Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιωνίδειος Σχολή»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ενημέρωση του άρθρου για τις αλλαγές στον τύπο του Σχολείου σε Πρότυπο Πειραματικό (2011) και Πρότυπο (2015)
(Ενημέρωση του άρθρου για τις αλλαγές στον τύπο του Σχολείου σε Πρότυπο Πειραματικό (2011) και Πρότυπο (2015))
Το [[1847]] και επί δημαρχίας του [[Δημ. Θεοχάρη]], άρχισε η οικοδόμηση του σχολείου και στις 21 Μαΐου του ίδιου χρόνου έγιναν τα εγκαίνια τόσο του "[[Ελληνικού Σχολείου]] όσο και του «[[Αλληλοδιδακτικού Δημοτικού]]» που φέρουν από κοινού την ονομασία «Ιωνίδεια Σχολεία», ενώ ο δωρητής διαθέτει ακόμα 10.000 δρχ. για τις ανάγκες του σχολείου και για τη δημιουργία βιβλιοθήκης.
Το [[1862]] υπογράφεται από τον τότε Υπουργό Παιδείας η ίδρυση Γυμνασίου. Μέχρι το 1914 παραμένει το μοναδικό Γυμνάσιο στον Πειραιά. Εκείνη τη χρονιά, με την ίδρυση του Δευτέρου Γυμνασίου στην πόλη του Πειραιά, η Ιωνίδειος μετονομάζεται σε Α΄ Γυμνάσιο Πειραιώς. Το Γυμνάσιο λειτουργεί στο αρχικό κτίριο του 1847 μέχρι και το 1932, οπότε και κατεδαφίζεται, για να ανεγερθεί στη θέση του το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Για την οικοδόμησή του συνάπτεται δάνειο από την τότε Σχολική Εφορεία με το [[Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων]] με υποθήκη του οικοπέδου. Στο ισόγειο του κτιρίου δημιουργούνται καταστήματα, τα οποία εξασφάλισαν τα έξοδα λειτουργίας του Γυμνασίου και είναι μέχρι σήμερα η κυριότερη πηγή εσόδων για τις ανάγκες του Σχολείου.
Την περίοδο 1934-1935 προάγεται σε «Σχολή Μέσης Εκπαιδεύσεως Πειραιώς» και το 1946-47 μετονομάζεται σε «Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς». Το 1963, με απόφαση του Υπουργού [[Γρηγόριος Κασιμάτης|Γρηγ. Κασιμάτη]], μετονομάζεται σε «Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς». Από το 1986 έχει την ονομασία «Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωνιδείου», μεμέχρι συνεχιζόμενητο την2011 πνευματικήόταν το σχολείο γίνεται Πρότυπο Πειραματικό και κοινωνικήαρχίζει τουνα παρουσίαδέχεται στηνμαθητές πόλημε τουδιαδικασίας Πειραιάειδικών εξετάσεων. Το 2015 το σχολείο ορίζεται ως Πρότυπο όπου θα παραμείνει μέχρι και σήμερα.
== Απόφοιτοι ==
Το σχολείο από την ίδρυση του φιλοξένησε μαθητές όπως ο [[Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης]], ο [[Παύλος Νιρβάνας]], ο [[Σπύρος Μελάς]], ο [[Λάμπρος Πορφύρας]], ο [[Δ. Βουτυράς]], ο [[Γεράσιμος Βώκος]], ο [[Aπ. Καμπάνης]], ο [[Αλέξανδρος Πάλλης]], ο [[Παντελής Χορν]], ο [[Αιμίλιος Βεάκης]], ο [[Βαγγέλης Γερμανός]], o [[Γιώργος Πουκαμισάς]], ο [[Χρήστος Μυλωνόπουλος]], ο [[Γεώργιος Μπόμπολας]], ο [[Κωνσταντίνος Μαζαράκης|Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν]], ο στρατηγός δικτάτορας [[Θεόδωρος Δ. Πάγκαλος|Θεόδωρος Πάγκαλος]], ο [[Παναγιώτης Πιπινέλης]] κ.ά.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης