Λημνιακό ποδόσφαιρο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 506: Γραμμή 506:
|-
|-
|[[Ε.Π.Σ. Λέσβου 2013–14|2014-15]]
|[[Ε.Π.Σ. Λέσβου 2013–14|2014-15]]
|[[Ηρακλής Ατσικής]]
|-
|[[Ε.Π.Σ. Λέσβου 2015–16|2015-16]]
|[[Ηρακλής Ατσικής]]
|[[Ηρακλής Ατσικής]]
|}
|}

Έκδοση από την 07:04, 4 Φεβρουαρίου 2016

Το ποδόσφαιρο στη Λήμνο έχει παλιές ρίζες και οι πρώτες ομάδες αναφέρονται στα μέσα της δεκαετίας 1920-30. Για πολλά χρόνια οι ομάδες ήταν απολύτως ερασιτεχνικές και ορισμένες ήταν ανεξάρτητες, αφού δεν ανήκαν σε κάποια ποδοσφαιρική ένωση.

Οι λημνιακές ποδοσφαιρικές ομάδες μετέχουν στον Όμιλο Λήμνου της Ε.Π.Σ. Λέσβου. H πρωταθλήτρια και η κυπελλούχος Λήμνου αγωνίζονται εναντίον των αντιστοίχων της Λέσβου για την ανάδειξη του πρωταθλητή και του κυπελλούχου της Ένωσης.

Οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Λήμνο

Από όσο είναι γνωστό, οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες που έγιναν στη Λήμνο διεξήχθησαν ανάμεσα σε ομάδες Βρετανών στρατιωτών που είχαν στρατοπεδεύσει στο νησί την περίοδο 1915-1916, κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης. Σώζονται δύο φωτογραφίες από την περίοδο αυτή. Στην πρώτη αποτυπώνεται φάση από ποδοσφαιρικό αγώνα των στρατιωτών του "6ου Τάγματος" (“6th Battalion”) με τους ναύτες του πλοίου “HMS Hunter”, το Δεκέμβριο του 1915, που έγινε σε γήπεδο κοντά στο χωριό Σαρπί, όπου είχε στρατοπεδεύσει το 6ο Τάγμα. Η δεύτερη είναι η φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας του "6ου Τάγματος" τα Χριστούγεννα του 1915. Περιλαμβάνει 18 παίκτες, με ομοιόμορφη, πλήρη ποδοσφαιρική στολή (σκούρες φανέλες, λευκά παντελονάκια, κάλτσες, ποδοσφαιρικά παπούτσια και ο τερματοφύλακας με διαφορετική εμφάνιση).[1]

Επίσης, στα ημερολόγια στρατιωτών της περιόδου εκείνης υπάρχουν αναφορές για ποδοσφαιρικούς αγώνες ήδη από το Σεπτέμβριο του 1915,[2] στο γήπεδο που είχε διαμορφωθεί στο Σαρπί. Εκτός από αγώνες βρετανικού ποδοσφαίρου (soccer) διεξάγονταν επίσης αγώνες ράγκμπι, κρίκετ και αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Άλλωστε η πλειοψηφία των στρατιωτών ήταν από την Αυστραλία[3] και τη Νέα Ζηλανδία.[4] Οι αγώνες αυτοί, αλλά και η επαφή των Λημνίων της διασποράς ή των ναυτικών με το άθλημα, έκαναν γνωστό το ποδόσφαιρο και στο νησί.

Οι πρώτοι τοπικοί σύλλογοι

Τον Ιούλιο του 1924 επιφανείς πολίτες της Λήμνου αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο. Έτσι ιδρύθηκε ο Λημνιακός Γ.Σ. στο Κάστρο, την πρωτεύουσα του νησιού. Ο Λημνιακός διατηρούσε και Ομάδα Προσκόπων με αρχηγό τον Τάτση (Αναστάσιο) Παπά και έφορο το δάσκαλο Νικόλαο Γκαγκάνη. Τον Ιούνιο του 1926 αντιπροσωπία από 15 προσκόπους της Λήμνου πήγε στην Αθήνα στην Α΄ Πανελλήνια Προσκοπική Συγκέντρωση. Όταν επέστρεψαν στη Λήμνο τον επόμενο μήνα, οι πρόσκοποι έφεραν μαζί τους μπάλες, παπούτσια και στολές ποδοσφαίρου. Αμέσως διοργάνωσαν αγώνα "ποδοσφαιρίσεως", ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 18 Ιουλίου 1926 στο Ρωμαίικο Γιαλό, στο χώρο που αργότερα χτίστηκε το Γυμνάσιο Λήμνου. Η τοπική εφημερίδα "Λήμνος" σχολίαζε θετικά το γεγονός:

"Η Λήμνος μέχρι σήμερον δεν είχε δοκιμάσει τη γλύκα της αθλητικής ζωής. Αλλά φαίνεται πως ξύπνησε. Μετά τον Γυμναστικόν Σύλλογον, τους Προσκόπους, τις Φιλαρμονικές τώρα συμπτύχθηκε και ποδοσφαιρική ομάς, αν και φαινόταν ότι αυτό θ’ αργούσε."

Στον πρώτο αυτό αγώνα μεταξύ λημνιακών ομάδων αντίπαλοι ήταν οι Πρόσκοποι Κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος Πλατέος που έκανε εντύπωση με τις ομοιόμορφες στολές του. Οι αντίπαλοι αγωνίστηκαν με εννέα παίκτες, διότι οι Πρόσκοποι δεν συμπλήρωναν ενδεκάδα, και με διαφορετικό διαιτητή σε κάθε ημίχρονο για λόγους ισορροπίας. Στο α΄ ημίχρονο διαιτήτευσε ο Ε. Αθανασόπουλος από το Πλατύ και στο β΄ ο Α. Παππάς από το Κάστρο. Ο αγώνας έληξε με 2-0 υπέρ των Προσκόπων με σκόρερ τους Αλτίνογλου στο 10΄ και Μαρινέλλη στο 33΄. Σε δυο ακόμη αγώνες που έγιναν τον Αύγουστο του 1926 η ομάδα από το Πλατύ δεν μπόρεσε να πάρει τη ρεβάνς. Οι Πρόσκοποι (οι Πιτσιρίκοι, όπως τους έλεγαν) νίκησαν με 4-0 στις 1/8/1926 και με 2-0 στις 8/8/1926.

Το ίδιο καλοκαίρι αναφέρεται προσκοπική ποδοσφαιρική ομάδα στο Μούδρο, με την επωνυμία Ήφαιστος, που διαμόρφωσε ως χώρο αγώνων το γήπεδο που υπάρχει μέχρι σήμερα κοντά στο λιμάνι και αγωνιζόταν με τα πληρώματα των ξένων πλοίων. Επίσης, στο χωριό Θάνος συγκροτήθηκε ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα Πρόσκοποι Θάνους. Με τις ομάδες αυτές αγωνίστηκαν οι Πρόσκοποι ή Πιτσιρίκοι του Λημνιακού Γ.Σ. σε εκδρομές που έκαναν εκεί.

Προπολεμική περίοδος

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Προσκόπων του Λημνιακού διατηρήθηκε ως το 1928. Στη συνέχεια ο Λημνιακός Γ.Σ. διαλύθηκε και η διάλυση παρέσυρε και το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ακολούθησε η ίδρυση άλλων σωματείων στην πρωτεύουσα, άλλα από τα οποία είχαν ευκαιριακό χαρακτήρα κι άλλα πιο μόνιμο, όπως το Γυμνάσιον και ο Άφοβος το 1928, ο Άρης και η Αστραπή το 1930. Η Αστραπή επιβίωσε ως το 1936. Τα σημαντικότερα σωματεία ήταν ο Παλλημνιακός Α.Ο., που ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1929 και επίσημα το 1931 και ο Ερμής Κάστρου (ανεπίσημα το 1930, επίσημα το 1931). Αυτά συσπείρωσαν τους περισσότερους φιλάθλους και οι μεταξύ τους συναντήσεις είχαν μεγάλο φανατισμό.

Ταυτόχρονα ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ξεφυτρώνουν σύλλογοι και στα χωριά. Από το 1930 και μετά η ποδοσφαιρική κίνηση έγινε πολύ έντονη. Ιδρύθηκαν πολλές ομάδες, οι οποίες έδιναν αρκετούς αγώνες μεταξύ τους. Όμως, οι περισσότεροι δεν έφταναν στις στήλες της τοπικής εφημερίδας και δύσκολα βρίσκονται πληροφορίες γι’ αυτούς. Επίσης, τα περισσότερα σωματεία δεν ήταν αναγνωρισμένα επίσημα από το Πρωτοδικείο. Πάντως, ο αριθμός των ομάδων ήταν αρκετός, διότι το Νοέμβριο του 1930 εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στο γήπεδο του Πορτιανού να συζητήσουν τη διοργάνωση ενός "Πρωταθλήματος Λήμνου".

Τελικά, δεν διοργανώθηκε τοπικό πρωτάθλημα αλλά οι φιλικοί αγώνες συνεχίστηκαν ως το 1936. Αναφέρονται επισκέψεις ομάδων της Μυτιλήνης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να δίνουν αγώνες με τα πληρώματα των ξένων πλοίων που έρχονταν στο ναύσταθμο του Μούδρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συγκροτούσαν μια Μικτή ομάδα είτε του Κάστρου είτε όλης της Λήμνου, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική.

Με την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου το 1936, οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αδράνησαν. Πολλοί παίκτες αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να ενταχθούν στην μεταξική Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, τη γνωστή Ε.Ο.Ν. Έτσι ως το 1940 διοργανώνονταν αγώνες ποδοσφαίρου ανάμεσα στις Ε.Ο.Ν. των διαφόρων χωριών και η σωματειακή δραστηριότητα ατόνησε.

Σύλλογοι πρωτεύουσας

Από όσα στοιχεία υπάρχουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν προπολεμικά στο Κάστρο της Λήμνου και η διάρκεια λειτουργίας τους είναι οι ακόλουθοι:

Σύλλογοι χωριών

Από τα στοιχεία που υπάρχουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν προπολεμικά στα χωριά της Λήμνου και η διάρκεια λειτουργίας τους είναι οι ακόλουθοι:

Μεταπολεμική περίοδος

Στα χρόνια της κατοχής αναφέρεται κάποια υποτονική ποδοσφαιρική δραστηριότητα, από τον Παλλημνιακό στο Κάστρο και στο Μούδρο από τον τοπικό Άρη. Μάλιστα έδωσαν και έναν αγώνα μεταξύ τους το Μάιο του 1945, στον οποίο ο Παλλημνιακός επιβλήθηκε με 4-1. Επίσης, ο Παλλημνιακός έδωσε ένα ματς με μια Μικτή του 12ου Γερμανικού Λόχου που έληξε ισόπαλο 1-1, με σκόρερ τον Άγγελο Δαραμπάρα.

Μεταπολεμικά δραστηριοποιήθηκαν ξανά οι παλιοί σύλλογοι: Παλλημνιακός, Άρης Μούδρου, Ηρακλής Ατσικής, Ηφαιστία Κοντοπουλίου και ιδρύθηκαν καινούργιοι, όπως ο Απόλλων Λιβαδοχωρίου, ο Φιλοκτήτης Κοντιά, ο Α.Ο. Καλλιθέας (αναφέρεται και ως ΑΕ Καλλιθέας) είτε επίσημοι είτε ανεπίσημοι. Ο Ερμής δεν επανιδρύθηκε αλλά το 1952 ιδρύθηκε ο Αστέρας Μύρινας, που υπήρξε ένα σωματείο που άφησε τη σφραγίδα του στα ποδοσφαιρικά πράγματα του νησιού.

Από το 1955 αναφέρεται η διεξαγωγή πρωταθλήματος Λήμνου, το οποίο διοργάνωνε η Τοπική Επιτροπή Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Σ. Λέσβου με πρόεδρο το δραστήριο πρόεδρο της Ηφαιστίας Κοντοπουλίου, Κώστα Ερημάκη, χωρίς να είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Το πρωτάθλημα Λήμνου αρχικά λογιζόταν ως ισότιμο της Λέσβου, αλλά αργότερα υποβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου, διότι στο νησί δεν υπήρχαν κατάλληλα γήπεδα. Επίσης, από το 1948 διεξαγόταν το Κύπελλο Λήμνου με χορηγό τον εκάστοτε δήμαρχο Μύρινας, όπως το Νικόλαο Καραβία, τον Αναστάσιο Παπά κλπ. Ο θεσμός αυτός διεξήχθη με διαλείμματα ως τη δεκαετία του '60.

Στις διοργανώσεις αυτές αρχικά μετείχαν μόνο ο Παλλημνιακός και ο Αστέρας, που ήταν οι μόνοι αναγνωρισμένοι σύλλογοι από την ΕΠΟ. Αργότερα μετείχαν και πρωταγωνιστούσαν οι παραπάνω αναφερθείσες πέντε-έξι ομάδες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν κι αυτές ως επίσημες από την Ε.Π.Ο. Όμως, υπήρχαν και άλλες μικρότερων χωριών, ανεπίσημες. Το 1970 στη Μύρινα ιδρύθηκε και τρίτος σύλλογος, στη συνοικία Ανδρόνι, οι Αργοναύτες.

Σύλλογοι

Οι προπολεμικοί σύλλογοι που συνέχισαν να λειτουργούν και μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο και το έτος αναγνώρισής τους από την ΕΠΟ ήταν:

Οι νέοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που εμφανίστηκαν κατά τη μεταπολεμική περίοδο στα διάφορα χωριά του νησιού, τα έτη που λειτούργησαν και το έτος όσων αναγνωρίστηκαν επίσημα από την ΕΠΟ, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, ήταν οι εξής κατά χρονολογική σειρά:

Πρωτάθλημα Λήμνου (1955 ως 1983)

Τα στοιχεία είναι ελλιπή. Το πρωτάθλημα Λήμνου άλλοτε θεωρείτο ισότιμο με της Α΄ Λέσβου και άλλοτε λογιζόταν ως Β΄ κατηγορίας. Από όσα είναι γνωστά την ηρωική εκείνη περίοδο, τον τίτλο στη Λήμνου είχαν κατακτήσει οι εξής ομάδες:

1964
Σεζόν Πρωταθλητής Παρατηρήσεις
1955-1983
1955
Παλλημνιακός Α.Ο. Αγώνες: Παλλημνιακός - Αστέρας Μύρινας: 2-1, 2-2
1956
Αγώνες: Παλλημνιακός - Αστέρας Μύρινας: 2-4, 3-1, 2-2. Έγιναν ενστάσεις στα δύο πρώτα ματς από τους ηττημένους και στο τρίτο και από τους δύο. Είναι άγνωστο αν διεξήχθη επαναληπτικός τελικός.
1957
Αγώνες: Παλλημνιακός - Αστέρας Μύρινας: 4-0, 2-3. Ο Παλλημνιακός έκανε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή παικτών στο β΄ ματς αλλά είναι άγνωστη η έκβασή της. Πάντως δεν αναφέρεται διεξαγωγή τρίτου αγώνα για την ανάδειξη πρωταθλητή.
1958
Αστέρας Μύρινας "Ο Αστήρ Λήμνου επιβληθείς του Παλλημνιακού με 3-2 ανεδείχθη πρωταθλητής"[5]
1959
1960
Παλλημνιακός Α.Ο. Ο Παλλημνιακός αγωνίστηκε με τον πρωταθλητή Λέσβου Αχιλλέα Μυτιλήνης για την ανάδειξη πρωταθλητή Ε.Π.Σ. Λέσβου. Ήρθε ισόπαλος 1-1 στη Μύρινα, αλλά δεν μετέβη στη Μυτιλήνη για τον επαναληπτικό.
1961
Παλλημνιακός Α.Ο.
1962
Παλλημνιακός Α.Ο.
1963
1964 ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΤΣΙΚΗΣ
1965
Αστέρας Μύρινας Έγινε αγώνας για την άνοδο από τη Γ΄ στη Β΄ κατηγορία Ε.Π.Σ. Λέσβου: Ηφαιστία Κοντοπουλίου - Αετός Λουτρών: 2-3.
1966
1967
1968
1969
1970
Αστέρας Μύρινας
1971
Αστέρας Μύρινας Ο Αστέρας προκρίθηκε να συμμετάσχει στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Λέσβου για τη σεζόν 1971-72.
1972
Ηρακλής Ατσικής Ο Ηρακλής ισοβάθμησε με την Ηφαιστία Κοντοπουλίου και έδωσαν αγώνα μπαράζ στη Μύρινα, με νικητή τον Ηρακλή με 5-4 (ημίχρονο 3-3).
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
Αστέρας Μύρινας Πρωταθλητής στο ανεπίσημο(;) πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο Αστέρας με συμμετοχή 8 ομάδων. Βαθμολογία: 1) Αστέρας 20β, 2) Κεραυνός Αγ. Δημ. 17β, 3) Αργοναύτες 16β, 4) Θάνος 14β, 5) Κάσπακας 13β, 6) Άρης Μούδρου 12β, 7) Διαγόρας Σαρδ. 12β, 8) Φιλοκτήτης 8[;]β.[6]
1982
1983

Όμιλος Λήμνου Ε.Π.Σ. Λέσβου

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Λήμνου αναδιοργανώθηκε και δημιουργήθηκε ο Όμιλος Λήμνου της της Ε.Π.Σ. Λέσβου. Αρχικά οι ομάδες της Λήμνου εντάχθηκαν στη Γ΄ κατηγορία της ένωσης (όμιλος Λήμνου), την επόμενη σεζόν δημιουργήθηκε Β΄ κατηγορία (όμιλος Λήμνου) και το 1985-86 τρεις λημνιακές ομάδες μετείχαν για πρώτη φορά στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.

Από το 1986-87 δημιουργήθηκε ξεχωριστός Όμιλος Λήμνου στην Α΄ κατηγορία και έκτοτε ο πρωταθλητής της Α΄ Λήμνου αγωνίζεται με τον πρωταθλητή της Α΄ Λέσβου σε μονό ή διπλό αγώνα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή της ΕΠΣ Λέσβου. Το ίδιο ισχύει και για τη διοργάνωση του Κυπέλλου. Ο κυπελλούχος Λήμνου αντιμετωπίζει τον κυπελλούχο Λέσβου σε μονό τελικό που γίνεται εναλλάξ τη μια σεζόν στη Μυτιλήνη και την επόμενη στη Μύρινα.

Σεζόν 1983-1984

Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Λήμνου διοργανώθηκε τη σεζόν 1983-84 ως Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Μετείχαν 14 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των 7 ομάδων. Στον Α΄ όμιλο Λήμνου μετείχαν οι τρεις ομάδες της Μύρινας και άλλες 4 από τα δυτικά χωριά του νησιού και στον Β΄ όμιλο επτά ομάδες από την κεντρική και ανατολική Λήμνο. Οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου (Παλλημνιακός, Αστέρας, Αργοναύτες από τον Α΄ όμιλο και Προποντίδα, Ηφαιστία, Ρεπανίδι από τον Β΄) συγκρότησαν τη Β΄ κατηγορία της επόμενης σεζόν 1984-85 και οι υπόλοιπες ομάδες τη Γ΄ κατηγορία, που διεξήχθη πάλι σε δυο ομίλους.

Η πρώτη επίσημη πρωταθλήτρια Λήμνου ήταν η Προποντίδα Νέας Κούταλης (πρώτη στο Β΄ όμιλο), η οποία στο διπλό τελικό νίκησε δυο φορές τον πρώτο του Α΄ ομίλου Παλλημνιακό με 5-3 και 3-1.

Βαθμολογίες

  • Τελικός (διπλός): Προποντίδα – Παλλημνιακός: 5-3 (στην Κούταλη), 3-1 (στη Μύρινα).
  • Πρωταθλήτρια Λήμνου: Προποντίδα Ν. Κούταλης (προπονητής και παίκτης: Πέτρος Λαζαρίδης).

Η δομή του πρωταθλήματος

Η δομή του πρωταθλήματος Λήμνου άλλαξε πολλές φορές. Ως το 1989 διεξαγόταν σε τρεις κατηγορίες και από το 1989-90 ως το 2003 σε δύο κατηγορίες. Για δύο σεζόν (2001-02 και 2002-03) η πρώτη λημνιακή ομάδα μετείχε μαζί με τις λεσβιακές ομάδες στην ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Το ίδιο είχε συμβεί και το 1985-86, όταν για πρώτη φορά λημνιακές ομάδες ανέβηκαν στην Α΄ κατηγορία της ένωσης. Η απόπειρα αυτή δεν συνεχίστηκε για οικονομικούς λόγους. Από το 2003-04 η Β΄ κατηγορία καταργήθηκε και υπάρχει μόνο η Α΄ κατηγορία (όμιλος Λήμνου). Κάποιες σεζόν (2009-10, 2010-11 και ξανά το 2013-14) το πρωτάθλημα Λήμνου διεξήχθη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση έγινε σε δύο ομίλους Α1 και Α2 και στη συνέχεια οι οκτώ καλύτερες ομάδες (2Χ4) συγκρότησαν τον όμιλο Α΄ κατηγορίας (θέσεις 1-8) ενώ οι υπόλοιπες τον όμιλο Β΄ κατηγορίας (θέσεις 9-14). Το 2011-12 επανήλθε η δομή του ενιαίου ομίλου. Αναλυτικά η εξέλιξη της οργανωτικής δομής του πρωταθλήματος Λήμνου περιγράφεται παρακάτω.

  • 1983-84: Γ΄ κατηγορία με 14 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους Λήμνου των επτά ομάδων.
  • 1984-85: Β΄ κατηγορία (όμιλος Λήμνου) με έξι ομάδες και Γ΄ κατηγορία σε δύο ομίλους (συνολικά 11 ομάδες).
  • 1985-86: Τρεις λημνιακές ομάδες (Προποντίδα, Παλλημνιακός, Αστέρας) στην Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου, Β΄ κατηγορία Λήμνου με έξι ομάδες (Αργοναύτες, Κάσπακας, Κεραυνός Αγ. Δημητρίου, Άρης Μούδρου, Ηφαιστία Κοντοπουλίου, Ηρακλής Ατσικής) και Γ΄ Λήμνου με τις υπόλοιπες.
  • 1986-87: Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίες με έξι ομάδες η καθεμία.
    • Α΄ Λήμνου: Προποντίδα, Παλλημνιακός, Αστέρας, Κεραυνός, Αργοναύτες, Κάσπακας (υποβ.).
    • Β΄ Λήμνου: Ρεπανίδι (άνοδος), Άρης («άνοδος»), Θάνος («άνοδος»), Ηρακλής, Φιλοκτήτης, Πλατύ (υποβ.).
    • Γ΄ Λήμνου: Ηφαιστία (άνοδος), Ποσειδών («άνοδος»), Αστραπή («άνοδος»), Κορνός, Διαγόρας, Ερμής.
    • Το καλοκαίρι του 1987 συνέβη μια σημαντική αλλαγή. Τα τρία σωματεία της Μύρινας: Παλλημνιακός, Αστέρας και Αργοναύτες συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την Α.Ε. Λήμνος ως βασικό σωματείο και τον Α.Ο. Μύρινα ως φυτώριο. Τις δύο κενές θέσεις της Α΄ πήραν ο Άρης και το Θάνος και τις αντίστοιχες της Β΄ ο Ποσειδών Καμινίων και η Αστραπή Ρωμανού.
  • 1987-88 και 1988-89: Α΄ και Β΄ κατηγορία με 6 ομάδες και Γ΄ με τις υπόλοιπες.
  • 1989-90 ως 1995-96: Α΄ και Β΄ κατηγορίες με 8 ομάδες, η Γ΄ καταργήθηκε.
  • 1996-97 ως 1998-99: Α΄ κατηγορία με 10 ή 11 ομάδες και η Β΄ με τις υπόλοιπες.
  • 1999-2000 ως 2002-03: Α΄ κατηγορία με 9, 8 ή 7 ομάδες και η Β΄ με τις υπόλοιπες. Καθιερώθηκε η διεξαγωγή αγώνων κατάταξης για την ανάδειξη του πρωταθλητή μεταξύ των δύο πρώτων στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, εκτός αν ο πρώτος στη βαθμολογία εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά βαθμών από το δεύτερο.
  • 2003-04 ως 2008-09: Α΄ κατηγορία με 16, 15 ή 14 ομάδες, η Β΄ καταργήθηκε. Καθιερώθηκε η διεξαγωγή αγώνων κατάταξης (πλέι-οφ) για την ανάδειξη του πρωταθλητή μεταξύ των τεσσάρων πρώτων στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, εκτός αν ο πρώτος στη βαθμολογία εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά βαθμών από το δεύτερο.
  • 2009-10: Πρωτάθλημα με 14 ομάδες σε νέο σύστημα δύο φάσεων. Στην α΄ φάση δύο όμιλοι των 7 ομάδων: Α΄ όμιλος με τους συλλόγους που τερμάτισαν στις περιττές θέσεις (1, 3,... 13) την προηγούμενη σεζόν και Β΄ όμιλος με όσους τερμάτισαν στις άρτιες θέσεις (2, 4,... 14). Στη β΄ φάση δυο κατηγορίες: Α1 με τους 4 πρώτους κάθε ομίλου (8 ομάδες) για τις θέσεις 1-8 και την ανάδειξη πρωταθλητή Λήμνου και Α2 (6 ομάδες) για τις θέσεις 9-14. Στη β΄ φάση οι ομάδες ξεκίνησαν έχοντας κάποιους βαθμούς που προέκυψαν από τη θέση κατάταξης της α΄ φάσης. Αρχικά υπήρχε η σκέψη να παγιωθούν οι δύο κατηγορίες, Α1 και Α2, με προαγωγή και υποβιβασμό ομάδων, αλλά εγκαταλείφθηκε. Στην πρώτη εφαρμογή του με το νέο σύστημα συμμετείχαν οι σύλλογοι:
    • A΄ όμιλος: Κεραυνός, Διαγόρας, Αητός, Άρης (Α1), Άγ. Γεώργιος, Αστραπή (Α2), Προποντίδα (αποβλήθηκε).
    • Β΄ όμιλος: Ηρακλής, Αργοναύτες, Θάνος, Ηφαιστία (Α1), ΑΕ Λήμνος, Κορνός, Φιλοκτήτης (Α2).
    • Α1 κατηγορία: Ηρακλής (πρωταθλητής), Κεραυνός, Αργοναύτες, Αητός, Διαγόρας, Ηφαιστία, Άρης, Θάνος.
    • Α2 κατηγορία: Αγ. Γεώργιος (πρωταθλητής), ΑΕ Λήμνος, Αστραπή, Φιλοκτήτης, Κορνός.
  • 2010-11: Α΄ φάση με 14 ομάδες σε δυο ομίλους, όπως το 2009-10. Στη β΄ φάση δυο κατηγορίες: Α΄ με 8 ομάδες για τον τίτλο και Β΄ με 6 για τις θέσεις 9-14.
    • Α΄ κατηγορία: Ηρακλής (πρωτ.), Κεραυνός, Διαγόρας, Αργοναύτες, Αετός, Προποντίς, ΑΕΛ, Κάσπακας
    • Β΄ κατηγορία: Άρης Μούδρου (πρωτ.), Ηφαιστία, Άγ. Γεώργιος, Φιλοκτήτης, Αστραπή, Θάνος.
  • 2011-12: Α΄ κατηγορία με 14 ομάδες. Αγώνες κατάταξης (πλέι-οφ) για την ανάδειξη του πρωταθλητή αν η διαφορά στη βαθμολογία του πρώτου από το δεύτερο είναι μικρότερη των επτά βαθμών.
  • 2012-13: Α΄ κατηγορία με 15 ομάδες σε ενιαίο όμιλο.
  • 2013-14: Α΄ φάση με 15 ομάδες σε δύο ομίλους των 8 και 7 ομάδων. Στη Β΄ φάση δυο κατηγορίες: Α΄ με 8 ομάδες και Β΄ με 7.
    • Α΄ κατηγορία: Ηρακλής, Κεραυνός, ΑΕΛ, Ηφαιστία, Διαγόρας, Αργοναύτες, Άγ. Γεώργιος, Προποντίδα.
    • Β΄ κατηγορία: Κάσπακας, Άρης, Θάνος, Φιλοκτήτης, Κορνός, Αστραπή.
  • 2014-15: Α΄ κατηγορία με 8 ομάδες σε τρεις γύρους. Β΄ κατηγορία με 7 ομάδες.

Ενιαία Α΄ Κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου

Εκτός από την παραπάνω δομή, κάποιες φορές οι λημνιακές ομάδες μετείχαν στην Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου σε ενιαίο όμιλο με τις ομάδες από τη Λέσβο. Από όσα είναι γνωστά η πρώτη φορά ήταν το 1971-72, όταν μετείχε ο Αστέρας. Το 1985-86 για πρώτη φορά τρεις ομάδες από τη Λήμνο προήχθησαν από το τοπικό πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας στην Α΄ κατηγορία. Αλλά την επόμενη σεζόν δημιουργήθηκε όμιλος Λήμνου Α΄ κατηγορίας και δεν συνεχίστηκε ο ενιαίος όμιλος.

Από το 2001 ως το 2003, για δύο σεζόν, δοκιμάστηκε πάλι η Α΄ κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου να διεξαχθεί σε ενιαίο όμιλο, με τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας ομάδας Λήμνου και των ομάδων της Α΄ Λέσβου. Τις σεζόν αυτές ο όμιλος Λήμνου συνέχισε να αποκαλείται Α΄ κατηγορία Λήμνου. Αν και οι Λημνιακές ομάδες τερμάτισαν σε υψηλές θέσεις στην ενιαία Α΄ κατηγορία, εντούτοις αυτό το σύστημα διεξαγωγής δεν συνεχίστηκε για οικονομικούς λόγους.

Σεζόν Λημνιακοί σύλλογοι
στην Ενιαία Α΄ Κατηγορία ΕΠΣ Λέσβου
1971-72
Αστέρας Μύρινας
1985-86
Προποντίδα Νέας Κούταλης
Παλλημνιακός Α.Ο.
Αστέρας Μύρινας
2001-02
Ηρακλής Ατσικής (5η θέση)
2002-03
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου (10η θέση)

Στη Δ΄ Εθνική

Λιγοστές είναι οι συμμετοχές Λημνιακών ομάδων στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Το 2004-05 μετείχε ο Κάσπακας ως πρωταθλητής της ΕΠΣ Λέσβου. Από το 1989-90 ως το 1993-94 οι ομάδες της Λήμνου μετείχαν ως δευτεραθλήτριες της Ένωσης, επειδή η ΕΠΣ Λέσβου έστελνε δύο συλλόγους στη Δ΄ Εθνική (πρωταθλητής από τη Λέσβο, δευτεραθλητής από τη Λήμνο). Το 1997-98 και το 2002-03 ο Λημνιακός σύλλογος μετείχε ως δευτεραθλητής της Ένωσης, επειδή ο πρωταθλητής Λεσβιακός σύλλογος παραιτήθηκε της συμμετοχής.

Σχεδόν σε όλες τις συμμετοχές τους οι ομάδες της Λήμνου τερμάτισαν στην τελευταία ή την προτελευταία θέση του ομίλου τους, μιας και οι διαφορές, αγωνιστικές και οικονομικές, με τα άλλα σωματεία ήταν τεράστιες. Τέσσερις Λημνιακές ομάδες έχουν συμμετάσχει στη Δ΄ Εθνική. Τις πιο πολλές συμμετοχές έχει η Α.Ε. Λήμνος (4), η οποία έχει κάνει και την πιο αξιοπρεπή πορεία το 1993-94, όταν για μεγάλο διάστημα της σεζόν ήταν στην πρώτη δεκάδα και διεκδικούσε την παραμονή της στην κατηγορία.

Οι παρουσίες των Λημνιακών ομάδων στη Δ΄ Εθνική και οι θέσεις που κατέλαβαν είναι οι εξής:

Σεζόν Λημνιακές ομάδες
στη Δ΄ Εθνική
Όμιλος-θέση-βαθμοί (γκολ) Παρατηρήσεις
1989-90
Α.Ε. Λήμνος 5ος όμιλος: 19η/19 ομ., 25β (32-67) Παρέμεινε λόγω αύξησης των ομάδων
1990-91
Α.Ε. Λήμνος 6ος όμιλος: 21η/22 ομ., 13β (38-158) υποβιβάστηκε
1991-92
Ηρακλής Ατσικής 2ος όμιλος: 16η/17 ομ., 14β (22-69) υποβιβάστηκε
1992-93
Κεραυνός Αγ. Δημητρίου 2ος όμιλος: 16η/16 ομ., 7β (27-120) υποβιβάστηκε
1993-94
Α.Ε. Λήμνος 2ος όμιλος: 12η/16 ομ., 31β (39-58) υποβιβάστηκε
1997-98
Α.Ε. Λήμνος 1ος όμιλος: 17η/17 ομ., 7β (18-141) υποβιβάστηκε
2002-03
Α.Ο. Κάσπακας 7ος όμιλος: 16η/16 ομ., 8β (27-109) υποβιβάστηκε
2004-05
Α.Ο. Κάσπακας 8ος όμιλος: 12η/12 ομ., 1β (12-93) υποβιβάστηκε

Τίτλοι Λημνιακών συλλόγων

  • Πρωτάθλημα ΕΠΣ Λέσβου
    • 1991-92: Κεραυνός Αγίου Δημητρίου πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
    • 2003-04: Α.Ο. Κάσπακας πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου. Πήρε τον τίτλο στη Λήμνο νικώντας στον αγώνα κατάταξης την Α.Ε. Λήμνος με 2-1 και αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου, επικρατώντας στους αγώνες κατάταξης του Ολύμπου Αγιάσου με σκορ: 2-0, 1-3 (συνολικό 3-3 και πλεονέκτημα στο εκτός έδρας γκολ).
    • 2010-11: Ηρακλής Ατσικής πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου. Στους αγώνες κατάταξης επικράτησε με άνεση του Ολύμπου Αγιάσου με σκορ: 2-1 (εκτός), 6-1 (εντός). Δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής για οικονομικούς λόγους.

Λημνιακοί σύλλογοι

Συνολικά 22 σύλλογοι της Λήμνου έχουν πάρει μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Λέσβου από το 1983-84 μέχρι το 2013-14. Από αυτούς μόνο πέντε έχουν συνεχή παρουσία από το πρώτο πρωτάθλημα χωρίς καμία διακοπή, οι: Άγ. Γεώργιος Πλατύ, Άρης Μούδρου, Ηφαιστία, Θάνος και Προποντίδα. Άλλοι δύο σύλλογοι, ο Κεραυνός και ο Ηρακλής έχουν μεν συνεχόμενη παρουσία αλλά έλειψαν από δυο σεζόν ο καθένας λόγω ανόδου στη Δ΄ Εθνική ή συμμετοχής στην ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου. Την περίοδο 2014-15 στο πρωτάθλημα μετέχουν 15 σύλλογοι.

Οι 22 Λημνιακοί σύλλογοι κατά χρονολογική σειρά εισόδου στο τοπικό πρωτάθλημα είναι οι εξής:

α.α. Σύλλογοι Περίοδοι
Μετέχουν
1 Α.Π.Σ. Άγ. Γεώργιος Πλατύ 1983-84 ως 2014-15
2 Γ.Π.Σ. Άρης Μούδρου 1983-84 ως 2014-15
3 ΑΟ Ηφαιστία Κοντοπουλίου 1983-84 ως 2014-15
4 Α.Μ.Σ. Θάνος 1983-84 ως 2014-15
5 Α.Ο. Προποντίδα Ν. Κούταλης 1983-84 ως 2014-15
6 ΑΟ Κεραυνός Αγ. Δημητρίου [28] 1983-84 ως 2014-15
7 Α.Σ. Ηρακλής Ατσικής [29] 1983-84 ως 2014-15
8 Α.Π.Ε.Ο. Αστραπή Ρωμανού 1983-84 ως 1990-91 και 2004-05 ως 2014-15
9 Α.Σ. Αργοναύτες Μύρινας 1983-84 ως 1986-87 και 2000-01 ως 2014-15
10 Α.Ο. Κάσπακας [30] 1983-84 ως 2007-08 και 2010-11 ως 2014-15
11 ΑΕ "Φιλοκτήτης" Κοντιά 1984-85 ως 2014-15
12 Π.Α.Π.Ο. "Διαγόρας" Σαρδών 1984-85 ως 2014-15
13 ΜΕΑΣ Κορνός 1986-87 ως 2009-10 και 2012-13 ως 2014-15
14 Α.Ε. Λήμνος [31] 1987-88 ως 2014-15
15 ΑΟ Αετός Πλάκας-Παναγιάς 1987-88 ως 2014-15
Έχουν αποσυρθεί
16 Παλλημνιακός Α.Ο. 1983-84 ως 1986-87
17 Αστέρας Μύρινας 1983-84 ως 1986-87
18 Π.Α.Ο. Ρεπανιδίου 1983-84 ως 2000-01
19 ΜΕΑΣ Ερμής Βάρους 1983-84 ως 1986-87
20 Δόξα Λήμνου 1984-85 ως 1985-86
21 ΜΕΑΣ Ποσειδών Καμινίων 1985-86 ως 2003-04
22 Α.Ο. Μύρινα 1987-88 ως 2006-07

Πηγές

Αναφορές

  1. Australian War Memorial - C01194
  2. September1915
  3. December1915
  4. http://www.nzetc.org/tm/scholarly/tei-CowMaor-t1-body-d5.html
  5. εφ. Αθλητική Ηχώ, 6/5/1959.
  6. εφ. Αθλητική Ηχώ, 13/9/1981.
  7. Η πρωταθλήτρια Προποντίδα και οι δύο επόμενοι σύλλογοι Παλλημνιακός και Αστέρας προήχθησαν στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
  8. Η Προποντίδα, ο Παλλημνιακός και ο Αστέρας αγωνίστηκαν στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
  9. Ο Κεραυνός αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
  10. Ο Ηρακλής αγωνίστηκε στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
  11. Ο Κεραυνός αγωνίστηκε στην Ενιαία Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.
  12. Ο Κάσπακας αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
  13. Πρώτος σκόρερ: Ευστράτιος Κρίκης (Ηρακλής Ατσικής) με 47 γκολ!
  14. Ο Ηρακλής αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΠΣ Λέσβου.
  15. Πρώτος σκόρερ: Ευστράτιος Κρίκης (Ηρακλής Ατσικής).
  16. Πρώτος σκόρερ: Ευστράτιος Κρίκης (Ηρακλής Ατσικής) με 31 γκολ.
  17. Σκόρερ: Στεφανιδάκης, Αρσενικάκης.
  18. Η ΑΕΛ αναδείχθηκε και κυπελλούχος ΕΠΣ Λέσβου.
  19. Σκόρερ: Δ. Κρίκης 3, Β. Κρίκης, Ευστρ. Κρίκης.
  20. Ο Ηρακλής αναδείχθηκε και κυπελλούχος ΕΠΣ Λέσβου.
  21. Σκόρερ: Δ. Κρίκης, Β. Κρίκης, Γαροφάλλου, Γκαράλης - Α. Κουκουλίθρας.
  22. Σκόρερ: Ντρούγκας 23΄, 92΄ [πέν.], Μαρουκάκης 90΄ - Γκαράλης 15΄, Ευστρ. Κρίκης 26΄.
  23. Σκόρερ: Μαρσέλης 50΄, Μαρουκάκης 72΄ - Μουστάκας 32΄.
  24. Σκόρερ: Καλανίδης 35΄, Αλεξ. Ραμαντάνης (2) - Κ. Πατρώνιας 88΄.
  25. "Ο Κεραυνός το γόητρο, ο Αιολικός την κούπα άνευ αγώνος..."
  26. "Κυπελλούχος Λήμνου ο Ηρακλής", εφ. Λημνιακή Φωνή (23/2/2015)
  27. "Ο Ηρακλής Ατσικής Κυπελλούχος Λήμνου 2015 - 2016", εφ. Λημνιακή Φωνή (3/2/2016)
  28. Εκτός από το 1992-93 που μετείχε στη Δ΄ Εθνική
  29. Εκτός από το 1991-92 που μετείχε στη Δ΄ Εθνική
  30. Εκτός από δύο σεζόν (2002-03, 2004-05) που μετείχε στη Δ΄ Εθνική
  31. Εκτός από 4 σεζόν (1989-90, 1990-91, 1993-94, 1997-98) που μετείχε στη Δ΄ Εθνική