PlayStation: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
プレイステーション Pureisutēshon
プレイステーション Pureisutēshon
|εικόνα =
|εικόνα =
|είδος = [[Βιντεοπαιχνίδι|Βιντεοπαιχνίδια]] , [[Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών]]
|είδος = [[Βιντεοπαιχνίδι]]α , [[Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών]]
|ίδρυση = [[1994]]
|ίδρυση = [[1994]]
|πρόσωπα = ''Kazuo Hirai'' (ιδρυτής)
|πρόσωπα = ''Κάζουο Χιράι'' (ιδρυτής)
|έδρα = [[Τόκιο]], [[Ιαπωνία]] {{flagicon|Japan}}
|έδρα = [[Τόκιο]], [[Ιαπωνία]] {{flagicon|Japan}}
|ιστοσελίδα = http://www.playstation.com/en-us/
|ιστοσελίδα = http://www.playstation.com/en-us/
}}
}}
{{πηγές|18|03|2013}}
{{πηγές|18|03|2013}}
Το '''PlayStation''' ([[Ιαπωνική γλώσσα|Ιαπ]]: プレイステーション Pureisutēshon) είναι μια σειρά [[Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|παιχνιδομηχανών]] η οποία λανσαρίστηκε το Δεκέμβριο του 1994 με το [[PlayStation]].
Το '''PlayStation''' ([[ιαπωνικκά]]: プレイステーション, [[Λατινισμός Χέπμπορν|Χέπμπορν]]: Pureisutēshon) είναι σειρά [[Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|παιχνιδομηχανών]] η οποία λανσαρίστηκε το Δεκέμβριο του 1994, με αρχική κυκλοφορία το πρώτο [[PlayStation]].


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Γραμμή 64: Γραμμή 64:
{{PlayStation}}
{{PlayStation}}


[[Κατηγορία:Παιχνιδομηχανές]]
[[Κατηγορία:PlayStation]]

Έκδοση από την 18:38, 10 Ιουνίου 2016

Αρχείο:Playstation-logo-610x225.jpg
Το σήμα του PlayStation.
Sony Computer Entertainment プレイステーション Pureisutēshon
Νομική μορφήΒιντεοπαιχνίδια , Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
Ίδρυση1994
ΈδραΤόκιο, Ιαπωνία , Ιαπωνία
Σημαντικά πρόσωπαΚάζουο Χιράι (ιδρυτής)
ΙδιοκτήτηςSony Interactive Entertainment
Ιστότοποςhttp://www.playstation.com/en-us/
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Το PlayStation (ιαπωνικκά: プレイステーション, Χέπμπορν: Pureisutēshon) είναι σειρά παιχνιδομηχανών η οποία λανσαρίστηκε το Δεκέμβριο του 1994, με αρχική κυκλοφορία το πρώτο PlayStation.

Ιστορία

Η γέννηση του Playstation

Όλα ξεκίνησαν το 1991,όταν η Nintendo ζήτησε από την Sony να κατασκευάσει ένα πρόσθετο CD-ROM για την κονσόλα SNES με την ονομασία Playstation. Επειδή η Sony ζήτησε να έχει το 25% των κερδών του Playstation και των παιχνιδιών του, καθώς και επειδή αποκάλυψε ότι δούλευε πάνω σε αυτό το πρόσθετο, η Nintendo στράφηκε στην Philips,που τελικά έφτιαξαν την αποτυχημένη κονσόλα CD-I. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Sony να σκέφτονται να εγκαταλείψουν το όλο εγχείρημα, ωστόσο χρησιμοποίησαν αυτά που είχαν ήδη αναπτύξει για να δημιουργήσουν μια νέα ισχυρή κονσόλα. Αυτό οδήγησε την Nintendo στο να καταθέτει μήνυση ισχυριζόμενη παραβίαση της σύμβασης και προσπάθησε, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, για την απόκτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας του PlayStation με την αιτιολογία ότι το όνομα ανήκει στη Nintendo. Ο ομοσπονδιακός δικαστής που προέδρευε στην υπόθεση αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Playstation

Το Playstation ή PSone παρουσιάστηκε στην αγορά το Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και το Σεπτέμβριο του 1995 σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, στην ουσία από το πουθενά, αφήνοντάς τους ανταγωνιστές παγωμένους. Αίσθηση έκαναν οι απίστευτες δυνατότητες της κονσόλας για την εποχή της και οι δυνατοί τίτλοι που το συνόδευαν. Έτσι το hardware, σε συνδυασμό με τίτλους, όπως τους Crash Bandicoot, Wipeout, Tomb Raider και Resident Evil, καθώς και μεταφορές από τα arcade, όπως τα Tekken και Ridge Racer της Namco, δεν άργησαν να φέρουν την κονσόλα στην κορυφή. Σ’ αυτό συνέβαλλε βέβαια και η πτώση που είχαν εκείνο τον καιρό οι 2 μεγάλες εταιρείες Nintendo και Sega και κατ’ επέκταση οι βιντεοκονσόλες, αφού οι 2 εταιρίες αδυνατούσαν να δουν ότι έπρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα, για να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος (μάλιστα η Sega δεν ανέκαμψε ποτέ και τελικώς αποσύρθηκε από τον χώρο). Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μία «φρενίτιδα» γύρω από τη νέα κονσόλα της Sony, η οποία πούλησε 102,49 εκατομμύρια αντίτυπα, μέχρι τη διακοπή της, κυριολεκτικά σε βαθιά γεράματα, στις 23 Μαρτίου 2006. Το πρώτο Playstation γνώρισε και πολλές παραλλαγές. Πέρα από την κλασσική έκδοση, κυκλοφόρησε μία slim (το PSone), με ενσωματωμένη LCD οθόνη, καθώς και ενσωματωμένη σε ηχοσύστημα, αλλά και πολλές άλλες μικρές παραλλαγές, κυρίως στην Ιαπωνία.

Η συνέχεια με το Playstation 2

Ύστερα από την αναπάντεχα καλή πορεία του Playstation, αναμενόμενο ήταν να κυκλοφορήσει το PlayStation 2. Έτσι και έγινε, ανακοινώνοντας η Sony το Μάρτιο του 1999 την κυκλοφορία του Playstation 2. Η έλευση της κονσόλας αυτής δημιούργησε για πρώτη φορά το εξής φαινόμενο: Να δημιουργηθούν ουρές έξω από τα καταστήματα, για την αγορά του, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην φτάνει την κατανάλωση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έγινε η πιο πολυ-πουλημένη κονσόλα στα χρονικά, πουλώντας 130 εκατομμύρια κονσόλες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Ήταν η πρώτη κονσόλα που ενσωμάτωνε DVD-ROM, δίνοντας του τη δυνατότητα για ακόμα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια και για αναπαραγωγή ταινιών σε DVD, κάνοντας την κονσόλα Multimedia Station. Επίσης ήταν η πρώτη κονσόλα που μπορούσε να τοποθετηθεί οριζόντια και κάθετα, κάνοντάς την πολύ βολική ως προς την τοποθέτηση. Το Σεπτέμβριο του 2004 η Sony προχώρησε σε σημαντική αισθητική αναβάθμιση του PS2. Έτσι κυκλοφόρησε το PS2 Slim, μία έκδοση του PS2 με τις ίδιες δυνατότητες, αλλά σημαντικά μικρότερη και λεπτότερη από τον προκάτοχό της. Για να το καταφέρει αυτό, η Sony επανασχεδίασε την μητρική από την αρχή, ενσωμάτωσε ένα νέου τύπου Slim Type DVD Drive και έβγαλε έξω το τροφοδοτικό.

PSP, η φορητή έκδοση

Το 2004 η Sony αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι των φορητών παιχνιδομηχανών, ένα τομέα που η Nintendo μονοπωλούσε με την πολύ πετυχημένη πορεία του Game Boy και τις πολύ καλές πωλήσεις του νεοαφιχθέντος DS. Στην Ε3 2004 πρωτοπαρουσιάζει στο κοινό το PSP (Playstation Portable). Μία φορητή κονσόλα με τις δυνατότητες του PS2 στα γραφικά, δύσκολα άφηνε το κοινό του ασυγκίνητο. Έτσι η κονσόλα κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2004 στην Ιαπωνία και το Μάρτιο και Σεπτέμβριο 2005 σε Αμερική και Ευρώπη αντίστοιχα. Βασικά της χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη ευρεία οθόνη με την πολύ καλή ανάλυση και η χρησιμοποίηση οπτικού μέσου για τα παιχνίδια, το UMD, αντί του παραδοσιακού Cartridge, κρατώντας παράλληλα την αυτονομία της μπαταρίας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το PSP είναι επιπλέον εξοπλισμένο με Wi-Fi, για ασύρματη σύνδεση στο internet. To Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε Slim έκδοση, 20% μικρότερο, με μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη βασική μνήμη και composite TV input,το Νοεμβρίο του 2008 κυκλοφόρησε Slim and Lite εκδόση με καλύτερη οθόνη και ενσώματωμενο μικρόφωνο,το Ιουλίου του 2009 κυκλόφορησε το PSP Go με μικρότερο μεγέθος,ενσώματωμενη μνήμη αφαίρεση τις ικανότητας να περνεί δισκούς UMD άλλα μπόρεις να τα κατέβασεις μέσω του PlayStation Store και του πιο ωραίου τίτλους που είναι και στο Street ,το Απρίλιο του 2011 κυκλόφορησε η τελευταία εκδόση το Street με αφαιρεσή του Wifi,το χόντρο μεγέθος του,τη δυνάμικη του εμφανίση και τα κατώ ενώμενα κούμπια.

Playstation 3

Στις 30 Μαΐου 2005 η Sony ανακοινώνει την επικείμενη κυκλοφορία του PlayStation 3. To πρωτότυπο που παρουσιάστηκε, αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Space design με νέο χειριστήριο, πανίσχυρο CELL επεξεργαστή, ενσωματωμένο Blu Ray drive, HDMI, Wi-Fi και καλωδιακή δικτύωση, ασύρματο χειριστήριο και σκληρό δίσκο. Η κυκλοφορία του έγινε το Νοέμβριο του 2006 σε Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη. Η απογοήτευση ήταν ότι η τελική έκδοση ήταν αρκετά πιο ογκώδης από την πρωτότυπη και το χειριστήριο ακολούθησε την πεπατημένη στο Design. Ήταν βέβαια ασύρματο, αλλά του έλειπε η δόνηση (στα νεότερα μοντέλα επανήλθε). Οι πωλήσεις του στην αρχή ήταν «παγωμένες» λόγω και της υψηλής του τιμής, αλλά με τις πτώσεις τιμών καθώς και τους εντυπωσιακούς αποκλειστικούς τίτλους που ακολούθησαν, οι πωλήσεις ανέβηκαν σημαντικά.

Η Sony είναι μία εταιρεία που έχει πολλές και σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της στην αγορά των παιχνιδιών. Πολλοί είναι εκείνοι που την έχουν κατακρίνει κατά καιρούς για την πολιτική της στον τομέα αυτό, τις καθυστερήσεις στο να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα τις κονσόλες, κ.α. Αλλά ένα είναι σίγουρο. Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα, αν δεν υπήρχε το όνομα PlayStation. Ένα όνομα που πολλοί έχουν ταυτίσει με τα ίδια τα βιντεοπαιχνίδια.

Κονσόλες

PlayStation

Κύριο λήμμα: PlayStation

Το PlayStation (σύντμηση PS, PSone, PS1 ή PSX) είναι μια 32-bit κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών πέμπτης γενιάς, η οποία κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sony Computer Entertainment το Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και τον επόμενο χρόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κονσόλες όλων των εποχών.

To PlayStation 2 με το χειριστήριο Dualshock 2 σε slim έκδοση.

PlayStation 2

Κύριο λήμμα: PlayStation 2

Ο άμεσος διάδοχος του PlayStation είναι το PlayStation 2 (σύντμηση PS2), το οποίο είναι συμβατό με την παλιότερη τεχνολογία του προκατόχου του, δηλαδή μπορεί να παίξει όλα τα παιχνίδια του PlayStation. Σε αντίθεση με προσομοιωτές παιχνιδιών (emulators) που τρέχουν σε PC, το PlayStation 2 στην ουσία περιλαμβάνει τον αρχικό επεξεργαστή του PlayStation, επιτρέποντάς του να παίξει τα παλιότερα παιχνίδια όπως ακριβώς έπαιζαν στην προηγούμενη κονσόλα. Για τα παιχνίδια του PlayStation 2, ο εν λόγω επεξεργαστής, με ονομασία IOP, χρησιμοποιείται για δευτερεύουσες λειτουργίες (κάρτες μνήμης, λειτουργία του DVD, δίκτυο) . ‘Όπως και στην περίπτωση του προκατόχου του, το PS2, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τη Sony. Το PlayStation 2 είναι η πιο πετυχημένη κονσόλα όλων των εποχών με 150.000.000 πωλήσεις.

To Playstation 3 με το χειριστήριο Dualshock 3 σε slim έκδοση.

PlayStation 3

Κύριο λήμμα: PlayStation 3

Η Τρίτη γενιά PlayStation γνωστή ως PlayStation 3 (σύντμηση PS3) κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2006 στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007 στην Ευρώπη. Το PlayStation 3 ήταν αρχικά συμβατό με όλα τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2, όμως εξαιτίας της αφαίρεσης του επεξεργαστή του PlayStation 2 (Emotion Engine Chip) ύστερα από την κυκλοφορία της έκδοσης των 40 GB, η δυνατότητα να παίζει δίσκους του PlayStation 2 έχει περιοριστεί στην προσομοίωση αυτών, παράλληλα είναι δυνατό να παίζει παιχνίδια του αυθεντικού PlayStation. Ενώ τα παιχνίδια του PS3 δεν έχουν περιορισμούς σχετικά με τη γεωγραφική τοποθεσία, τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2 εξακολουθούν να παίζουν μόνο σε κονσόλες από την ίδια περιοχή. Η νεώτερη και λεπτότερη εκδοχή (Slim) του PS3 κυκλοφόρησε το 2009 και δεν έχει καθόλου τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια του PlayStation 2 ενώ συνεχίζει να παίζει τα παιχνίδια του αρχικού PlayStation.

PlayStation Portable

Το PlayStation Portable (σύντμηση PSP) είναι μια φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2004. Το PSP έχει τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια του PlayStation εφόσον τα κατεβάσεις μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της Sony καθώς επίσης μπορεί να παίξει κάθε παιχνίδι οποιοδήποτε PlayStation game χρησιμοποιώντας τη λειτουργία απομακρυσμένου ελέγχου του PlayStation 3 ενόσω υπάρχει δίσκος στο PlayStation 3. Η Sony ελπίζει να κυκλοφορήσει όλα τα παιχνίδια όλων των PlayStation σταδιακά. Το 2011 αντικαταστάθηκε από το PlayStation Vita.

PSP Go

Το PSP Go είναι επίσης μια φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009. Το PSP Go, έχει πολλά κοινά στοιχεία με το PS3, αφού έχει μεγαλύτερη ποιότητα γραφικών από ότι έχει το αρχικό PSP. Η μορφή της κονσόλας αυτής, είναι πιο καμπυλωτή και πιο σύγχρονη, ενώ έχει στην διάθεσή του και βελτιωμένους τίτλους.