Κάρολος Β΄ της Νεαπόλεως: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Francois-Pier (συζήτηση | συνεισφορές)
Επιμέλεια
34kor34 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
* [[Ελεονώρα του Ανζού]], παντρεύθηκε το [[Φρειδερίκος Γ΄ της Σικελίας|Φρειδερίκο Γ' Βαρκελώνης]] βασιλιά της Σικελίας
* [[Ελεονώρα του Ανζού]], παντρεύθηκε το [[Φρειδερίκος Γ΄ της Σικελίας|Φρειδερίκο Γ' Βαρκελώνης]] βασιλιά της Σικελίας
* Μαρία (1290 - 1346), που παντρεύτηκε τον βασιλιά [[Σάντσος της Μαγιόρκα|Σάντσο της Μαγιόρκα]]
* Μαρία (1290 - 1346), που παντρεύτηκε τον βασιλιά [[Σάντσος της Μαγιόρκα|Σάντσο της Μαγιόρκα]]
* [[Ιωάννης του Δυρραχίου|Ιωάννης]], κόμης της Γραβίνας, μετέπειτα δούκας του Δυρραχίου (1294 - 1336), που νυμφεύτηκε πρώτα τη Ματθίλδη του Αινώ και έπειτα την Αγνή του Περιγκόρ.
* [[Ιωάννης της Γραβίνας|Ιωάννης]], κόμης της Γραβίνας, μετέπειτα δούκας του Δυρραχίου (1294 - 1336), που νυμφεύτηκε την Αγνή του Περιγκόρ.





Έκδοση από την 18:44, 3 Ιουνίου 2016

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κάρολος (αποσαφήνιση).
Κάρολος Β'
Βασιλιάς της Νάπολης
Περίοδος7 Ιανουαρίου 1285 - 8 Μαΐου 1309
ΠροκάτοχοςΚάρολος ο Ανδεγαυός
ΔιάδοχοςΡοβέρτος της Νάπολης
Γέννηση1254
Θάνατος8 Μαΐου 1309
Νάπολη, Βασίλειο της Νάπολης
ΣύζυγοςΜαρία της Ουγγαρίας
ΕπίγονοιΚάρολος Μαρτέλος της Ουγγαρίας
Άγιος Λουδοβίκος της Τουλούζης
Ροβέρτος της Νάπολης
Φίλιππος Α΄ του Τάραντα
Ραϋμόνδος Βερεγκάριος της Άντρια
Ιωάννης του Δυρραχίου
Μαργαρίτα, κόμισσα του Ανζού
Ελεονώρα του Ανζού
και άλλοι
ΟίκοςΚαπέτων-Ανζού
ΠατέραςΚάρολος ο Ανδεγαυός
ΜητέραΒεατρίκη της Προβηγκίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Κάρολος Β΄ της Νάπολης

Ο Kάρολος Β΄ ο Χωλός (Γαλλικά: Charles d'Anjou) (1254 - 8 Μαΐου 1309) ήταν Βασιλιάς της Νάπολης (1285 - 1309), μεγαλύτερος γιος του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Α΄ του Ανδεγαυού και της Βεατρίκης της Προβηγκίας.

Κατά τους Σικελικούς Εσπερινούς, συνελήφθη στις 5 Ιουνίου του 1283 στη ναυμαχία της Νάπολης από τον Ρουτζέρο ντι Λαούρια. Όταν πέθανε ο πατέρας του (1285) ήταν αιχμάλωτος στην αυλή του βασιλιά της Αραγωνίας Πέτρου Γ΄. Ελευθερώθηκε το 1288 με τη μεσολάβηση του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου A΄.

Προσπάθησε να πείσει τον εξάδελφό του, Κάρολο Βαλουά, να αποκηρύξει το βασίλειο της Αραγωνίας, που δόθηκε σε αυτόν από τον Πάπα Μαρτίνο Δ΄, για 20.000 ασημένιες λίρες και να τιμωρήσει τον Πέτρο Γ΄ που είχε επιτεθεί στην Σικελία. Ο Κάρολος Βαλουά σε συμμαχία με τον βασιλιά της Καστίλης ξεκίνησε την Αραγωνική Σταυροφορία.

Ο Αλφόνσος Γ΄ της Αραγωνίας πιέστηκε να δεχτεί την Συνθήκη του Ταρασκόν, να αποσύρει τα στρατεύματα που είχε στείλει για να βοηθήσουν τον αδελφό του Ιάκωβο Β΄ στην Σικελία και να αποκηρύξει τα δικαιώματά του στο νησί. Ο Αλφόνσος πέθανε άτεκνος (1291), και έτσι ο Ιάκωβος έσπευσε ταχύτατα να αναλάβει τον θρόνο της Αραγωνίας, αφήνοντας την Σικελία στον μικρό αδελφό του, Φρειδερίκο. Νέος πάπας εξελέγη ο Βονιφάτιος Η΄ (1294) με την υποστήριξη του Καρόλου και εξανάγκασε τον Ιάκωβο να υπογράψει την ταπεινωτική συνθήκη του Ανάνι (1295), να νυμφευτεί την κόρη του Καρόλου, Λευκή, και να αφήσει την Ανδεγαυική δυναστεία να βασιλεύσει μόνη της στην Σικελία.

Η Σικελία ανακτήθηκε ξανά (1302) από τον οίκο της Αραγωνίας και δόθηκε προίκα στην Ελεονώρα, κόρη του Καρόλου Β΄, η οποία παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο. Προσκάλεσε στην αυλή του τους πρίγκιπες της Αχαΐας Φίλιππο της Σαβοΐας και Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνου (1306), αφαιρώντας τους το χρίσμα λόγω ανυπακοής, αφού η Ισαβέλλα προχώρησε σε τρίτο γάμο παρά την θέληση του, και δίνοντάς το στον τέταρτο γιο του, Φίλιππο. Στην Νάπολη διάδοχός του ήταν ο τρίτος γιος του, Ροβέρτος (1309 - 1343).

Οικγένεια

Το 1270, παντρεύτηκε την Μαρία Άρπαντ, κόρη του βασιλιά Στεφάνου Ε΄ της Ουγγαρίας και έκαναν 14 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων πέθαναν σε πολύ μικρές ή νεαρότατες ηλικίες. Μεταξύ αυτών είναι:


Προκάτοχος:
Κάρολος Α΄ της Σικελίας
Βασιλιάς της Νάπολης
12851309
Διάδοχος:
Ροβέρτος ο Σοφός

Πρότυπο:Πρίγκηπας της Αχαΐας


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles II of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Armorial de la maison d'Anjou-Sicile της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).