Ιωάννης-Γεώργιος του Μομφερράτου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος''' (20 Ιανουαρίου 1488 - 30 Απριλίου 1533) ήταν μαρκήσιος του Μονφερρά...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 19:20, 15 Ιανουαρίου 2016

Ο Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος (20 Ιανουαρίου 1488 - 30 Απριλίου 1533) ήταν μαρκήσιος του Μονφερρά από το 1530 ως το 1533.

Ήταν υιός του Βονιφάτιου Γ' Παλαιολόγου, μαρκήσιου του Μονφερρά και της τρίτης συζύγου του Μαρίας Μπράνκοβιτς, κόρης του Στεφάνου Γ' πρίγκιπα της Σερβίας.

Ο Ιωάννης-Γεώργιος ήταν επίσκοπος του Casale. Όμως το 1530 απεβίωσε ο δεκαοκταετής ανεψιός του Βονιφάτιος Δ' Παλαιολόγος, μαρκήσιος του Μονφερρά και ο Ιωάννης-Γεώργιος μοιραία έγινε μαρκήσιος του Μονφερρά.

Νυμφεύτηκε στις 21 Απριλίου 1533 την Τζούλια των Ιβρέα-Τρασταμάρα, κόρη του Φρειδερίκου Δ' βασιλιά της Νάπολης, ο οποίος ήταν εγγονός του Αλφόνσου Ε' βασιλιά της Αραγωνίας. Απεβίωσε εννέα ημέρες μετά, μην αφήνοντας απογόνους. Έγινε έτσι ο τελευταίος μαρκήσιος των Παλαιολόγων του Μονφερρά. Η ανεψιά του Μαργαρίτα Παλαιολογίνα αξίωσε τη μαρκιωνία suo jure (ιδίω δικαιώματι). Ο Γερμανός βασιλιάς Κάρολος Ε' των Αψβούργων που ήταν στη Β.Ιταλία με στράτευμα, κατέλαβε το μαρκηζάτο, αλλά τρία χρόνια αργότερα αποσύρθηκε στην Ισπανία. Έτσι η Μαργαρίτα κυβέρνησε με τον σύζυγό της Φεντερίκο Β' Γκονζάγκα δούκα της Μάντουα. Από τότε το μαρκηζάτο του Μονφερρά κληρονομείται μαζί με το δουκάτο της Μάντουα.

Οικογένεια

Ο Ιωάννης-Γεώργιος δεν είχε νόμιμα τέκνα, είχε όμως έναν εκτός γάμου υιό, τον

  • Φλαμίνιο Παλαιολόγο, του οποίου οι απόγονοι έχουν το επώνυμο Paleologo-Oriundi και υπάρχουν ως τις ημέρες μας.

Πηγές