Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ιωάννης-Γεώργιος του Μομφερράτου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα: Ο '''Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος''' (20 Ιανουαρίου 1488 - 30 Απριλίου 1533) ήταν μαρκήσιος του Μονφερρά...)
 
Ήταν υιός του [[Βονιφάτιος Γ' Παλαιολόγος, μαρκήσιος του Μονφερρά|Βονιφάτιου Γ' Παλαιολόγου, μαρκήσιου του Μονφερρά]] και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του [[Στέφανος Γ' Μπράνκοβιτς|Στεφάνου Γ']] πρίγκιπα της Σερβίας.
 
Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Casale. Όμως το 1530 απεβίωσε ο δεκαοκταετής ανεψιός του [[Βονιφάτιος Δ' Παλαιολόγος, μαρκήσιος του Μονφερρά]] πέφτοντας από το άλογο και ο Ιωάννης-Γεώργιος μοιραία έγινε μαρκήσιος του Μονφερρά.
 
Νυμφεύτηκε στις 21 Απριλίου 1533 την Τζούλια των Ιβρέα-Τρασταμάρα, κόρη του [[Φρειδερίκος Δ' της Νάπολης|Φρειδερίκου Δ']] βασιλιά της Νάπολης, ο οποίος ήταν εγγονός του Αλφόνσου Ε' βασιλιά της Αραγωνίας. Απεβίωσε εννέα ημέρες μετά, μην αφήνοντας νόμιμους απογόνους. Έγινε έτσι ο τελευταίος μαρκήσιος των Παλαιολόγων του Μονφερρά. Η ανεψιά του [[Μαργαρίτα Παλαιολογίνα]] αξίωσε τη μαρκιωνία suo jure (ιδίω δικαιώματι). Ο Γερμανός βασιλιάς [[Κάρολος Κουίντος|Κάρολος Ε' των Αψβούργων]] που ήταν στη Β.Ιταλία με στράτευμα, κατέλαβε το μαρκηζάτο, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην Ισπανία. Έτσι η Μαργαρίτα κυβέρνησε με τον σύζυγό της [[Φεντερίκο Β' Γκονζάγκα]] δούκα της Μάντουα. Από τότε το μαρκηζάτο του Μονφερρά κληρονομείται μαζί με το δουκάτο της Μάντουα.
 
==Οικογένεια==
Ο Ιωάννης-Γεώργιος δεν είχε νόμιμαγνήσια τέκνα, είχε όμως έναν εκτός γάμου υιό, τον
* Φλαμίνιο Παλαιολόγο, του οποίου οι απόγονοι έχουν το επώνυμο Paleologo-Oriundi και υπάρχουν ως τις ημέρες μας.
==Πηγές==
84.818

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης