Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εγκεφαλική παράλυση»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναίρεση έκδοσης 5664849 από τον 84.205.244.132 αδικαιολόγητη αφαίρεση περιεχομένου
(θανος)
(Αναίρεση έκδοσης 5664849 από τον 84.205.244.132 αδικαιολόγητη αφαίρεση περιεχομένου)
 
== Αιτιολογία της εγκεφαλικής παράλυσης ==
Τα αίτια της Εγκεφαλικής Παράλυσης ταξινομούνται ανάλογα με την περίοδο της βλάβης. Η βλάβη τού ΚΝΣ, πού προκαλεί την Εγκεφαλική Παράλυση, μπορεί να γίνει:
# Αίτια κατά την ενδομήτριο ζωή: [[Tοξοπλάσμωση]] (''Toxoplasmosis''), [[Ερυθρά]] (''Rubella''), Λοίμωξη από Κυτταρομεγαλοϊό (''CMV''), [[Έρπης]] (''Herpes''), [[Σύφιλη]] (''Syphilis''). Μνημοτεχνικός Κανών: «TORCHES». Υπολογίζεται ότι το 75% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την ενδομήτριο ζωή.
# Αίτια κατά τον τοκετό: Περιγεννητική ασφυξία, ανοξαιμία του εγκεφάλου, κλπ. Η [[ανοξία]] κατά τον τοκετό, είναι η συχνότερη αιτία Εγκεφαλικής Παράλυσης. Τα πρόωρα παιδιά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν Εγκεφαλική Παράλυση. Υπολογίζεται ότι το 5% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά τον τοκετό.
# Αίτια μετά τον τοκετό, και μέχρι την ωρίμανση του ΚΝΣ (2-3 ετών): Πυρηνικός ίκτερος των νεογνών, [[Μηνιγγίτιδα]], [[Εγκεφαλίτιδα]], Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κλπ<ref>Graham Appley, 1993</ref>. Υπολογίζεται ότι το 15% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την περίοδο 0-3 ετών<ref>Cerebral Palsy." (National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities, October 3, 2002), www.cdc.gov</ref>.
 
== Διάγνωση της εγκεφαλικής παράλυσης ==
10.488

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης