Θωμάς Ασάνης Παλαιολόγος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
δεν προσφέρει τίποτε...
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ →‎Παραπομπές: clean up, αντικατέστησε: {{Reflist| → {{παραπομπές| με τη χρήση AWB
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
{{Reflist|30em}}
{{παραπομπές|30em}}


== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί Σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 01:48, 4 Μαΐου 2016

Η σύγχρονη εμφάνιση της Εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου των Ελλήνων στη Νάπολι, της οποίας την ανέγερση χρηματοδότησε ο Θωμάς Ασάνης Παλαιολόγος.

Ο Θωμάς Ασάνης Παλαιολόγος (λατινικά: Thomas Assanus Paleologus‎‎, βουλγαρικά: Tома Асен Палеолог‎‎, γεννημένος στην διάρκεια του 15ου αιώνα και αποβιώσας, πιθανώς, το 1523) ήταν εξέχων Βυζαντινός εξόριστος στο Βασίλειο της Νάπολης στις αρχές του 16ου αιώνα. Απόγονος δύο αυτοκρατορικών δυναστειών, των Παλαιολόγων του Βυζαντίου και των Ασέν της Βουλγαρίας, ο Θωμάς Ασάνης Παλαιολόγος ήταν ενεργός στον αγώνα κατά τον Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο. Προ του 1506, μετεγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου και ήταν ο δωρητής του ποσού που απαιτείτο για την ανέγερση μίας Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Νάπολι.

Βιογραφία

Μία παπική βούλα του Πάπα Παύλου Γ΄, η οποία χρονολογείται από το 1544, τον αναφέρει ως τον "πρώην βασιλέα της Κορίνθου και του Μωριά", καθώς και ως τον "άρχοντα της Κορίνθου". Ως εκ τούτου, ο Βούλγαρος ιστορικός Ιβάν Μποζίλοφ θεωρεί ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να επρόκειτο για εγγονό του Ματθαίου Παλαιολόγου Ασάνη, κουνιάδο του Δεσπότη του Μωριά Δημήτριο Παλαιολόγο (βασίλεψε μεταξύ 1436–1460). Ο Ματθαίος Ασάνης ήταν άρχοντας της Κορίνθου και φρούραρχος της Ακροκορίνθου από το 1454 έως το 1458, όταν και το φρούριο κατελήφθη από τους Οθωμανούς.[1]

Τα τείχη της Ακροκορίνθου, προγονικού φρουρίου του Θωμά Ασάνη Παλαιολόγου.

Ο Θωμάς Ασάνης Παλαιολόγος οργάνωσε εξέγερση κατά των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο σε άγνωστη τοποθεσία και χρονολογία. Η αποτυχία της εξέγερσης αυτής θεωρείται ως η πιθανότερη εξήγηση της μετεγκατάστασής του στην Ιταλία, ενώ φαίνεται να ευρισκόταν εγκατεστημένος στην περιοχή της Καλαβρίας κατά το 1506. Εκεί, ήταν οικονομικά ενεργός, ενώ είχε λάβει σειρά προνομίων από τον Βασιλέα της Νάπολης, Φερδινάνδο Γ΄.[2]

Στη Νάπολι, ο Θωμάς Ασάνης Παλαιολόγος ήταν ο κύριος δωρητής (κτήτωρ) για την ανέγερση της πρώτης Ανατολικής Ορθόδοξης εκκλησίας στην πόλη, της Εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου των Ελλήνων (Chiesa dei Santi Pietro e Paolo dei Greci).[2] Η εκκλησία, η οποία ήταν περισσότερο γνωστή ως "Παρεκκλήσιο των Παλαιολόγων", αποτελούσε σημαντικό κέντρο της κοινότητας των Βυζαντινών εξόριστων στη Νάπολι.[2] Η εκκλησία ευρίσκεται επάνω σε ένα ύψωμα εντός της συνοικίας του Σαν Τζουζέππε και αποτελεί το μοναδικό επιζών κτήριο της πρώην "Διόδου των Ελλήνων". Ανεγερθείσα το 1518 και ανακατασκευασμένη αρκετές φορές, αποτελεί μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της βυζαντινής διασποράς στην Δύση μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.[3][4]

Η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του Θωμά Ασάνη Παλαιολόγου παραμένει ασαφής, αν και από μία πηγή δίδεται ως τέτοια το 1523. Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν απέκτησε απογόνους, καθώς τα δικαιώματά του επί της εκκλησίας που ανεγέρθη με, κυρίως, δικά του έξοδα κληρονομήθηκαν από την ανιψιά του, Μαρία Ασάνινα Παλαιολογίνα (βουλγαρικά: Мария Асенина Палеологина‎‎),[2] κόρη του αδερφού του, Γεωργίου Ασάνη (βουλγαρικά: Георги Асен‎‎), η οποία και ήταν σύζυγος του Ράλλη (Ραούλ), μητέρα του Πιέτρο Ράλι (?-1558, Νάπολι) και γιαγιά της Ναπολιτάνας ευγενούς, Βικτορία Ράλι Ασέν (βουλγαρικά: Виктория Ралина Асенина‎‎).[5]

Παραπομπές

  1. Божилов, Иван (1994). Фамилията на Асеневци (1186–1460). Генеалогия и просопография [The Family of the Asens (1186–1460). Geneaology and Prosopography] (στα βουλγάρικα). София: Издателство на Българската академия на науките. σελ. 422. ISBN 954-430-264-6. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Божилов, p. 423.
  3. Korinthios, Jannis (20 Μαΐου 2014). «Itinerario sulle tracce della diaspora greca a Napoli» (στα Ιταλικά). Comunità Ellenica di Napoli e Campania. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2015. 
  4. Monter, William (2006). «The Greek diaspora: Italian port cities and London». Cultural Exchange in Early Modern Europe: Cities and Cultural Exchange in Europe, 1400–1700. 2. Cambridge University Press. σελίδες 69–70. ISBN 9780521845472. 
  5. Божилов, p. 424.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Γενεαλογικό δέντρο - Георги Кантакузин Асен
Γενεαλογικό δέντρο - Асенина Закария
Γενεαλογικό δέντρο - баща на Срацимир
Γενεαλογικό δέντρο - Асен Палеолог

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thomas Asen Palaiologos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).