Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βιλελμίνη της Ολλανδίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Γεννήθηκε στη Χάγη και βαπτίσθηκε Βιλελμίνη-Ελένη-Παυλίνα-Μαρία· τότε ο πατέρας της ήταν 63 ετών. Η Βιλελμίνη ήταν το μόνο τέκνο του που ζούσε όταν εκείνος απεβίωσε το 1890· η νέα βασίλισσα ήταν 10 ετών και η μητέρα της ορίστηκε αντιβασίλισσα. Ενθρονίστηκε όταν ενηλικιώθηκε το 1898. Παντρεύθηκε το 1901 και είχε τρεις ανεπιτυχείς κυήσεις. Αν η Βιλελμίνη έμενε άτεκνη, σύμφωνα με το ημι-Σαλικό δίκαιο διαδοχής που ίσχυε, διάδοχος ήταν ο Ερρίκος ΛΒ' Ρέους πρίγκιπας του Κέστριτς, ένας γερμανός με στενές σχέσεις με την αυτοκρατορική οικογένεια και το στρατό. Η κοινή γνώμη έβλεπε με δυσαρέσκεια την προοπτική του να περάσει η Ολλανδία υπό Γερμανική επιιρροή, χάνοντας την ανεξαρτησία της. Επιτέλους όμως γεννήθηκε η Ιουλιάνα το 1909 προς χαρά όλων. Η Βιλελμίνη είχε άλλες δύο αποβολές.
 
Το 1900 έστειλε το πλοίο Γκέλντερλαντ στη Νότιο Αφρική να παραλάβει τον Πρόεδρο Πωλ Κρούγκερ από το εμπόλεμο Τράνσβααλ. Οι απόγονοι των πρώτων Ολλανδών αποίκων εκεί, οι Μπόερς, έχαιραν της υποστήριξής της και τους εκτιμούσε για τις σκοπευτικές τους ικανότητες. Στον πόλεμο των Μπόερς όμως με τους εκεί Βρετανούς, η ΒρετανίαΚυβέρνηση του Κειπτάουν προσάρτησε το Τράνσβααλ και την Οράγγη, πράγμα που έκανε τη Βιλελμίνη να νοιώθει αντιπάθεια για τους Άγγλους. Παρόλα αυτά το 1940 ο Γεώργιος ΣΤ' έστειλε το πλοίο ΧίαργουορντΧιαργουόρντ για να παραλάβει την οικογένειά της και την Κυβέρνηση, μεταφέροντάς τους στην ασφάλεια της Βρετανίας. Της παραχώρησε χρόνο στο BBC για τη μετάδοση ραδιοφωνικών μηνυμάτων στο λαό της.
 
Κατανοούσε επιχειρηματικά θέματα και οι επενδύσεις της την έκαναν την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο· ήταν η πρώτη δισεκατομμυριούχος (σε δολάρια ΗΠΑ).
 
Πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Βιλελμίνη επισκέφθηκε το Γουλιέλμο Β'. Ο αυτοκράτορας της Γερμανίας για να την εντυπωσιάσει της είπε "οι φρουροί μου είναι 7 πόδια υψηλοί, οι δικοί σας τους φθάνουν ως τον ώμο". Η ετοιμόλογη βασίλισσα απάντησε "αλλά όταν ανοίξουμε τα αναχώματά μας το νερό θα είναι 10 πόδια βαθύ!".
 
==Οικογένεια==
Παντρεύθηκε τον Ερρίκο, υιό του Φρειδερίκου-Φραγκίσκου Β' μεγάλου δούκα του Μεκλενβούργου-Σβέριν. Είχε τέκνα:
84.862

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης