Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκλογικό σύστημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Λάθος στην Ελλάδα μετά 74 ουδέποτε υπήρξε πλειοψηφικό (εκτός των μονοεδρικών που είναι προφανές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
==Πλειοψηφικό==
Στο ''Πλειοψηφικό σύστημα'' η επικράτεια δε θεωρείται ενιαίος εκλογικός χώρος, αλλά χωρίζεται σε εκλογικές περιφέρειες. Ο συνδυασμός που έρχεται πρώτος στην περιφέρεια κερδίζει όλες τις έδρες, ενώ οι επόμενοι καμμίακαμία (γι' αυτό στην αγγλοσαξονική παράδοση συναντάται ως ''The winner takes it all''). Αντικειμενικό ελλάττωμαελάττωμα του συγκεκριμένου συστήματος είναι η έλλειψη αναλογικότητας, αφού υποθετικά ένας συνδυασμός μπορεί να κερδίσει τις εκλογές κερδίζοντας με διαφορά μιας ψήφου τις μισές περιφέρειες, έστω και εάν δε λάβει ούτε μία στις υπόλοιπες!
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του πλειοψηφικού, καθώς και της μη αναλογικότητάς του, είναι η εκλογή [[Εκλεκτορικό Κολλέγιο|εκλεκτόρων]] στις [[Αμερικανικές προεδρικές εκλογές|προεδρικές εκλογές]] των [[ΗΠΑ]] του [[2000]]. Αν και το ψηφοδέλτιο του [[Τζωρτζ Μπους (νεότερος)|Τζωρτζ Μπους]] συγκέντρωσε σε παναμερικανικό επίπεδο μισό εκατομμύριο λιγότερες ψήφους από αυτό του [[Αλ Γκορ]], ο πρώτος συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων και εξελέγη πρόεδρος.
 
===Απλή αναλογική ανά περιφέρεια===
Άλλη μια παραλλαγή είναι η ''Απλή αναλογική ανά περιφέρεια'', κατά την οποία οι έδρες διανέμονται πρωτογενώς αναλογικά βάσει της δύναμης κάθε συνδυασμού ανά εκλογική περιφέρεια. Επιφανειακά αυτό μπορεί να ακούγεται ίδιο με την καθαρή απλή αναλογική, αλλά λειτουργεί εις βάρος των μικρών συνδυασμών. Συνήθως οι εκλογικές περιφέρειες έχουν μικρό αριθμό εδρών (άρα μεγάλο εκλογικό μέτρο), συνεπώς ενδέχεται ένας συνδυασμός με ομοιόμορφα κατανεμημένο εθνικό ποσοστό 4% ή 5% να μην πιάνει σε καμμίακαμία περιφέρεια το απαιτούμενο μέτρο! Για τον παραπάνω λόγο η παραλλαγή αυτή θεωρείται πως ακροβατεί ανάμεσα στην απλή και την ενισχυμένη αναλογική. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόσθηκε στις ελληνικές εθνικές εκλογές του [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 1989|1989]] και του [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1990|1990]].
 
==Ενισχυμένη αναλογική==
''Ενισχυμένα αναλογικά συστήματα'' ονομάζονται αυτά που δεν ανήκουν σε καμμίακαμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Υπάρχουν άπειρα είδη, τα οποία είτε είναι συνδυασμοί πλειοψηφικού και απλής (μικτά) είτε πρωτότυπα. Αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής είναι η δυσανάλογα μεγάλη εκπροσώπηση του πρώτου συνδυασμού στη βουλή εις βάρος των υπολοίπων (και κυρίως των μικρών), αλλοιώνοντας τη βασική δημοκρατική αρχή ότι κάθε ψήφος μετράει το ίδιο. Ως επιχείρημα προβάλλεται πάντα ότι η ενισχυμένη αναλογική εξασφαλίζει ευκολότερες αυτοδυναμίες, οδηγώντας σε σταθερές κυβερνήσεις. Ο όρος της ενισχυμένης αναλογικής είναι ψευδεπίγραφος, αφού στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα είναι αποδυναμωμένη αναλογική. Ονομάζεται, όμως, έτσι επειδή ''ενισχύει'' το πρώτο σε ψήφους κόμμα.
 
===Παραδείγματα ενισχυμένης αναλογικής===
Ανώνυμος χρήστης