Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Στάγειρα Χαλκιδικής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μικρές όμως σημαντικές διορθώσεις
μ (μικρές όμως σημαντικές διορθώσεις)
 
==Υποδομή==
Λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Σταγίρων-Στρατονίκης και δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος, με το όνομα "[[Αρχαία Στάγειρα]]". Από αθλητική άποψη ενεργή είναι η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.
Από αθλητική άποψη ενεργή είναι η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.
 
==Ιστορικά στοιχεία==
Η πόλη που γεννήθηκε ο [[Αριστοτέλης]] καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ αλλά ξανακτίστηκε από τον Αλέξανδρο τοτον Μεγάλο[[Αλέξανδρος ο Μέγας|Μέγα]], προς τιμήν του δασκάλου του.
Το πάλιόπαλιό όνομα του χωριού ήταν Καζαντζή Μαχαλάς και αποτελούσε ένα από τα χωριά των Μαντεμοχωρίων{{πηγή}}. Οι κάτοικοι εργάζονταν στα γειτονικά μεταλλεία κατά τους βυζαντινούς χρόνους και αυτό συνεχίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Τα μεταλλεία αυτά ανήκαν σε μονές του Αγίου Όρους ως το 18ο αιώνα, οπότε την εκμετάλλευσή τους ανέλαβαν τα Μαδεμοχώρια. Από τα Στάγειρα ήταν ο Διδάσκαλος του Γένους [[Αθανάσιος Σταγειρίτης]] (1780 - 1840) σφοδρός αντίπαλος του [[Αδαμάντιος Κοραής|Αδαμάντιου Κοραή]] και ο Δημήτριος ΣαταγειρίτηςΣταγειρίτης (Λογιώτατος Σταγειρίτης), οπλαρχηγός της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|επανάστασης του 1821]] και πληρεξούσιος [[Μακεδονία|Μακεδονίας]] στις εθνοσυνελεύσεις [[Γ' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου|Γ΄ Επιδαύρου]] και [[Δ' Εθνοσυνέλευση Άργους|Δ΄ Άργους]] (διατέλεσε διοικητής της ''Φρουράς Μενδενίτσης και [[Λαμία|Ζητουνίου]]''). Επίσης ο Ελευθέριος Μιχαήλ ήταν αγωνιστής του [[1821]] από την εγκαταλελειμμένη σήμερα, γειτονική Χωρούδα{{πηγή}}.
 
==Πηγές==
36

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης