Βιλελμίνη της Ολλανδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ σήμανση για έλλειψη παραπομπών
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές|13|05|2016}}
{{Infobox Royalty
{{Infobox Royalty
|όνομα = Βιλελμίνη
|όνομα = Βιλελμίνη

Έκδοση από την 12:49, 13 Μαΐου 2016

Βιλελμίνη
βασίλισσα της Ολλανδίας
Περίοδος1890 - 1948
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος Γ΄ της Ολλανδίας
ΔιάδοχοςΒεατρίκη της Ολλανδίας
Γέννηση31 Αυγούστου 1880
ανάκτορο Νοορτέιντα, Χάγη
Θάνατος28 Νοεμβρίου 1962 (ετών 82)
ανάκτορο Χέετ Λόο, Άαπελντοορν
Τόπος ταφήςΝίβα κέρκ, Ντελφτ
ΣύζυγοςΕρρίκος του Μεκλενβούργου-Σβέριν
ΕπίγονοιΙουλιάνα της Ολλανδίας
ΟίκοςΟίκος του Νασάου
ΠατέραςΓουλιέλμος Γ΄ της Ολλανδίας
ΜητέραΈμμα του Βάλντεκ και Πυρμόν
ΘρησκείαΟλλανδική Εκκλησία Μεταρρύθμισης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Βιλελμίνη (31 Αυγούστου 1880 - 28 Νοεμβρίου 1962) ήταν βασίλισσα της Ολλανδίας (1890-1948) από τον Οίκο του Νασάου. Ήταν κόρη του Γουλιέλμου Γ' βασιλιά της Ολλανδίας και της δεύτερης συζύγου του Έμμας, κόρης του Γεωργίου-Βίκτορα πρίγκιπα του Βάλντεκ και Πυρμόν.

Η βασιλεία της των 58 ετών ήταν η μακρότερη από κάθε προηγούμενο Ολλανδό μονάρχη. Είδε δύο Παγκοσμίους Πολέμους, την οικονομική κρίση του 1933 και την παρακμή της Ολλανδίας ως αποικιοκρατικής δύναμης. Ενέπνευσε την Ολλανδική αντίσταση κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εποχή της

Γεννήθηκε στη Χάγη και βαπτίσθηκε Βιλελμίνη-Ελένη-Παυλίνα-Μαρία· τότε ο πατέρας της ήταν 63 ετών. Η Βιλελμίνη ήταν το μόνο τέκνο του που ζούσε όταν εκείνος απεβίωσε το 1890· η νέα βασίλισσα ήταν 10 ετών και η μητέρα της ορίστηκε αντιβασίλισσα. Ενθρονίστηκε όταν ενηλικιώθηκε το 1898. Παντρεύθηκε το 1901 και είχε τρεις ανεπιτυχείς κυήσεις. Αν η Βιλελμίνη έμενε άτεκνη, σύμφωνα με το ημι-Σαλικό δίκαιο διαδοχής που ίσχυε, διάδοχος ήταν ο Ερρίκος ΛΒ' Ρέους πρίγκιπας του Κέστριτς, ένας γερμανός με στενές σχέσεις με την αυτοκρατορική οικογένεια και το στρατό. Η κοινή γνώμη έβλεπε με δυσαρέσκεια την προοπτική του να περάσει η Ολλανδία υπό Γερμανική επιιρροή, χάνοντας την ανεξαρτησία της. Επιτέλους όμως γεννήθηκε η Ιουλιάνα το 1909 προς χαρά όλων. Η Βιλελμίνη είχε άλλες δύο αποβολές.

Το 1900 έστειλε το πλοίο Γκέλντερλαντ στη Νότιο Αφρική να παραλάβει τον Πρόεδρο Πωλ Κρούγκερ από το εμπόλεμο Τράνσβααλ. Οι απόγονοι των πρώτων Ολλανδών αποίκων εκεί, οι Μπόερς, έχαιραν της υποστήριξής της και τους εκτιμούσε για τις σκοπευτικές τους ικανότητες. Στον πόλεμο των Μπόερς όμως με τους εκεί Βρετανούς, η Κυβέρνηση του Κειπτάουν προσάρτησε το Τράνσβααλ και την Οράγγη, πράγμα που έκανε τη Βιλελμίνη να νοιώθει αντιπάθεια για τους Άγγλους. Παρόλα αυτά το 1940 ο Γεώργιος ΣΤ' έστειλε το πλοίο Χιαργουόρντ για να παραλάβει την οικογένειά της και την Κυβέρνηση, μεταφέροντάς τους στην ασφάλεια της Βρετανίας. Της παραχώρησε χρόνο στο BBC για τη μετάδοση ραδιοφωνικών μηνυμάτων στο λαό της.

Κατανοούσε επιχειρηματικά θέματα και οι επενδύσεις της την έκαναν την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο· ήταν η πρώτη δισεκατομμυριούχος (σε δολάρια ΗΠΑ).

Πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Βιλελμίνη επισκέφθηκε το Γουλιέλμο Β'. Ο αυτοκράτορας της Γερμανίας για να την εντυπωσιάσει της είπε "οι φρουροί μου είναι 7 πόδια υψηλοί, οι δικοί σας τους φθάνουν ως τον ώμο". Η ετοιμόλογη βασίλισσα απάντησε "αλλά όταν ανοίξουμε τα αναχώματά μας το νερό θα είναι 10 πόδια βαθύ!".

Οικογένεια

Παντρεύθηκε τον Ερρίκο, υιό του Φρειδερίκου-Φραγκίσκου Β' μεγάλου δούκα του Μεκλενβούργου-Σβέριν. Είχε τέκνο την:

  • Τζουλιάνα 1909 - 2004, που τη διαδέχθηκε ως βασίλισσα της Ολλανδίας.

Πηγές

  • Hubbard, Robert H. (1977). Rideau Hall: An Illustrated History of Government House, Ottawa, from Victorian Times to the Present Day. Montreal: McGill-Queen's University Press. ISBN 978-0-7735-0310-6
  • Wilhelmina. (1959). Eenzaam maar niet alleen. Amsterdam: Ten Have Uitgevers Kok. ISBN 978-90-259-5146-7. Full text (pdf, 8 MB) online.