Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πολιτικός μηχανικός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
προσθήκη επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού
(→‎Τομείς: Μικρή αναδιατύπωση: άλλο οι επαγγελματικοί τίτλοι, άλλοι οι τομείς μιας επιστήμης)
(προσθήκη επαγγέλματος πολιτικού μηχανικού)
'''Πολιτικός μηχανικός''' ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.]] ''civil engineer'') είναι o επαγγελματίας [[επιστήμες μηχανικών|μηχανικός]] ο οποίος ασχολείται με τις τεχνικές όψεις της σχεδίασης και κατασκευής του [[δομημένος χώρος|δομημένου χώρου]], εφαρμόζοντας τις αρχές της '''επιστήμης πολιτικού μηχανικού'''.
 
Κύριες δραστηριότητες του πολιτικού μηχανικού είναι ο προγραμματισμός, η μελέτη, η επίβλεψη της κατασκευής, η διαμόρφωση και η συντήρηση κτηρίων, δρόμωνοδών, γεφυρών, πύργων, σταδίων, λιμανιών, φραγμάτων, υπεράκτιων και παράκτιων υποδομώνκατασκευών, αερολιμένωναεροδρομίων, συστημάτων τροφοδοσίας νερού, παροχήςεγκαταστάσεων καθαρούεπεξεργασίας νερού, υγειονομικής φροντίδας<ref>[http://www.cut.ac.cy/ceg/about/Introduction ''Ιστοσελίδα Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου'']</ref>, ορυχείων, εκσκαφώνγαιωκατασκευών, κ.ά. Ασχολείται με προβλήματα στατικής στήριξηςσχεδιασμού, διαχείρισης, κατασκευαστικήςκαι κατασκευής τεχνικών μελέτηςέργων και συντήρησης μεγάλης κλίμακας τεχνικών συστημάτων, όπως τα ανωτέρω.
 
Ως γνωστικός κλάδος χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως τη δομική μηχανική, τη γεωτεχνική μηχανική, τη θαλάσσια μηχανική, την υδραυλική, τωντην ρευστώνσυγκοινωνιολογία κλπ., ενώ επικαλύπτεται με περιοχές συγγενών αλλά διακριτών επιστημών όπως της [[αρχιτεκτονική|αρχιτεκτονικής]] και της [[περιβαλλοντολόγος μηχανικός|περιβαλλοντικής μηχανικής]].
 
== Ονομασία ==
Ο όρος ''πολιτικός μηχανικός'' εισήχθη μετά τους πολέμους του [[Ναπολέων|Ναπολέοντα]]. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι μηχανικοί από το σώμα του μηχανικού του [[στρατός|στρατού]]. Το σώμα αυτό υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο και επιτυχές και γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία του στους κλασικούς ακαδημαϊκούς κύκλους. Οι μηχανικοί που αποφοιτούσαν από τα μη στρατιωτικά πανεπιστήμια ονομάστηκαν «πολιτικοί» μηχανικοί ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλ.]] «civil engineer», από την αγγλική μετάφραση '''civil'''ization mechanics η οποία σημαίνει «μηχανικοί πολιτισμού»), ώστε να διακρίνονται από τους μηχανικούς του στρατού.
 
== Επάγγελμα Πολιτικού Μηχανικού ==
Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού επιτρέπεται μόνο:
* Στους κατόχους διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής
* Σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος Πολιτικού Μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 38/2010.
 
== Τομείς ==
Το φάσμα που καλύπτει η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού είναι μεγάλοευρύ, από την κατασκευή ενός απλού κτηρίου μέχρι τη μελέτη της [[στατική|στατικότητας]] υπερμεγέθων κατασκευών, αλλά και τη χωροταξία περιοχών μέσω της δημιουργίας σωστού πολεοδομικού προγράμματος, περιβαλλοντικές μελέτες, συντηρήσεις παλαιών κατασκευών κτλ. Οι κυριότερες κατευθύνσεις εξειδίκευσης του πολιτικού μηχανικού είναι τα δομικά έργα, τα γεωτεχνικά έργα, τα υδραυλικά έργα, τα θαλάσσια έργα και τα συγκοινωνιακά έργα (συγκοινωνιολογία).
 
== Ιστορικό ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης