Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Θέμα (σκάκι)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προσθήκη συνδέσμων
(Προσθήκη συνδέσμων)
** Στο ''άνοιγμα γραμμής Μπρίστολ'' (''Bristol line clearance''), (που είναι θέμα δύο κινήσεων), το πρώτο λευκό γραμμικό κομμάτι κινείται προς μια κατεύθυνση ανοίγοντας δρόμο για το δεύτερο λευκό γραμμικό κομμάτι που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. (Για μαύρα κομμάτια το θέμα λέγεται ''Αντι-Μπρίστολ'').
** Δες στο ''Δίπλωμα Τέρτον'', πώς εκκενώνει την γραμμή το πρώτο κομμάτι.
* '''[[Εξέλσιορ (σκακιστικό πρόβλημα)|Εξέλσιορ]]''' (''Excelsior'') - Όποιο πρόβλημα παρουσιάζει στην λύση του ένα πιόνι που κινείται από το αρχικό του τετράγωνο μέχρι να προαχθεί, περιέχει το θέμα ''[[Εξέλσιορ (σκακιστικό πρόβλημα)|Εξέλσιορ]]''.
* '''Επιστροφή''' (''Switchback'') - ένα κομμάτι φεύγει από ένα τετράγωνο και αργότερα στην λύση επιστρέφει σ’ αυτό και όλη η διαδρομή γίνεται σε μια γραμμή (π.χ. ένας πύργος ακολουθεί την πορεία ε3-ε5-ε3). Συγκρίνετε αυτό με το ''Ταξίδι μετ’ επιστροφής'', όπου η διαδρομή είναι πολυγωνική.
* '''[[Κυριαρχία (σκάκι)|Κυριαρχία]]''' (''Domination'') - στις [[Σπουδή (σκάκι)|σπουδές]], μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι έχει σχετικά μεγάλη ελευθερία κινήσεων αλλά είναι καταδικασμένο να χαθεί. Τον όρο εισήγαγε ο συνθέτης [[Ανρί Ρινκ]] (Henri Rinck). Το θέμα μελέτησε διεξοδικά ο [[Γκένριχ Κασπαριάν]].
** '''Ματ καθρέφτης''' - είναι το ματ όπου όλα τα τετράγωνα γύρω από τον μαύρο βασιλιά είναι κενά.
** '''Τέλειο ματ''' - είναι ένα ιδεώδες ματ καθρέφτης.
* '''[[Μπαταρία (σκάκι)|Μπαταρία]]''' (''Battery'') - έχουμε στη σειρά ένα λευκό κομμάτι που μπορεί να απειλήσει τον μαύρο βασιλιά, ένα λευκό κομμάτι που δεν τον απειλεί και τον μαύρο βασιλιά. Αν απομακρυνθεί το ενδιάμεσο λευκό κομμάτι ενεργοποιείται η μπαταρία και δίνει σαχ από αποκάλυψη. Για παράδειγμα, αν ένας λευκός ίππος βρίσκεται ανάμεσα σε ένα λευκό πύργο και τον μαύρο βασιλιά, η μετακίνηση του ίππου αποκαλύπτει σαχ από τον πύργο.
** '''Βασιλική Μπαταρία''' (''Royal battery'') - σχηματίζεται όταν το ενδιάμεσο κομμάτι της ''Μπαταρίας'' είναι ο λευκός βασιλιάς. ''Άθλος'' είναι όταν η βασιλική μπαταρία δίνει ματ ανοίγοντας με έξι διαφορετικούς τρόπους.
* '''Μπλοκ''' (''Block'') ή αποκλεισμός - το πρόβλημα στο οποίο το ''κλειδί'' δεν εισάγει ''απειλή'', αλλά βάζει τα μαύρα σε κατάσταση ''Τσούκτσβανγκ'', όπου κάθε κίνηση οδηγεί σε ματ. Στο ''Τέλειο μπλοκ'', όλες οι κινήσεις των μαύρων αντιμετωπίζονται με ματ στο ''έτοιμο παιγνίδι'' και το κλειδί είναι απλά μια κίνηση αναμονής. Στο ''Ατελές μπλοκ'', δεν υπάρχουν έτοιμα ματ για όλες τις κινήσεις των μαύρων στο έτοιμο παιγνίδι, οπότε το κλειδί παρέχει τις αναγκαίες απαντήσεις ματ. Σε πρόβλημα ''Αλλαγμένων ματ'' κάποια από τα ματ που προβλέπονται στο έτοιμο παιγνίδι αλλάζουν μετά το κλειδί.
5.021

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης