Βικιπαίδεια:Διαγλωσσικές συνδέσεις: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CeeKay (συζήτηση | συνεισφορές)
μ μετακίνηση στην κατηγορία Βικιπαίδεια βοήθεια
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στο λογισμικό [[Mediawiki]], οι '''διαγλωσσικές συνδέσεις''' ([[αγγλ.]] '''interlanguage links''', [[συντμ.]] '''interlangs''') είναι συνδέσεις από μια σελίδα σε εκδόσεις της σε άλλες γλώσσες σε ένα πολύγλωσσο εγχείρημα. Για παράδειγμα, μια διαγλωσσική σύνδεση μπορεί να υπάρχει μεταξύ άρθρων της Ελληνικής και της Αγγλικής Βικιπαίδειας ή του Αγγλικού και Γερμανικού Βικιλεξικού. Ο όρος που έχει επικρατήσει για τις διαγλωσσικές συνδέσεις είναι '''interwikis''', αν και αυτός περιγράφει την γενικότερη έννοια του συνδέσμου μεταξύ διαφορετικών wikis, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά εγχειρήματα (βλ. [[#Ονοματολογία|Ονοματολογία]]).
Οι '''Διαγλωσσικές συνδέσεις''' είναι συνδέσεις από ένα άρθρο σε μία γλώσσα της Wikipedia πάνω στο ίδιο θέμα σε μια άλλη γλώσσα της Wikipedia, [[Wiktionary:Wiktionary:Διαγλωσσικές συνδέσεις|μεταξύ των γλωσσών στο Wiktionary]], και μεταξύ των γλωσσών στη Wikiquote.


== Εμφάνιση ==
Στην αγγλική γλώσσα για τις διαγλωσσικές συνδέσεις χρησιμοποιείται ο όρος '''interwiki''' κάτι που έχει περάσει σα [[Δάνειο (γλώσσα)|γλωσσικό δάνειο]] και στην ελληνική βικιπαίδεια ως '''ιντερβίκια''' (στον πληθυντικό). (Σημείωση: Σύμφωνα με το [[:en:Wikipedia:Interlanguage links]], interwiki links είναι οι σύνδεσμοι προς άλλα wiki, μια γενικότερη έννοια)


Εμφανίζονται σε μια ή δύο άκρες της ιστοσελίδας (στο Monobook στα αριστερό, στον Κλασικό στην κορυφή και το κάτω σημείο) μετά από το '''Άλλες γλώσσες''', και παρουσιάζει τα ονόματα των γλωσσών για τις οποίες μια σύνδεση είναι διαθέσιμη.
Οι διαγλωσσικές συνδέσεις εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο σε μια ή δύο άκρες της ιστοσελίδας ανάλογα με το skin που έχετε επιλέξει στις προτιμήσεις σας: στο Monobook στα αριστερό, στο Κλασικό στην κορυφή και το κάτω σημείο, κτλ. (Το προεπιλεγμένο skin είναι το Monobook). Το πλαίσιο έχει επικεφαλίδα ''άλλες γλώσσες'' και περιέχει μια λίστα με τα ονόματα κάθε γλώσσας για την οποία υπάρχει καταχωρημένος ένας διαγλωσσικός σύνδεσμος στον κώδικα της εμφανιζόμενης σελίδας.
Οι Διαγλωσσικές συνδέσεις μοιάζουν με τις [[Βικιπαίδεια:Εξωτερικές συνδέσεις|εξωτερικές συνδέσεις]], αλλά η σύνταξη είναι περισσότερο όπως τις εσωτερικές συνδέσεις. Βλέπε [[m:Meta:Διαγλωσσικές συνδέσεις]] για λεπτομέρειες στη σύνδεση των διαφορετικών γλωσσών στο Meta.


==Σύνταξη==
== Σύνταξη ==
Οι διαγλωσσικές [[Βικιπαίδεια:Συνδέσεις|συνδέσεις]] παίρνουν την ακόλουθη μορφή:


Οι διαγλωσσικές συνδέσεις τοποθετούνται στο τέλος του κώδικα μιας σελίδας. Έχουν δε την ακόλουθη μορφή:
:<tt><nowiki>[[κώδικας γλώσσας:Τίτλος]]</nowiki></tt>


:<code><nowiki>[[<κωδικός γλώσσας>:<πλήρες όνομα σελίδας>]]</nowiki></code>
όπου ο κώδικας γλώσσας είναι ο κώδικας 2 γραμμάτων σύμφωνα με τον [http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_639 ISO 639].
(Βλέπε [[Wikipedia:Πλήρης κατάλογος γλωσσών διαθέσιμων στην Wikipedia|Πλήρης κατάλογος γλωσσών διαθέσιμων στην Wikipedia]]. Τα Ελληνικά είναι "el", τα Αγγλικά "en", Γερμανικά "de" κ.λπ.)
Έτσι για παράδειγμα στο άρθρο [[Εσπεράντο]], το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές άλλες γλώσσες, οι διαγλωσσικές συνδέσεις θα έμοιαζαν κάπως έτσι:


όπου
:<tt><nowiki>[[de:Esperanto]] [[el:Εσπεράντο]] [[es:Esperanto]] [[eo:Esperanto]] [[fr:Espéranto]] [[nl:Esperanto]] [[ja:&#12456;&#12473;&#12506;&#12521;&#12531;&#12488;]] [[pl:Esperanto]] [[ro:Esperanto]] [[simple:Esperanto]]</nowiki></tt>


* <code><κωδικός γλώσσας></code> είναι ένας κωδικός δύο γραμμάτων που αντιστοιχεί σε μια γλώσσα σύμφωνα με το πρότυπο [[ISO 639]]. Για παράδειγμα τα Ελληνικά είναι "el", τα Αγγλικά "en", Γερμανικά "de" κ.λ.π. Για το πλήρη κατάλογο με τις διαθέσιμες αντιστοιχίες δείτε τη [[:meta:List of Wikipedias|σελίδα με τη λίστα των εκδόσεων της Βικιπαίδειας σε όλες τις γλώσσες]] {{en}}
Αυτές οι συνδέσεις αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο, και δεν παρουσιάζονται στο κύριο μέρος του κειμένου, αλλά σε ένα ειδικό τμήμα το "Άλλες Γλώσσες:" και παρατίθενται ανά ονομασία γλώσσας. Μπορούν να μπούν οπουδήποτε στην πηγή του άρθρου· συνηθιζόταν να τοποθετούνταν στην κορυφή, '''εντούτοις αυτό ήταν κάπως προβληματικό -- ήταν συγχυστικό για τους νέους συντάκτες, και συνδέσεις συχνά παρουσιάζονταν στα αποτελέσματα αναζήτησης όπου κάποιος θα προτιμούσε να δει το κύριο μέρος του κειμένου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να μπαίνουν οι γλωσσικές συνδέσεις στο κατώτατο σημείο της σελίδας, μαζί με τις εξωτερικές συνδέσεις και τα 'βλέπε και'.''' Η τοποθέτηση δεν αλλάζει την οπτική εμφάνιση των συνδέσεων στη σελίδα εκτός από τη διάταξη, που την αλλάζει.


* <code><πλήρες όνομα σελίδας></code> είναι το πλήρες όνομα της σελίδας στην άλλη γλώσσα. Το πλήρες όνομα της σελίδας αποτελείται από το πρόθεμα και το όνομα της σελίδας και έχει τη μορφή <code><πρόθεμα>:<όνομα σελίδας></code>. Όλες οι σελίδες εκτός από τα άρθρα έχουν πρόθεμα.
(Δεν πρέπει να περιλάβετε τη σύνδεση με τη γλώσσα που γράφετε.)


=== Παράδειγμα 1 ===
<nowiki>[[el:]]</nowiki>


Στο άρθρο [[Εσπεράντο]] το τμήμα των διαγλωσσικών συνδέσεων περιέχει τον εξής κώδικα:
==Συγκεκριμένες γλώσσες==
Τα Κινεζικά είχαν μία ιδιομορφία επειδή έχουν δύο εκδόσεις (Απλοποιημένα και Παραδοσιακά), αυτό εξηγόταν στις [http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Chinese_interlanguage_links Κινέζικες διαγλωσσικές συνδέσεις (στα Αγγλικά)]. Τώρα όμως δεν έχει σημασία χρησιμοποιεί κανείς απλώς το <nowiki>[[zh:]]</nowiki>.


<pre><nowiki>
Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην εργασία με άλλες γλώσσες της Wikipedia, βλέπε [[Βικιπαίδεια:Πρεσβεία]] και [[Βικιπαίδεια:Πολύγλωσσος συντονισμός]]
[[de:Esperanto]]
[[el:Εσπεράντο]]
[[es:Esperanto]]
[[eo:Esperanto]]
</nowiki></pre>


=== Παράδειγμα 2 ===
==Απ'ευθείας (εντός γραμμής) διαγλωσσικές συνδέσεις==


Στην [[:Κατηγορία:Πληροφορική|κατηγορία της Πληροφορικής]], οι διαγλωσσικές συνδέσεις ακολουθούν τη μορφή <code>[[<κωδικός γλώσσας>:<πρόθεμα>:<όνομα σελίδας>]]</code> και έχουν τη μορφή:
*Διαγλωσσικές συνδέσεις σε [[Βικιπαίδεια:Σελίδα συνομιλίας|σελίδες συζήτησης]] και στο [[Βικιπαίδεια:Meta|Meta]] θα εμφανιστούν απ'ευθείας, δηλαδή εντός της γραμμής του κειμένου που θα γραφτούν, όπως οι κανονικές συνδέσεις, ώστε να μπορείτε να αναφέρεστε σε άλλες σελίδες στη συζήτηση.
*Στα κανονικά άρθρα, μια απ'ευθείας σύνδεση μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μίας πρόσθετης άνω και κάτω τελείας - π.χ. το <nowiki>[[:nl:Hond]]</nowiki> μας δίνει το [[:nl:Hond]]. Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός άρθρου σε μια άλλη γλώσσα το οποίο δεν είναι το ''αντίστοιχο'' άρθρο.


<pre><nowiki>
[[Κατηγορία:Βικιπαίδεια βοήθεια|Διαγλωσσικές συνδέσεις]]
[[ast:Categoría:Ciences de la información]]
[[bg:Категория:Информатика]]
[[ca:Categoria:Ciències de la informació]]
[[de:Kategorie:Informationswissenschaft]]
[[en:Category:Information science]]
[[es:Categoría:Ciencias de la información]]
</nowiki></pre>

=== Παράδειγμα 3 ===

Oι διαγλωσσικές συνδέσεις των [[Βικιπαίδεια:Πρότυπα|προτύπων]] ακολουθούν τη μορφή με το πρόθεμα. Ιδιαίτερη προσοχή στο ότι ''όλο το τμήμα των συνδέσεων περικλείεται από τις ετικέτες <code><nowiki><noinclude>...</noinclude></nowiki></code>''. Αυτό αποσκοπεί στο να μην εμφανίζονται οι διαγλωσσικές συνδέσεις ενός προτύπου ως συνδέσεις μιας σελίδας, όταν σε αυτήν ενσωματώνεται (inclusion) το πρότυπο. Π.χ. για τη σελίδα [[Πρότυπο:Στοίβα Πρωτοκόλλων]]:

<pre>
<noinclude>
[[en:Template:IPstack]]
[[fr:Modèle:Pile de protocoles]]
[[pt:Predefinição:ProtocolosIP]]
[[vi:Tiêu bản:IPstack]]
</noinclude>
</pre>

== Συμβουλές ==

* Όταν τοποθετείτε διαγλωσσικούς συνδέσμους, φροντίστε να τοποθετείτε και το αντίστοιχο σύνδεσμο για την τοπική σελίδα σε μια μεγάλης κίνησης γλωσσική έκδοση της Βικιπαίδειας. Αυτό θα συμβάλλει ώστε τα χειριζόμενα από χρήστες προγράμματα προσθήκης συνδέσμων (βλ. [[Βικιπαίδεια:Bots) να ενημερώνουν αυτόματα τους διαγλωσσικούς συνδέσμους της τοπικής σελίδας, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των συνδέσμων και αλλαγές με το χέρι.

* Μπορείτε να τοποθετήσετε ως σχόλιο τον διαγλωσσικό σύνδεσμο για την τοπική γλώσσα στο τμήμα των συνδέσεων, π.χ. <code><nowiki><!--[[el:Άλφα]]--></nowiki></code> για το άρθρο ''[[Άλφα]]''. Αυτό διευκολύνει την διαδικασία της αντιγραφής και επικόλλησης για τους ξένους χρήστες. Η αφαίρεση των σχολίων καθιστά την τοποθέτηση του συνδέσμου πιο εύκολη. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρήστης πρέπει να ξέρει τον κωδικό της γλώσσας της Βικιπαίδειας από την οποία αντιγράφει τους συνδέσμους.

== Ονοματολογία ==

Στην αγγλική γλώσσα για την διαγλωσσική σύνδεση χρησιμοποιείται ο όρος ''interwiki/s''. Ο όρος έχει περάσει ως [[Δάνειο (γλώσσα)|γλωσσικό δάνειο]] στην Ελληνική Βικιπαίδεια ως ''ιντερβίκι/α''. Σύμφωνα με το [[:en:Wikipedia:Interlanguage links]], interwiki links είναι οι σύνδεσμοι προς άλλα wiki, μια γενικότερη έννοια.

== Διαγλωσσικές συνδέσεις μέσα στο κείμενο μιας σελίδας ==

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις σε [[Βικιπαίδεια:Σελίδα συνομιλίας|σελίδες συζήτησης]] και στο [[Βικιπαίδεια:Meta|Meta]] θα εμφανιστούν απευθείας μέσα στο κείμενο που θα γραφτούν, όπως οι κανονικές συνδέσεις, ώστε να μπορείτε να αναφέρεστε σε άλλες σελίδες στη συζήτηση.

Στα κανονικά άρθρα, μια απευθείας σύνδεση μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μίας πρόσθετης άνω και κάτω τελείας - π.χ. το <nowiki>[[:nl:Hond]]</nowiki> μας δίνει το [[:nl:Hond]]. Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός άρθρου σε μια άλλη γλώσσα το οποίο δεν είναι το ''αντίστοιχο'' άρθρο.

== Δείτε επίσης ==

* [[m:Meta:Διαγλωσσικές συνδέσεις]] για λεπτομέρειες στη σύνδεση των διαφορετικών γλωσσών στο Meta.
* [[Βικιπαίδεια:Πρεσβεία]] και [[Βικιπαίδεια:Πολύγλωσσος συντονισμός]] για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην εργασία με άλλες γλώσσες της Wikipedia.

[[Κατηγορία:Βικιπαίδεια βοήθεια|{{PAGENAME}}]]


[[zh-min-nan:Wikipedia:G&#250;-gi&#226;n li&#226;n-kiat]]
[[zh-min-nan:Wikipedia:G&#250;-gi&#226;n li&#226;n-kiat]]

Έκδοση από την 14:57, 14 Ιουνίου 2007

Στο λογισμικό Mediawiki, οι διαγλωσσικές συνδέσεις (αγγλ. interlanguage links, συντμ. interlangs) είναι συνδέσεις από μια σελίδα σε εκδόσεις της σε άλλες γλώσσες σε ένα πολύγλωσσο εγχείρημα. Για παράδειγμα, μια διαγλωσσική σύνδεση μπορεί να υπάρχει μεταξύ άρθρων της Ελληνικής και της Αγγλικής Βικιπαίδειας ή του Αγγλικού και Γερμανικού Βικιλεξικού. Ο όρος που έχει επικρατήσει για τις διαγλωσσικές συνδέσεις είναι interwikis, αν και αυτός περιγράφει την γενικότερη έννοια του συνδέσμου μεταξύ διαφορετικών wikis, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά εγχειρήματα (βλ. Ονοματολογία).

Εμφάνιση

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο σε μια ή δύο άκρες της ιστοσελίδας ανάλογα με το skin που έχετε επιλέξει στις προτιμήσεις σας: στο Monobook στα αριστερό, στο Κλασικό στην κορυφή και το κάτω σημείο, κτλ. (Το προεπιλεγμένο skin είναι το Monobook). Το πλαίσιο έχει επικεφαλίδα άλλες γλώσσες και περιέχει μια λίστα με τα ονόματα κάθε γλώσσας για την οποία υπάρχει καταχωρημένος ένας διαγλωσσικός σύνδεσμος στον κώδικα της εμφανιζόμενης σελίδας.

Σύνταξη

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις τοποθετούνται στο τέλος του κώδικα μιας σελίδας. Έχουν δε την ακόλουθη μορφή:

[[<κωδικός γλώσσας>:<πλήρες όνομα σελίδας>]]

όπου

  • <πλήρες όνομα σελίδας> είναι το πλήρες όνομα της σελίδας στην άλλη γλώσσα. Το πλήρες όνομα της σελίδας αποτελείται από το πρόθεμα και το όνομα της σελίδας και έχει τη μορφή <πρόθεμα>:<όνομα σελίδας>. Όλες οι σελίδες εκτός από τα άρθρα έχουν πρόθεμα.

Παράδειγμα 1

Στο άρθρο Εσπεράντο το τμήμα των διαγλωσσικών συνδέσεων περιέχει τον εξής κώδικα:

[[de:Esperanto]]
[[el:Εσπεράντο]]
[[es:Esperanto]]
[[eo:Esperanto]]

Παράδειγμα 2

Στην κατηγορία της Πληροφορικής, οι διαγλωσσικές συνδέσεις ακολουθούν τη μορφή [[<κωδικός γλώσσας>:<πρόθεμα>:<όνομα σελίδας>]] και έχουν τη μορφή:

[[ast:Categoría:Ciences de la información]]
[[bg:Категория:Информатика]]
[[ca:Categoria:Ciències de la informació]]
[[de:Kategorie:Informationswissenschaft]]
[[en:Category:Information science]]
[[es:Categoría:Ciencias de la información]]

Παράδειγμα 3

Oι διαγλωσσικές συνδέσεις των προτύπων ακολουθούν τη μορφή με το πρόθεμα. Ιδιαίτερη προσοχή στο ότι όλο το τμήμα των συνδέσεων περικλείεται από τις ετικέτες <noinclude>...</noinclude>. Αυτό αποσκοπεί στο να μην εμφανίζονται οι διαγλωσσικές συνδέσεις ενός προτύπου ως συνδέσεις μιας σελίδας, όταν σε αυτήν ενσωματώνεται (inclusion) το πρότυπο. Π.χ. για τη σελίδα Πρότυπο:Στοίβα Πρωτοκόλλων:

<noinclude>
[[en:Template:IPstack]]
[[fr:Modèle:Pile de protocoles]]
[[pt:Predefinição:ProtocolosIP]]
[[vi:Tiêu bản:IPstack]]
</noinclude>

Συμβουλές

  • Όταν τοποθετείτε διαγλωσσικούς συνδέσμους, φροντίστε να τοποθετείτε και το αντίστοιχο σύνδεσμο για την τοπική σελίδα σε μια μεγάλης κίνησης γλωσσική έκδοση της Βικιπαίδειας. Αυτό θα συμβάλλει ώστε τα χειριζόμενα από χρήστες προγράμματα προσθήκης συνδέσμων (βλ. [[Βικιπαίδεια:Bots) να ενημερώνουν αυτόματα τους διαγλωσσικούς συνδέσμους της τοπικής σελίδας, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση των συνδέσμων και αλλαγές με το χέρι.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε ως σχόλιο τον διαγλωσσικό σύνδεσμο για την τοπική γλώσσα στο τμήμα των συνδέσεων, π.χ. <!--[[el:Άλφα]]--> για το άρθρο Άλφα. Αυτό διευκολύνει την διαδικασία της αντιγραφής και επικόλλησης για τους ξένους χρήστες. Η αφαίρεση των σχολίων καθιστά την τοποθέτηση του συνδέσμου πιο εύκολη. Στην αντίθετη περίπτωση ο χρήστης πρέπει να ξέρει τον κωδικό της γλώσσας της Βικιπαίδειας από την οποία αντιγράφει τους συνδέσμους.

Ονοματολογία

Στην αγγλική γλώσσα για την διαγλωσσική σύνδεση χρησιμοποιείται ο όρος interwiki/s. Ο όρος έχει περάσει ως γλωσσικό δάνειο στην Ελληνική Βικιπαίδεια ως ιντερβίκι/α. Σύμφωνα με το en:Wikipedia:Interlanguage links, interwiki links είναι οι σύνδεσμοι προς άλλα wiki, μια γενικότερη έννοια.

Διαγλωσσικές συνδέσεις μέσα στο κείμενο μιας σελίδας

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις σε σελίδες συζήτησης και στο Meta θα εμφανιστούν απευθείας μέσα στο κείμενο που θα γραφτούν, όπως οι κανονικές συνδέσεις, ώστε να μπορείτε να αναφέρεστε σε άλλες σελίδες στη συζήτηση.

Στα κανονικά άρθρα, μια απευθείας σύνδεση μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μίας πρόσθετης άνω και κάτω τελείας - π.χ. το [[:nl:Hond]] μας δίνει το nl:Hond. Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός άρθρου σε μια άλλη γλώσσα το οποίο δεν είναι το αντίστοιχο άρθρο.

Δείτε επίσης