Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κα Γκε Μπε»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
106 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 4 έτη
μ
Το 1967, ο [[Γιούρι Αντρόποφ]], ο μακροβιότερος και με την μεγαλύτερη επιρροή αρχηγός της KGB σε όλη την ιστορία της, άρχισε την θητεία του ως επικεφαλής. Ο Αντρόποφ θα προσπαθούσε να καταστήσει τον εαυτό του διάδοχο του Μπρέζνιεφ, και σε αυτό βοηθήθηκε από την επιδεινούμενη άνοια του στρατηγού, και τον διαδέχθηκε το 1982. Η κληρονομιά του Αντρόποφ στην KGB ήταν μια αυξημένη προσοχή στην καταπολέμηση της ιδεολογικής ανατροπής σε όλες της τις μορφές, ανεξάρτητα πόσο μικρές και ασήμαντες φαινόταν.
 
Ο Βλαντίμιρ Κριουτσκόφ, θορυβήθηκε από τις προσπάθειες του Γκορμπατσόφ να ανοίξει την Σοβιετική κοινωνία στην «γκλάσνοστ» (гласность) και ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές του ''Σοβιετικού πραξικοπήματος του 1991''. Εντούτοις, λόγω της παρακμής της KGB και άλλων παραγόντων είχε μοιραία εξασθενίσει το Σοβιετικό καθεστώς, και ως συνέπεια της αποτυχίας του πραξικοπήματος, η KGB διαλύθηκε επίσημα στις 6 Νοεμβρίου 1991. Η υπηρεσία που την διαδέχτηκε, η [[Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας|FSB]], υλοποιεί σήμερα τις περισσότερες από τις λειτουργίες της πρώην KGB, αν και η μεγαλύτερη και πιο σημαντική διεύθυνση της KGB, η FCD, διασπάστηκε για να γίνει η [[Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (Ρωσία)|SVR]] (Sluzhba Vneshney Razvedki).
 
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σημερινός πρωθυπουργός της [[Βλαντιμίρ Πούτιν]] ξεκίνησε την καριέρα του στην KGB, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες των φοιτητών του ''Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης''. Αργότερα, εργάστηκε για την KGB στην πρώην [[Ανατολική Γερμανία]].{{παραπομπή}}
69.945

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης