Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
εισαγωγή πλαισίου
IM-yb (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 68: Γραμμή 68:
==Μέλη της Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία==
==Μέλη της Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία==


Υπάρχουν επί του παρόντος 158 ομοσπονδίες μέλη της [[Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία]], συμπεριλαμβανομένων 142 κράτη μέλη του ΟΗΕ και 16 άλλες οντότητες.Ο κατάλογος παρουσιάζει διακυμάνσεις, ως νέα έθνη ενταχθούν και μερικές φορές εθνικές ομοσπονδίες κατάρρευση ή δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα τέλη τους.
Υπάρχουν επί του παρόντος 158 ομοσπονδίες μέλη της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων 142 κράτη μέλη του ΟΗΕ και 16 άλλες οντότητες.Ο κατάλογος παρουσιάζει διακυμάνσεις, ως νέα έθνη ενταχθούν και μερικές φορές εθνικές ομοσπονδίες κατάρρευση ή δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα τέλη τους.


Τα κράτη μέλη είναι τα εξής:
Τα κράτη μέλη είναι τα εξής:

Έκδοση από την 18:55, 14 Απριλίου 2016

Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία
Ίδρυση1924
ΤύποςΑθλητική ένωση
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα, Ελβετία
Μέλη185 εθνικές ομοσπονδίες
ΠρόεδροςΚιρσάν Ιλιουμτζίνοφ
Ιστότοποςfide.com

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (γαλλικά: Fédération Internationale des Échecs, FIDE) είναι ένας διεθνής αθλητικός οργανισμός που ενώνει τις σκακιστικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο και λειτουργεί ως οργανισμός διοίκησης στο διεθνές σκάκι.

Ίδρυση και οργάνωση

Η FIDE ιδρύθηκε στο Παρίσι, στη Γαλλία στις 20 Ιουλίου 1924.[1] Ρητό της είναι το λατινικό "Gens una sumus", που σημαίνει "Είμαστε όλοι μια οικογένεια". Πρόεδρός της είναι ο Κιρσάν Νικολάγεβιτς Ιλιουμτζίνοφ[2], που υπήρξε και μακροχρόνιος πρόεδρος (1993-2010) της Καλμουχίας, μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρωσίας. Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Έλληνας πρωταθλητής σκακιού, Γεώργιος Μακρόπουλος.

Διοργάνωση πρωταθλημάτων και διεθνής αναγνώριση

Βασικότερη δραστηριότητα της FIDE είναι η διοργάνωση των Παγκοσμίων Σκακιστικών Πρωταθλημάτων (συνολικά και για τις γυναίκες και νέους), περιφερειακών πρωταθλημάτων και της Σκακιστικής Ολυμπιάδας. Είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως το ανώτατο όργανο αρμόδιο για την οργάνωση του σκακιού και πρωταθλήματα της σε παγκόσμιο και ηπειρωτικό επίπεδο. Η FIDE επιβλέπει κάποια άλλα τουρνουά, αν και όλες οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, ακολουθούν τους κανονισμούς της.

Ορίζει τους κανόνες του σκακιού, για μεμονωμένα παιχνίδια καθώς και για τη διεξαγωγή των διεθνών διαγωνισμών. Οι διεθνείς κανόνες ανταγωνισμού αποτελούν τη βάση για τοπικούς διαγωνισμούς, αν και οι τοπικοί φορείς έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους κανόνες αυτούς σε κάποιο βαθμό. Η FIDE δίνει μια σειρά τίτλων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του διεθνούς διαιτητή, που σημαίνει ότι ο παραλήπτης είναι αρμόδιος και αξιόπιστος για την επίβλεψη κορυφαίων αγώνων.

Η FIDE υπολογίζει τη βαθμολογία Elo των παικτών και τη χρησιμοποιεί ως βάση για την απονομή τίτλων για την επίτευξη σε ατομικό επίπεδο : FIDE Master, Διεθνής Master (ΙΜ), Διεθνής Grandmaster (GM) και τις απονομές των αντιστοίχων γυναικείων τίτλων.

Μέλη της Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία

Υπάρχουν επί του παρόντος 158 ομοσπονδίες μέλη της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων 142 κράτη μέλη του ΟΗΕ και 16 άλλες οντότητες.Ο κατάλογος παρουσιάζει διακυμάνσεις, ως νέα έθνη ενταχθούν και μερικές φορές εθνικές ομοσπονδίες κατάρρευση ή δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα τέλη τους.

Τα κράτη μέλη είναι τα εξής:

Αφγανιστάν, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Ανγκόλα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, τη Βολιβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, τη Βουλγαρία, το Μπουρούντι , Καμπότζη, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, Κροατία, Κούβα, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, την Εσθονία, την Αιθιοπία, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Τζαμάικα, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, το Κουβέιτ, το Κιργιστάν, το Λάος, τη Λετονία, το Λίβανο, τη Λιβύη, το Λίχτενσταϊν, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Μαλαισία, τη Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, η Μογγολία, το Μαρόκο, τη Μοζαμβίκη, τη Μιανμάρ, τη Ναμίμπια, το Νεπάλ, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νιγηρία, Νορβηγία , Πακιστάν, Παλάου, Παναμάς, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, τη Ρουάντα, το Σαν Μαρίνο, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιέρα Λεόνε, τη Σιγκαπούρη, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σομαλία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Συρία, το Τατζικιστάν, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Τυνησία, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ουρουγουάη, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Υεμένη, Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε

Και οι άλλοι οντότητες:

Αρούμπα, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, την Κινεζική Ταϊπέι, την Αγγλία, τις Νήσους Φερόε, Guernsey, το Χονγκ Κονγκ, Τζέρσεϋ, το Μακάο, Ολλανδικές Αντίλλες, την Παλαιστίνη, το Πουέρτο Ρίκο, τη Σκωτία, Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, και την Ουαλία

Η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν ανασταλεί προσωρινά από τη συμμετοχή στην FIDE, λόγω της αποτυχίας τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Πρόεδροι της FIDE

O τωρινός πρόεδρος της FIDE, Κιρσάν Ιλιουμτζίνοφ.

Παραπομπές

  1. «FIDE - World Chess Federation». www.fide.com. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016. 
  2. http://www.fide.com/component/content/article/2-articles/1317-fide-president

Εξωτερικοί σύνδεσμοι