας κατάταξης μεταξύ τους, για την εξασφάλιση της βαθμολογικής θέσης τυπικά, στον οποίο επικράτησε ο Ηρακλής με 2-0[10] εξασφαλίζοντας τη θέση, ενώ η Προοδευτική κατατάχθηκε στη 10η θέση τελικά, σε σύνολο 16 ομάδων. Παράλληλα την ίδια περίοδο, έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Την περίοδο 1960-61 έπειτα από ισοβαθμία, ξανά με ομάδα από την Θεσσαλονίκη, μετείχε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Α' Εθνική σε αγώνα κατάταξης για την εξασφάλιση βαθμολογικής θέσης. Αυτή τη φορά με τον Άρη Θεσσαλονίκης, με τον οποίο ισοβαθμούσαν στην 11η θέση και στον αγώνα κατάταξης μεταξύ τους επικράτησε η Προοδευτική 2-0, εξασφαλίζοντας την 11η θέση στο πρωτάθλημα, μπροστά από τον 12ο πλέον Άρη και πίσω από τον ΠΑΟΚ[11].

Στην Α' Εθνική αγωνίστηκε ανελλιπώς από την ίδρυσή της, μέχρι το 1962-63 που υποβιβάστηκε για πρώτη φορά. Έπειτα από ισοβαθμία στην 12η θέση με τους Άρη Θεσσαλονίκης, Απόλλων Καλαμαριάς και Παναιγιάλειο, χρειάστηκε αγώνας κατάταξης μεταξύ τους για την εξασφάλιση της θέσης και ταυτόχρονα της παραμονής. Στον πρώτο αγώνα έχασε 3-1 από τον Άρη, στον δεύτερο αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Απόλλων και στον τρίτο έχασε 1-0 από τον Παναιγιάλειο και κατατάχθηκε στην 15η θέση[12] που οδηγούσε στον υποβιβασμό στη Β' Εθνική.

Έπειτα τον υποβιβασμό της, την περίοδο 1963-64 μετείχε για πρώτη φορά στη Β' Εθνική, όπου και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο[13], σχεδόν αήττητη, με 22 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα, ενώ παράλληλα πέτυχε 82 τέρματα και δέχτηκε μόλις 20. Στην έδρα της παρέμεινε αήττητη, ενώ μοναδική ήττα υπέστη από τον Ηρόδοτο Αλικαρνασού με 3-1. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο ερχομός του Γιάννη Φραντζή, ο όποιος πέτυχε τα 40 τέρματα από τα 82 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του 2ου ομίλου. Την άνοδό της, έπρεπε να την διεδικήσει μέσω ειδικού πρωταθλήματος, μεταξύ των πρωταθλητών των τεσσάρων ομίλων εκείνης της περιόδου(Παναχαϊκή, Προοδευτική, Φίλιπποι Καβάλας και Α.Ο. Τρίκαλα αντίστοιχα), από το οποίο οι 2 πρώτοι θα προβιβαστούν στην Α' Εθνική. Στους πρώτους δύο αγώνες αντιμετώπισε εντός έδρας τον ΑΟΤ και τους Φίλιππους Καβάλας, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 και επικράτησε 2-1 αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια σε τρεις συνεχόμενους εκτός έδρας αγώνες έχασε 2-1 από τον ΑΟΤ, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Παναχαϊκή και επικράτησε 2-4 των Φίλιππων Καβάλας και στον τελευταίο αγώνα επικράτησε εντός έδρας 3-0 της Παναχαϊκής, όπου με σύνολο 14 βαθμούς εξασφάλισε τη 2η θέση και την επάνοδό της στην Α' Εθνική[14]. Παράλληλα την ίδια περίοδο, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

1964-1965: Η σπουδαία ομάδα της Προοδευτικής

Η περίοδος 1964-65 αποτελεί την πιο σπουδαία περίοδο της Προοδευτικής στην Α' Εθνική.

Αναλυτικά η ομάδα της περιόδου 1964-65: Α. Αναστασιάδης, Ά. Τσαχουρίδης, Β. Βασιλάκης, Β. Μπαλόπουλος, Βογιατζόγλου, Γ. Παπανικολάου, Γ. Φραντζής, Γ. Φρονιμίδης, Ν. Φίλιος, Η. Θεοτοκάτος, Καραγεωργίου, Καστανιάς, Κ. Γεωργιτσάκης, Κουλούκης, Λ. Γκλέζος, Μαυρίκος, Παπαναγιώτου, Π. Οικονόμου, Π. Σκούφος, Σιαμόπουλος, Μ. Σιδηρόπουλος, Σ. Καλής, Σ. Νικολακάκος, Χ. Βεργίδης και προπονητής ο Θανάσης Κίνλεϊ(Σούλης), ο οποίος είχε ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Προοδευτική.

Έχοντας μόλις επιστρέψει στην Α' Εθνική και αποτελούμενη από πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές, πραγματοποίησε την πιο πετυχημένη παρουσία της μέχρι σήμερα στην κορυφαία κατηγορία. Με συνολικά 11 νίκες, 12 ισοπαλίες και 7 ήττες, τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας [15], πίσω από τον Ολυμπιακό και μπροστά από τον Πιερικό. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος παρέμεινε αήττητη τις 10 πρώτες αγωνιστικές, όταν την 11η και 12η αγωνιστική ηττήθηκε εκτός έδρας από την Δόξα Δράμας και τον Πανιώνιο με 2-1 και 2-0 αντίστοιχα, οι οποίες ήταν οι δύο μοναδικές ήττες που υπέστη στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, υπέστη άλλες 5 ήττες, δύο εντός έδρας από την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο με 0-2 αντίστοιχα, οι οποίες ήταν και οι μοναδικές εντός έδρας ήττες και τρείς εκτός έδρας από τον Ηρακλή με 1-0, τον Παναθηναϊκό με 5-0 και τον Παναιγιάλειο με 1-0. Παρέμεινε αήττητη μέχρι το τέλος του πρωτάθληματος από τον ΠΑΟΚ, καθώς τον νίκησε εκτός και εντός έδρας με 1-0, από τον Άρη, έπειτα από ισοπαλία με 1-1 εντός και εκτός έδρας και από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, καθώς τον νίκησε με 0-3 στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1. Η μεγαλύτερη εντός και εκτός έδρας νίκη, ήταν η νίκη με 6-1 επί του Πιερικού και η νίκη με 0-3 επί του Ολυμπιακού Πειραιώς αντίστοιχα, ενώ η μεγαλύτερη εντός και εκτός έδρας ήττα, ήταν οι δύο εντός έδρας ήττες με 0-2 από την Α.Ε.Κ. και τον Πανιώνιο και η εκτός έδρας ήττα με 5-0 από τον Παναθηναϊκό. Πρώτος σκόρερ της Προοδευτικής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Γιάννης Φραντζής, με 17 γκολ συνολικά, ενώ παράλληλα κατατάχθηκε στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ της Α' Εθνικής εκείνης της περιόδου, μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη της Α.Ε.Κ. Παράλληλα, την ίδια περίοδο έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Την περίοδο 1965-66 ισοβαθμεί στην 13η θέση με Πανσερραϊκό και Παναιγιάλειο, όπου και οδηγήθηκαν να αγωνιστούν σε μπαράζ μεταξύ τους, ώστε να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους. Στον πρώτο αγώνα η Προοδευτική επικράτησε 2-1 του Πανσερραϊκού, ενώ στη συνέχεια έχασε 1-0 από τον Παναιγιάλειο [16]. Τελικά έπειτα από ισοβαθμία στο μπαράζ, μέτρησαν τα τέρματα της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα, όπου η Προοδευτική υπερτερούσε κατά πολύ, έχοντας πετύχει 42 τέρματα, ενώ Πανσερραϊκός και Παναιγιάλειος από 29 και 27 αντίστοιχα, γλιτώνοντας έτσι τον υποβιβασμό.

Έχοντας εξασφαλίσει πλέον την παραμονή της στην Α' Εθνική, την περίοδο 1966-67 πραγματοποιεί αρκετά καλή περίοδο, τερματίζοντας στην 8η θέση[17] της κορυφαίας κατηγορίας, μπροστά από τον Ηρακλή και πίσω από τον Εθνικό Πειραιώς.

Την περίοδο 1967-68 τερμάτισε στη 16η θέση σε σύνολο 18 ομάδων[18] και υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Στην δεύτερη παρουσία της στη Β' Εθνική, την περίοδο 1968-69 τερμάτισε στη 2η θέση του Νοτίου ομίλου[19], πίσω από την Παναχαϊκή και μπροστά από τον Φωστήρα, με σύνολο 19 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες. Στην έδρα της υπέστη μόνο 1 ήττα, όπου έχασε από τον Εθνικό Αστέρα 0-2, ενώ αντίθετα εκτός έδρας ηττήθηκε από τους Καλαμάτα, Παναιτωλικό, Λεβαδειακό και ΑΕ Χανίων με 1-0 και από τον Αργοναύτη με 4-1. Παρέμεινε αήττητη από την πρωταθλήτρια Παναχαϊκή, καθώς εντός έδρας αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 και εκτός έδρας επικράτησε η Προοδευτική 1-2. Επίσης συναντήθηκε πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες με τον Ιωνικό και αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 εντός και εκτός έδρας. Ως δευτεραθλήτρια, χρειάστηκε να διεκδικήσει την άνοδό της μέσω ειδικού αγώνα με τον Απόλλων Αθηνών, που είχε τερματίσει στην 14η θέση της Α' Εθνικής. Στον πρώτο καθοριστικό αυτό αγώνα επικράτησε η Προοδευτική με 1-0(Σ. Μπέσης, 41'), στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης και στον δεύτερο αγώνα στη Ριζούπολη, ηττήθηκε με 1-0. Έτσι, έχοντας λήξη τα μεταξύ τους παιχνίδια ισόπαλα με σύνολο 1-1, έγινε και τρίτος αγώνας στο ουδέτερο γήπεδο της ''Λεωφόρου'', όπου αναδείχθηκαν ξανά ισόπαλοι με 1-1(Βουρδαμής 56'). Τελικά, η λύση δόθηκε με τον παράδοξο τρόπο του στριψίματος του νομίσματος, που συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια, βρίσκοντας τυχερή την Προοδευτική, όπου και κέρδισε την επάνοδό της στην Α' Εθνική, ενώ ο Απόλλων υποβιβάστηκε[20] [21].

Την περίοδο 1969-70, προπονητής αναλαμβάνει ο πορτογάλος Σεβεριάνο Κορέιρα, πραγματοποιώντας σχετικά καλή παρουσία. Με σύνολο 9 νίκες, 13 ισοπαλίες και 12 ήττες, τερμάτισε στη 12η θέση, μπροστά από τον Ο.Φ.Η.. Στην έδρα της ηττήθηκε μόνο 2 φορές, κέρδισε 7 φορές, ενώ 8 φορές αναδείχθηκε ισόπαλη. Χαρακτηριστικό της περιόδου, ήταν κυρίως η εντός έδρας νίκη που πέτυχε την 24η αγωνιστική επί του πρωταθλητή Κύπρου της προηγούμενης χρονιάς, Ολυμπιακού Λευκωσίας με 9-0, καθώς αποτέλεσε μεγαλύτερη νίκη στην ιστοριά της Α' Εθνικής, μέχρι και λίγα χρόνια αργότερα[22], ενώ παράλληλα και την μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Προοδευτικής στην Α' Εθνική μέχρι σήμερα.

Την περίοδο 1970-71 δεν εμφανίστηκε καθόλου ανταγωνιστική, καθώς με σύνολο 5 νίκες, 14 ισοπαλίες και 15 ήττες τερμάτισε στη 16η θέση[23] και υποβιβάστηκε εκ νέου στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Από τις 5 μοναδικές νίκες της σε όλο το πρωτάθλημα, οι 3 ήταν εντός έδρας, στις οποίες επικράτησε 2-1 του Άρη, 1-0 του Πιερικού και 2-0 της Ε.Π.Α. Λάρνακας, ενώ οι άλλες 2 ήταν εκτός έδρας, στις οποίες επικράτησε 1-2 του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Φωστήρα αντίστοιχα. Από τις 15 συνολικά ήττες, μόνο οι 5 ήταν εντός έδρας, στις οποίες ηττήθηκε από την Α.Ε.Κ., το Αιγάλεω και τον Ηρακλή με 1-2 αντίστοιχα, από τον Πανιώνιο με 0-1 και από τον Παναθηναϊκό με 0-2.

Η Προοδευτική εκείνα τα χρόνια, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την Χούντα του '67 και σε όλη τη διάρκεια της επταετίας της, καθώς απαρτιζόταν από ανθρώπους προοδευτικών πεποιθήσεων, κάτι που δεν ήταν αρεστό σε μέλη του δικτατορικού καθεστώτος, με την κόντρα μεταξύ αυτών και συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών και διοικητικών στελεχών της Προοδευτικής, να είναι έντονη. Μέλη του καθεστώτος ζητούσαν από τους ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής να μην αποδίδουν στους αγώνες το μέγιστο των ικανοτήτων τους, ενώ το 1967 υποχρέωσαν να αποχωρίσει από την ομάδα, ένας βασικός επί 11 συνεχόμενα χρόνια (1956 - 1967) ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής, ο Χαράλαμπος Βεργίδης, ο οποίος είχε ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Προοδευτική, απ' την οποία και ίσως δεν αποχωρούσε ποτέ, αν δεν τον υποχρέωναν[24]. Επίσης, έκλεισε και ο Σύνδεσμος Οπαδών, έπειτα από απαίτηση του καθεστώτος[25].

1971-1996: Η μακρόχρονη περίοδος στη Β' Εθνική και πρώτη φορά υποβιβασμός στη Γ' Εθνική

1971-1987: 15 συνεχόμενα χρόνια στη Β' Εθνική

Έτσι, έπειτα τον υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία, αγωνίστηκε 15 συνεχόμενα χρόνια στη Β' Εθνική(από 1971-72 μέχρι 1986-87) που τερμάτισε στη 15η θέση[26] και υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική, για πρώτη φορά στη μέχρι τότε ιστορία του συλλόγου. Χαρακτηριστικότερες χρονιές αποτέλεσαν οι περίοδοι 1971-72 και 1974-75, όπου πλησίασε την επάνοδο στην Α' Εθνική, τερματίζοντας στη 2η θέση. Στην έδρα της εμφανίστηκε πολύ δυνατή, καθώς σε 5 συνεχόμενα χρόνια, από την περίοδο 1971-72 έως 1976-77, υπέστη μόνο 6 εντός έδρας ήττες.

Την περίοδο 1971-72 τερμάτισε στη 2η θέση του Β' Ομίλου[27], πίσω από τον Ατρόμητο Αθηνών, με σύνολο 23 νίκες, 11 ισοπαλίες και μόλις 4 ήττες. Στην έδρα της παρέμεινε αήττητη, ενώ νίκησε 16 φορές και μόλις 2 φορές αναδείχθηκε ισόπαλη. Από τις πιο χαρακτηριστικές εντός έδρας νίκες ήταν η επικράτηση με 6-0 επί του Αχαρναϊκού, ενώ στη δεύτερη συνάντηση στην ιστορία της με τον Ιωνικό παρέμεινε αήττητη, καθώς επικράτησε εντός έδρας 4-0 και εκτός έδρας αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0.

Την περίοδο 1974-75 τερμάτισε στη 2η θέση του Β' ομίλου[28], πίσω από τον Απόλλων Αθηνών, με σύνολο 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 11 ήττες. Εντός έδρας υπέστη μόνο 1 ήττα, όπου ηττήθηκε 0-1 από την Α.Σ. Ρόδο.

1979: Επαγγελματισμός ποδοσφαίρου

Εντομεταξύ, το 1979 με νομοσχέδιο της τότε κυβέρνησης, το ποδόσφαιρο απόκτησε επαγγελματική μορφή και τα ποδοσφαιρικά τμήματα των ερασιτεχνικών συλλόγων, που μετείχαν στις επαγγελματικές κατηγορίες της Α' και Β' Εθνικής μετατράπηκαν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες(Π.Α.Ε.). Έτσι, το 1983 η Προοδευτική μετατράπηκε σε ΠΑΕ και πρώτος πρόεδρος αποτέλεσε ο εφοπλιστής Δημήτρης Καρράς. Το 1986 την προεδρία της ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Γιάννης Καρράς, γιος του Δημήτρη Καρρά[29].

1987-1992: Πρώτα χρόνια στη Γ' Εθνική

Στη Γ' Εθνική αγωνίστηκε 3 συνεχόμενες περιόδους(1987-88, 1988-89 και 1989-90) όταν προβιβάστηκε, ως πρωταθλήτρια, έπειτα από νίκη σε αγώνα κατάταξης με τον Παναργειακό για την εξασφάλιση της θέσης, καθώς ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση.

Το 1990-91 ισοβαθμούσε στην 13 θέση με Ατρόμητο Αθηνών, Διαγόρα Ρόδου και Εορδαϊκό. Τελικά όμως, μέτρισαν τα τέρματα στα μεταξύ τους παιχνίδια, όπου Ατρόμητος και Διαγόρας υπερτερούσαν, και έτσι η Προοδευτική κατατάχθηκε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική[30].

Την περίοδο 1991-92, έπειτα από ισοβαθμία με τον Ηλυσιακό στη 2η θέση του νοτίου ομίλου της Γ' Εθνικής, οδηγήθηκαν σε αγώνα κατάταξης για εξασφάλιση της θέσης και ουσιαστικά της ανόδου. Στον αγώνα αυτό, ο οποίος διεξήχθη στο ουδέτερο Ολυμπιακό Στάδιο, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 στην κανονική διάρκεια και την παράταση, έπειτα από εντυπωσιακό παιχνίδι. Στη διαδικασία των πέναλτι, επικράτησε η Προοδευτική με 4-2, εξασφαλίζοντας την 2η θέση και παράλληλα την πολυπόθητη επάνοδό της στη Β' Εθνική ως δευτεραθλήτρια, ενώπιον σε 6.000 περίπου φιλάθλους της Προοδευτικής, που παρευρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στην Β' Εθνική πλέον, αγωνίστηκε 4 συνεχόμενα χρόνια (από το 1992-93 ως το 1996-97) που τερμάτισε στη 2η θέση[31] και ως δευτεραθλήτρια Β' Εθνικής κέρδισε την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία. Μάλιστα, την τελευταία αγωνιστική επικράτησε εκτός έδρας της Δόξας Δράμας με 0-2 και εξασφάλισε μαθηματικά την 2η θέση, που της έδωσε το δικαίωμα επανόδου στην Α' Εθνική, ενώπιον σε περίπου 1000 φιλάθλους της Προοδευτικής που είχαν ταξιδέψει στη Δράμα, για να παρακολουθήσουν τον καθοριστικό αγώνα, που έκρινε την επάνοδο στην μεγάλη κατηγορία.

1997-2004: Επιστροφή στην Α' Εθνική, μετά από 26 ολόκληρα χρόνια

Έπειτα από 26 ολόκληρα συνεχόμενα χρόνια απουσίας της από την Α' Εθνική, την περίοδο 1997-98 και επί προεδρίας Γιάννη Καρρά, επέστρεψε σε αυτήν.

Στην Α' Εθνική αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες περιόδους(1997-98, 1998-99 και 1999-00), όταν τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε προσωρινά.

Στη Β' Εθνική αγωνίστηκε δύο χρόνια (από 2000-01 έως 2001-02), όταν τερμάτισε στην 3 θέση της Β' Εθνικής[32], κατακτώντας εκ νέου την επάνοδο της στην Α΄ Εθνική ως τριταθλήτρια.

Στην μεγάλη κατηγορία παρέμεινε ξανά προσωρινά δύο χρόνια (από 2002-03 έως 2003-04), όταν τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ Εθνική.

2004-2011: Β' Εθνική, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πρώτη φορά στη Δ' Εθνική

Έτσι, στη Β΄ Εθνική αγωνίστηκε για τις επόμενες τρεις περιόδους (2004-05, 2005-06 και 2006-07), όταν τερμάτισε στη 16η θέση και υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική.

Τα οικονομικά προβλήματα και το χρέος της Π.Α.Ε. που είχαν στο μεταξύ προκύψει, οδήγησαν τον πρόεδρο της Γιάννη Καρρά, σε σκέψεις για συγχώνευση με τον Ο.Φ. Ερμή Κορυδαλλού, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έπειτα από την έντονη αντίδραση και άρνηση των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων του συλλόγου. Τελικά αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στη Γ΄ Εθνική, αλλά να υποβιβαστεί απευθείας στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία που ήταν τότε η Δ΄ Εθνική, για πρώτη φορά στην μέχρι τότε ιστορία του συλλόγου, ώστε να χρεοκοπήσει ως Π.Α.Ε. και να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της[33]. Έπειτα από όλη αυτή την ταπεινωτική κατάσταση για την ιστορία της Προοδευτικής, άρχισε να δημιουργείται έντονη κόντρα με πολλές διαμαρτυρίες και παράπονα από την πλευρά των οργανωμένων οπαδών προς την Π.Α.Ε.[34]. Στα μέσα του καλοκαιριού του 2007, παραιτήθηκε ο Γιάννης Καρράς, ο οποίος αποτέλεσε 21 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος της Π.Α.Ε., από το 1986.[35]. Με τον υποβιβασμό στη Δ΄ Εθνική και τη διάλυση της Π.Α.Ε., μετατράπηκε σε ερασιτεχνική μορφή, ως Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία.

Στη Δ' Εθνική αγωνίστηκε τέσσερις συνεχόμενες περιόδους(από 2007-08 έως 2010-11), που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια του 9ου ομίλου και εξασφάλισε την άνοδο στη Γ' Εθνική, ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο κατέκτησε το Κύπελλο Πειραιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας 1-4 της ερασιτεχνικής ομάδας Εθνικού Πειραιώς στον τελικό κυπέλλου Πειραιά, στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης[36].

2011-2016: Γ' Εθνική και υποβιβασμός στην ΕΠΣ Πειραιά

Με την άνοδό της στην Γ' Εθνική, μετατράπηκε σε ημιεπαγγελματική μορφή Τ.Α.Π.(Τμήμα Αμοιβόμενων Ποδοσφαιριστών)[37], ως Τ.Α.Π. Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία.

Την περίοδο 2011-12 τερμάτισε στην 9η θέση του 1ου ομίλου, γεγονός που την ανάγκασε μέσω αγώνα μπαράζ να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Στον αγώνα αυτό που διεξήχθει στο ουδέτερο στάδιο Τρικάλων, επικράτησε 1-0 του Μέγα Αλέξανδρου Ηράκλειας, εξασφάλιζοντας την παραμονή της[38]. Παράλληλα στο κύπελλο Ελλάδας απέκλεισε στον Β' γύρο την Αναγέννηση Γιαννιτσών[39] και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον Αστέρα Τρίπολης.

Την περίοδο 2012-13 βρέθηκε στην 7η θέση του 1ου ομίλου με 36 βαθμούς, θέση που έδινε το δικαίωμα προβιβασμού στη Β' Εθνική. Λόγω όμως τιμωρίας που της επιβλήθηκε, της αφαιρέθηκαν 2 βαθμοί[40], οδηγώντας την σε ισοβαθμία στην 7η θέση με τον Πανηλειακό και τον Α.Ο. Γλυφάδας, οι οποίοι υπερτερούσαν και τελικά η Προοδευτική κατατάχθηκε στην 9η θέση, μη καταφέρνοντας να προβιβαστεί. Παράλληλα, στο κύπελλο Ελλάδας, απέκλεισε στον 1ο γύρο τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, στη φάση των 32 αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό[41][42].

Την περίοδο 2013-14 τερμάτισε στη 12η θέση του 5ου ομίλου[43] και υποβιβάστηκε. Παράλληλα συμμετείχε στο κύπελλο Γ' Εθνικής, όπου και αποκλείστηκε μόλις στην 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου από τον Πανελευσινιακό, με αποτέλεσμα 3-2[44].

Έχοντας πλέον υποβιβαστεί από τη Γ' Εθνική και καθώς η Δ΄ Εθνική είχε ήδη καταργηθεί(2012-13)[45], υποβιβάστηκε απευθείας στην τοπική ερασιτεχνική Α' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, έπειτα την καθιέρωση των εθνικών κατηγοριών. Με τον υποβιβασμό της στην Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά, μετατράπηκε σε ερασιτεχνική μορφή, ως Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία.

Την περίοδο 2014-15 τερμάτισε στη 2η θέση του 1ου ομίλου της Α΄ Ε.Π.Σ. Πειραιά, πίσω από το Α.Π.Ο. Κερατσίνι[46], μη καταφέρνοντας να διεκδικήσει την επάνοδό της στη Γ' Εθνική. Παράλληλα την ίδια περίοδο, κατέκτησε το κύπελλο Πειραιά, για δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου, επικρατώντας 0-2 της Α.Ε. Μοσχάτου(7/3/2015) στον τελικό κυπέλλου Πειραιά, στο Στάδιο Καραϊσκάκη[47][48].

Την περίοδο 2015-16 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά, κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της, με συνολικά 27 νίκες και 3 ισοπαλίες, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως πέτυχε 118 τέρματα και δέχτηκε μόλις 6[49]. Μάλιστα το πρωτάθλημα το κατέκτησε μαθηματικά από την προτελευταία αγωνιστική, στην οποία επικράτησε εκτός έδρας της Α.Ε. Νίκαιας με 0-10[50]. Έτσι, ως πρωταθλήτρια του 2ου ομίλου της Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά, κέρδισε την συμμετοχή της στο Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Ε.Π.Σ., όπου συμμετείχε στον 9ο όμιλο μαζί με τους, Αετό Κορυδαλλού, ο οποίος εντομεταξύ την είχε αποκλείσει από το κύπελλο Πειραιά [51], Αιγάλεω και Α.Ο. Αγίου Ιεροθέου. Συνέχισε αήττητη και σε αυτή την πρόκληση, όπου κέρδισε την επάνοδό της στη Γ' Εθνική, τερματίζοντας 1η στον 9ο όμιλο, με σύνολο 4 νίκες και 2 ισοπαλίες, με πιο ξεχωριστή νίκη, την επικράτηση με 4-1 επί του Αιγάλεω, εντός έδρας[52][53].

Η διαχρονική πορεία σε όλες τις κατηγορίες

Αναλυτικά η διαχρονική πορεία

  • 1926-27: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1927-28: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1928-29: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1929-30: Γ' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1930-31: Γ' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1931-32: Γ' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1932-33: Γ' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1933-34: Γ' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1934-35: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1935-36: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1936-37: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1937-38: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1938-39: Β' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1939-40: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1940-41: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1941-42: Δεν διεξήχθη
  • 1942-43: Δεν διεξήχθη
  • 1943-44: Δεν διεξήχθη
  • 1944-45: Δεν διεξήχθη
  • 1945-46: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1946-47: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1947-48: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1948-49: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1949-50: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1950-51: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1951-52: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1952-53: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1953-54: Α2' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1954-55: Α2' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1955-56: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1956-57: Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1957-58: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1958-59: Α' κατηγορία ΕΠΣ Πειραιά
  • 1959-60: Α' Εθνική
  • 1960-61: Α' Εθνική
  • 1961-62: Α' Εθνική
  • 1962-63: Α' Εθνική
  • 1963-64: Β' Εθνική
  • 1964-65: Α' Εθνική
  • 1965-66: Α' Εθνική

2016-17: Γ' Εθνική

Αναλυτικά η πορεία στις εθνικές κατηγορίες

Αναλυτικά οι χρονολογίες που αγωνίστηκε στην Α' Εθνική είναι οι εξής: 1959-1960, 1960-1961, 1961-1962, 1962-1963, 1964-1965, 1965-1966, 1966-1967, 1967-1968, 1969-1970, 1970-1971, 1997-1998, 1998-1999, 1999-2000, 2002-2003, 2003-2004.

Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση
1959-60 10η 1997-98 14η
1960-61 11η 1998-99 12η
1961-62 10η 1999-00 16η(υποβιβασμός)
1962-63 15η(υποβιβασμός) 2002-03 11η
1964-65 2003-04 16η(υποβιβασμός)
1965-66 13η
1966-67
1967-68 16η(υποβιβασμός)
1969-70 12η
1970-71 16η(υποβιβασμός)

Αναλυτικά οι χρονολογίες που αγωνίστηκε στη Β' Εθνική είναι οι εξής: 1963-1964, 1968-1969, 1971-1972, 1972-1973, 1973-1974, 1974-1975, 1975-1976, 1976-1977, 1977-1978, 1978-1979, 1979-1980, 1980-1981, 1981-1982, 1982-1983, 1983-1984, 1984-1985, 1985-1986, 1986-1987, 1990-1991, 1992-1993, 1993-1994, 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997, 2000-2001, 2001-2002, 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007.

Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση
1963-64 1η(άνοδος) 1981-82 2000-01
1968-69 2η(άνοδος) 1982-83 2001-02 3η(άνοδος)
1971-72 1983-84 15η 2004-05 10η
1972-73 1984-85 16η 2005-06 11η
1973-74 1985-86 14η 2006-07 16η(υποβιβασμός)
1974-75 1986-87 15η(υποβιβασμός)
1975-76 1990-91 16η(υποβιβασμός)
1976-77 1992-93 14η
1977-78 1993-94 10η
1978-79 1994-95
1979-80 1995-96
1980-81 1996-97 2η(άνοδος)

Αναλυτικά οι χρονολογίες που αγωνίστηκε στη Γ' Εθνική είναι οι εξής: 1987-1988, 1988-1989, 1989-1990, 1991-1992, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2016-2017.

Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση
1987-88 2011-12
1988-89 14η 2012-13
1989-90 1η(άνοδος) 2013-14 12η(υποβιβασμός)
1991-92 2η(άνοδος) 2016-17 ;

Αναλυτικά οι χρονολογίες που αγωνίστηκε στη Δ' Εθνική είναι οι εξής: 2007-2008, 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011.

Aγων. περίοδος Θέση
2007-08
2008-09
2009-10
2010-11 1η(άνοδος)

Συνολικά ανά εθνική κατηγορία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ
A΄ Εθνική 15
Β΄ Εθνική 29
Γ΄ Εθνική 7
Δ΄ Εθνική 4

Ελληνικές διοργανώσεις

Πανελλήνιο πρωτάθλημα

Το Πανελλήνιο ή Εθνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε να διεξάγεται την περίοδο 1927-28 μέχρι την περίοδο 1958-59 που σταμάτησε να διεξάγεται, καθώς από την επόμενη περίοδο δημιουργήθηκαν οι εθνικές κατηγορίες.

Την περίοδο 1939-40, ως τριταθλήτρια της Α' κατηγορίας ΕΠΣ Πειραιά προκρίθηκε πρώτη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά δεν εμφανίστηκε καθόλου ανταγωνιστική, καθώς με σύνολο 13 ήττες και μόλις 1 νίκη, τερμάτισε τελευταία στην 8η θέση του Νοτίου ομίλου, πίσω από τον Αστέρα Γκύζη και τον Αθηναϊκό. Στη 1 και μοναδική νίκη, επικράτησε εντός έδρας 2-1 του Αθηναϊκού.

Την περίοδο 1956-57 ως δευτεραθλήτρια της Α' κατηγορίας ΕΠΣ Πειραιά, προκρίθηκε για δεύτερη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην 9η θέση σε σύνολο 10 ομάδων, με σύνολο 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 9 ήττες, πίσω από τον Πανιώνιο και μπροστά από τον Παναργειακό. Μοναδικές νίκες αποτέλεσαν οι εντός έδρας επί των Απόλλων Αθηνών και Εθνικού Πειραιώς με 2-1 αντίστοιχα και επί του Παναργειακού με 5-1 και 0-4.

Την περίοδο 1957-58 συμμετείχε για τρίτη και τελευταία φορά, πραγματοποιώντας την καλύτερη παρουσία της στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τερμάτισε στην 6η θέση σε σύνολο 12 ομάδων, με συνολικά 10 νίκες, 3 ισοπαλίες και 9 ήττες, πίσω από τον Πανιώνιο και μπροστά από τη Δόξα Δράμας. Ξεχώρισαν οι νίκες επί του Παναθηναϊκού, καθώς τον νίκησε 1-2 εκτός έδρας και 1-0 εντός έδρας, η εντός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-1, η εντός έδρας νίκη επί του ΟΦΗ με 4-0 και η εκτός έδρας νίκη επί του Πανιώνιου με 1-2. Στην έδρα της ηττήθηκε μόνο 4 φορές, από τους Ολυμπιακό και Πανιώνιο με 1-2 αντίστοιχα, τον Απόλλων Καλαμαριάς με 0-2 και τον Ηρακλή με 0-1.

Κύπελλο Ελλάδας

Η Προοδευτική δεν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά έχει κάνει αξιόλογες πορείες φτάνοντας μέχρι την προημιτελική και ημιτελική φάση του κυπέλλου.

Η πρώτη αξιόλογη πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας σημειώθηκε την περίοδο 1959-60 όπου και έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποκλείοντας στην προημιτελική φάση τον Παγκορινθιακό, με συνολικό αποτέλεσμα 7-2, καθώς στον πρώτο αγώνα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με αποτέλεσμα 2-2, ενώ στον επαναληπτικό επικράτησε η Προοδευτική 5-0 και στη συνέχεια, στην ημιτελική φάση αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με στρίψιμο του κέρματος, καθώς στον πρώτο και επαναληπτικό αγώνα αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1και 3-3 αντίστοιχα[54].

Την περίοδο 1962-63, έφτασε μέχρι τη φάση των 16 όπου και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό, καθώς στην κανονική διάρκεια του αγώνα ήρθαν ισόπαλοι 2-2 οδηγηθήκανε στην παράταση, όπου ο Παναθηναϊκός πέτυχε 2 τέρματα, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα 2-4.

Την επόμενη περίοδο 1963-64, απέκλεισε στη φάση στη φάση των 32 τον Παναιγιάλειο με 0-1 στο Αίγιο, στη φάση των 16 τον Πανιώνιο με 1-2 στη Νέα Σμύρνη και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση, όπου και αποκλείστηκε από την Α.Ε.Κ με τελικό αποτέλεσμα 0-1[55], στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης.

Το 1964-65 πέτυχε μια ακόμα σημαντική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Απέκλεισε στην προημιτελική φάση το γειτονικό Αιγάλεω 3-2, μετά από σπουδαία ανατροπή, καθώς οι Αιγαλεώτες είχαν προηγηθεί 0-2, ενώ στην ημιτελική φάση αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό 0-1, στο Στάδιο Καραϊσκάκη[56].

Την περίοδο 1965-66 έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση. Στη φάση των 32 απέκλεισε τον Α.Ο. Ιωαννίνων με 2-3, στη φάση των 16 τον Ατρόμητο Πειραιά με 2-4 και στην προημιτελική φάση αποκλείστηκε από την Καβάλα με αποτέλεσμα 4-1[57].

Την περίοδο 1982-83 έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε τον Αθηναϊκό με 0-1, στον δεύτερο γύρο τον Διαγόρα Ρόδου με 4-0, στη φάση των 16 τη Δόξα Δράμας και στην προημιτελική φάση αποκλείστηκε από τη Ρόδο στη διαδικασία των πέναλτι 4-1, καθώς οι αγώνες μεταξύ τους έληξαν ισόπαλοι με συνολικό αποτέλεσμα 2-2[58].

Την περίοδο 2003-04 έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε την Α.Σ. Κασσάνδρα, στη φάση των 16 τον Ακράτητο και στην προημιτελική φάση αποκλείστηκε από την Καστοριά στη διαδικασία των πέναλτι με αποτέλεσμα 3-4, καθώς οι μεταξύ τους αγώνες έληξαν ισόπαλοι με συνολικό αποτέλεσμα 1-1.

Έμβλημα και χρώματα

Τα χρώματα του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι όπως και του ιδρυτικού σωματείου το βυσσινί και το λευκό. Έχουν όμως χρησιμοποιηθεί, κυρίως στις δεύτερες εμφανίσεις (εκτός έδρας) και άλλα χρώματα.

Το έμβλημα του ποδοσφαιρικού τμήματος της Προοδευτικής είναι ο «Φοίνικας». Έχει ομοιότητες με αυτό του ιδρυτικού σωματείου, ενώ με το πέρασμα των χρόνων έχει τυπωθεί σε πολλές παραλλαγές.

Γήπεδο

Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, έδρα της Προοδευτικής. Άποψη του γηπέδου από τη Θύρα 2.(Φωτογραφία περιόδου 2011-2012)

Έδρα της Προοδευτικής αποτελεί το «Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας», χωρητικότητας 5.000 θεατών (καθήμενων). Βρίσκεται στη συνοικία Άσπρα Χώματα της Νίκαιας και συνορεύει με τον Δήμο Κορυδαλλού. Χτίστηκε το 1937 και ανήκει στο Δήμο Νίκαιας -Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Οι οπαδοί της ομάδας το αποκαλούν «Το Κλουβί».

Εκτός της φυσικής της έδρας

Εκτός το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας, που αποτελεί την φυσική έδρα της Προοδευτικής, έχοντας χαραχτεί σε αυτό οι σημαντικότερες αναμνήσεις του συλλόγου, έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς σε αρκετούς αγώνες και άλλα γήπεδα για έδρα της.

Ένα απ' αυτά είναι το παλιό στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, κυρίως σε αγώνες μεγάλου ενδιαφέροντος, στο οποίο η ιστορία του συλλόγου μετρά τις πρώτες της σημαντικές επιτυχίες.

Η Προοδευτική έχει χρησιμοποιήσει επίσης σε ορισμένους αγώνες και το Ε.Α.Κ. Κορυδαλλού για έδρα της. Τελευταία φορά που η Προοδευτική χρησιμοποίησε το Ε.Α.Κ. Κορυδαλλού για έδρα της, ήταν την περίοδο 2009-10 στη Δ' Εθνική, στον αγώνα (18/10/2009) Προοδευτική - Αχαρναϊκός 0-0, καθώς εκείνες τις μέρες γινόντουσαν έργα στο Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας.

Τίτλοι και Διακρίσεις

Τίτλοι

Πανελλήνιες διοργανώσεις

  • Πρωταθλήτρια Β' Εθνικής(Β' Όμιλος) 1963 - 1964
  • Πρωταθλήτρια Γ' Εθνικής(Νότιος Όμιλος) 1989 - 1990
  • Πρωταθλήτρια Δ' Εθνικής(9ος Όμιλος) 2010 - 2011

Τοπικές διοργανώσεις

Πριν την καθιέρωση των Εθνικών κατηγοριών
  • Πρωταθλήτρια Α2' Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1954 - 1955
  • Πρωταθλήτρια Β' Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1938 - 1939
Μετά την καθιέρωση των Εθνικών κατηγοριών
  • Πρωταθλήτρια Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά(2ος Όμιλος) 2015 - 2016
  • Κυπελλούχος Πειραιά: 2010 - 2011, 2014 - 2015

Διακρίσεις

  • Τετραθλήτρια Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1958 - 1959
  • Δευτεραθλήτρια Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1956 - 1957, 1957 - 1958
  • Τριταθλήτρια Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1939 - 1940
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η Προοδευτική, πιο συγκεκριμένα ο ποδοσφαιριστής της Νίκος Μητώσης, πέτυχε το πρώτο τέρμα στην ιστορία της Α' Εθνικής την περίοδο 1959-60, (25 Οκτωβρίου 1959, Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, Προοδευτική-Απόλλων Kαλαμαριάς 1-0).
  • Δευτεραθλήτρια Β' Εθνικής: 1968 - 1969, 1996 - 1997
  • Τριταθλήτρια Β' Εθνικής: 2001 - 2002
  • Δευτεραθλήτρια Γ' Εθνικής: 1991 - 1992
  • 2 παρουσίες σε Ημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας: (1959 - 1960, 1964 - 1965)
  • 3 παρουσίες στα Προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας: (1963 - 1964, 1982 - 1983, 2003 - 2004)

Στατιστικά

  • Mεγαλύτερη εντός έδρας νίκη: Προοδευτική - Αναγέννηση Καρδίτσας 11-3 (26/5/1996) Β' Εθνική
  • Mεγαλύτερη εντός έδρας ήττα: Προοδευτική - Ολυμπιακός 0-6 (23/11/1947) Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά
  • Mεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη: Α.Ε. Νίκαιας - Προοδευτική 0-10 (17/4/2016) Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά
  • Mεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα: Ολυμπιακός - Προοδευτική 8-0 (26/10/1952) Α' Ε.Π.Σ. Πειραιά
  • Καλύτερη βαθμολογική θέση: 4η στην Α' Εθνική 1964 - 1965

Αξιόλογοι ποδοσφαιριστές

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τη φανέλα της Προοδευτικής με μεγάλη προσφορά:

Από τους παλαιότερους

Από τους νεότερους

Πρώτοι σε συμμετοχές

Περισσότερα γκολ

Αξιομνημόνευτοι προπονητές

Ντέρμπι της Κοκκινιάς

Ως «ντέρμπι της Κοκκινιάς» ή «ντέρμπι της Νίκαιας» αναφέρονται οι αναμετρήσεις μεταξύ της Προοδευτικής και του Ιωνικού.[59][60]

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές

Ο Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Προοδευτικής ιδρύθηκε το 1994.

Αγώνας Παλαίμαχων

Το Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός, ήταν ο πιο παλιός αγώνας παλαίμαχων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα.

«Ταλαιπωριακός» ονομαζόταν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής και «Βραδυποριακός» οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο αγώνας διεξαγόταν κάθε Μεγάλη Παρασκευή και ο πρώτος αγώνας διεξήχθη το 1961. Το 2013 ήταν η τελευταία φορά που διεξήχθη ο αγώνας, καθώς το 2014 ο Βραδυποριακός αρνήθηκε να συνεχίσει να μετέχει στη διοργάνωση.

Έπειτα την άρνηση του Βραδυποριακού, τη θέση του αντικατέστησε ο «Παλαιμαχιακός», μικτή ομάδα παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Πειραιά.

Παραπομπές

  1. [1]Ε.Π.Σ. Πειραιά: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
  2. [2] Ποιο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός μπροστά στο Προοδευτική – Νίκαια; (pics)
  3. [3] 1939/40
  4. [4] 1940-41 EPSP Championship
  5. [5] 1952/53
  6. [6] 1956/57
  7. [7] 1957/58
  8. [8] 1958/59
  9. [9] Η σέντρα στην Α' Εθνική το 1959
  10. [10] 1959/60
  11. [11]1960/61
  12. [12]1962/63
  13. [13]1963/64
  14. [14]Για θυμήσου... 1964: Ο Κορυδαλλός «πέταξε» πάλι στην Α' Εθνική με μπαράζ
  15. [15] 1964/65
  16. [16] 1965/66
  17. [17]1966/67
  18. [18] 1967/68
  19. [19] 1968/69
  20. [20] Ντέρμπι από τα παλιά στη Ριζούπολη
  21. [21]
  22. [22]Δεν χόρταιναν γκολ στην Προοδευτική
  23. [23] 1970/71
  24. [24] Η Προοδευτική τίμησε τον Μπάμπη Βεργίδη
  25. [25] Όταν η Χούντα εκτέλεσε το ποδόσφαιρο
  26. [26] 1986/87
  27. [27]1971-72
  28. [28]1974-75
  29. [29]Το οικονομικό εκτόπισμα των επενδυτών της μπάλας
  30. [30] 1990/91
  31. [31] 1996/97
  32. [32] 2001/02
  33. [33] Προοδευτική: Οριστικά στο Περιφερειακό
  34. [34] ΠΑΕ vs Οργανωμένοι
  35. [35]Προοδευτική: Στην έξοδο ο Καρράς
  36. [36] «Βυσσινί» και το κύπελλο
  37. > Μένει μόνη η Προοδευτική και το παλεύει
  38. [37] Στα Τρίκαλα στα δύο στενά..
  39. [38]Β' φάση: Θρίλερ στην Τσαριτσάνη, προκρίθηκε η Προοδευτική
  40. [[39]]Επικύρωση της βαθμολογίας της Football League με αφαίρεση βαθμών σε 5 ΠΑΕ
  41. [40]Με 4-0 νίκησε ο ΠΑΟ την Προοδευτική στη... λασπομαχία του ΟΑΚΑ
  42. [41]Προοδευτική-Παναθηναϊκός 1-2
  43. [42] ΕΠΟ:Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής 2013/14
  44. [43]Πρόκριση θρίλερ ο Πανελευσινιακός, 3-2 την Προοδευτική
  45. [44] Σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού ποδοσφαίρου
  46. [45] Ε.Π.Σ. Πειραιά:Βαθμολογία Περιόδου 2014-2015, Α' Κατηγορία 1ος Όμιλος
  47. [46] Κύπελλο Πειραιά: Η κούπα στην Προοδευτική
  48. [47] Ε.Π.Σ. Πειραιά:Πρόγραμμα Αγώνων Περιόδου 2014-15, Κύπελλο Γ. Ξηράκης
  49. [48] Ε.Π.Σ. Πειραιά:Βαθμολογία Περιόδου 2015-2016, Α' Κατηγορία, 2ος Όμιλος
  50. [49] Πρωταθλήτρια με...δεκάρικο η Προοδευτική
  51. [50] Πέταξε στους «4» ο Αετός, απέκλεισε την Προοδευτική
  52. [51]Σούπερ Προοδευτική, 4-1 το Αιγάλεω
  53. [52]Επίδειξη δύναμης από Προοδευτική]
  54. [53]Greece - Cup data 1959/60
  55. [54] Greece - Cup data 1963/64
  56. [55] Greece - Cup data 1964/65
  57. [56] Greece - Cup data 1965/66
  58. [57] Greece - Cup data 1982/83
  59. dokari.gr Λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι της Νίκαιας
  60. onsports.gr Προοδευτική-Ιωνικός: Ντέρμπι από τα παλιά…

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).