Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μεσόγειος Θάλασσα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ελληνικα νησια απο το μεγαλυτερο προς το μικροτερο
(ελληνικα νησια απο το μεγαλυτερο προς το μικροτερο)
Παρά το πλήθος των παράκτιων λαών εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί, πρώτα εκ του Αιγαίου και της ανατολικής λεκάνης και μέχρι της δυτικής (που εξαπλώθηκαν στη συνέχεια με ενδιάμεσες αποικίες) περιέργως δεν είχε εξ αρχής και επί αιώνες ιδιαίτερο όνομα.
 
Ο [[Ηρόδοτος]] π.χ. χρησιμοποιεί επί μέρους ονόματα θαλασσών και κολπώσεών της αντί ενιαίου ονόματος (Α 163). Άλλοι αρχαίοι [[Έλληνες]] αναφέρονται σε αυτήν περιφραστικά, είτε προς τον έξω από τις [[Ηράκλειες στήλες]] απλωμένο ωκεανό, είτε ως γνωστότερη την έσω από τις εν λόγω στήλες. Π.χ. ο [[Στράβων]] την ονομάζει: «η εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα», προσδιορισμό που πιστά μιμήθηκαν αργότερα οι [[Αρχαία Ρώμη|Ρωμαίοι]] και τον μετέφρασαν ως '''«Μare Νostrum»''' (= ημέτερη θάλασσα). Ο [[Διόδωρος ο Σικελιώτης]] την ονομάζει «θάλασσα» έναντι εκείνου του ωκεανού. Το αυτό και ο [[Πολύβιος]], ενώ άλλοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «mare internum» ή «mare insentinum» (= εσωτερική θάλασσα) καθώς και «Μare magnum» (=Μεγάλη θάλασσα).
 
Η πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του [[3ος αιώνας|3ου αιώνα]], οπότε πρώτος ο [[Σολίνος]] τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα, καθιστάμενος ιστορικός ανάδοχος του ονόματος αυτής.
 
== Γεωμορφολογία ==
Η Μεσόγειος έχει μέσο βάθος 1500 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι το "φρέαρ των Οινουσσών" στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών με βάθος 5267 μ. Τα μεγαλύτερα Ελληνικα νησιά της μεσογείου απο το μεγαλυτερο προς το μικροτερο , είναι:
 
* [[Κύπρος]], [[Κρήτη]], [[Εύβοια]], [[Λέσβος]], [[Ρόδος]], [[Χίος]], [[Κεφαλλονιά]], [[Κέρκυρα]], [[Λήμνος]], [[Σάμος]], [[Νάξος]], [[Ζάκυνθος]], [[Άνδρος]], [[Θάσος]], [[Λευκάδα]], [[Κάρπαθος]], [[Κως]], [[Ίμβρος]], [[Κύθηρα]], [[Ικαρία]] και [[Σκύρος]] στην ανατολική Μεσόγειο και [[Κύπρος]] στην απώτερη ανατολική Μεσόγειο.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης