Μπάλντουιν Σπένσερ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
Έπειτα από η διεξαγωγή των [[Γενικές εκλογές στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 2014|εκλογών του 2014]], το κόμμα του Σπένσερ απώλεσε την εξουσία, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο ίδιος από την πρωθυπουργία.
Έπειτα από η διεξαγωγή των [[Γενικές εκλογές στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 2014|εκλογών του 2014]], το κόμμα του Σπένσερ απώλεσε την εξουσία, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο ίδιος από την πρωθυπουργία.


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
* [http://www.ab.gov.ag/gov_v2/government/shared/bio_balwinspencer.html Βιογραφία]
* [http://www.ab.gov.ag/gov_v2/government/shared/bio_balwinspencer.html Βιογραφία]



Έκδοση από την 18:47, 8 Δεκεμβρίου 2015

Μπάλντουιν Σπένσερ
Πρωθυπουργός των Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Περίοδος
24 Μαρτίου 2004 – 13 Ιουνίου 2014
ΜονάρχηςΕλισάβετ Β΄
ΠροκάτοχοςΛέστερ Μπερντ
ΔιάδοχοςΓκαστόν Μπράουν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση8 Οκτωβρίου 1948 (1948-10-08) (75 ετών), Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
ΥπηκοότηταΑντίγκουα και Μπαρμπούντα
Πολιτικό κόμμαΕνωμένο Προοδευτικό Κόμμα
ΣύζυγοςΤζακλίν Σπένσερ
Παιδιά2
ΣπουδέςRuskin College
Princess Margaret School
Επάγγελμαπολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπάλντουιν Σπένσερ (Winston Baldwin Spencer) είναι πολιτικός από την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας από το 2004 ως το 2014. Ανήκει στο Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα (UPP). Από το 2005 είναι και Υπουργός Εξωτερικών. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ενώ θρησκευτικά ανήκει στους Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2009.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση

Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1948 στην κοινότητα Γκρέις-Γκριν. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του Γκρίνμπεϊ και έπειτα από το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Ακολούθησε ανώτερες σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νορβηγία και στον Καναδά.Απέκτησε δίπλωμα στην Κοινωνική Διοίκηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Κόουντι του Καναδά και μετά διπλώματα στις Εργασιακές και Οικονομικές Σπουδές από το κολέγιο Ράσκιν και στις Εργασιακές και Βιομηχανικές Σχέσεις από το πανεπιστήμιο του Όσλο.

Πολιτική καριέρα

Από πολύ νέος εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989 στην εκλογική περιφέρεια St. John's Rural West.

Το 1992 ο Σπένσερ διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για την ίδρυση του Ενωμένου Προοδευτικού Κόμματος. Νωρίτερα ήταν ηγέτης του Ενωμένου Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και σύντομα έγινε αρχηγός του νεοσυσταθέντος UPP.

Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης, οργάνωσε διαδηλώσεις και έκανε ο ίδιος απεργία πείνας για να υποστηρίξει την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, έπειτα από τη διεξαγωγή των αμφιλεγόμενων εκλογών του 1999. Οι αγώνες του συνετέλεσαν στην ίδρυση μιας ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής με σκοπό την επίβλεψη των εκλογών. Αγωνίστηκε επίσης με σκοπό να εξασφαλίσει πρόσβαση στα ΜΜΕ για την Αντιπολίτευση και για το σκοπό αυτό προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της κυβέρνησης του Λέστερ Μπερντ.

Πρωθυπουργός

Έγινε Πρωθυπουργός της χώρας στις 24 Μαρτίου του 2004, μετά τη νίκη του κόμματός του, του Ενωμένου Προοδευτικού Κόμματος, στις εκλογές της 23ης Μαρτίου του 2004[1]. Το Ηνωμένο Προοδευτικό Κόμμα (UPP) κέρδισε μεγάλη νίκη με 55,3%, καταλαμβάνοντας 12 από τις συνολικά 17 έδρες στη Βουλή[2], έναντι 41,8% και 4 έδρες για το (επί 28 χρόνια) κυβερνών Εργατικό Κόμμα ALP του Λέστερ Μπερντ. Έγινε και Υπουργός Εξωτερικών στις 6 Ιανουαρίου του 2005. Ως πρωθυπουργός μερίμνησε για κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, την εισαγωγή ενός προγράμματος για γεύματα στα σχολεία όλης της χώρας και την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η χώρα του ανέλαβε την προεδρία του G-77 το 2008 και ο ίδιος αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη λαμβάνοντας το βραβείο της χιλιετίας για την ανάπτυξη.[3]

Οικονομικά σκάνδαλα

Λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών του 2009 η κυβέρνησή του ήρθε αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του Ρόμπερτ Άλεν Στάνφορντ[4] , του οποίου οι δύο τράπεζες τέθηκαν υπό τον έλεγχο της χώρας μετά τις καταγγελίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος[5], και υποσχέθηκε συνεργασία με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό[6]. Το Μάρτιο του 2009 η κυβέρνηση της Αντίγκουας ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων αναφορικά με τις πληρωμές μεγάλων ποσών που ανακαλύφθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Νήσο του Μαν που ήταν υπό τον έλεγχο Αντιγκουανών πολιτικών.[7] Στο σκάνδαλο φερόταν εμπλεκόμενος και ο πρώην πρωθυπουργός Λέστερ Μπερντ, καθώς η τράπεζα HSBC στη Νήσο του Μαν δέχτηκε το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων λιρών εκ μέρους του Ασότ Μάικλ, αρχηγού του στρατού επί κυβερνήσεως Λέστερ Μπερντ.

Εκλογές 2009

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 ο πρωθυπουργός Σπένσερ διέλυσε το κοινοβούλιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών.[8]. Οι επόμενες εκλογές διεξήχθησαν στις 12 Μαρτίου του 2009 σε 151 εκλογικά τμήματα συνολικά 48 εκλογικών περιφερειών[9] και χαρακτηρίστηκαν από προβλήματα και καθυστερήσεις. [10] Για πρώτη φορά τις εκλογές στη χώρα επέβλεψαν παρατηρητές από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών[11]. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν στις 13 Μαρτίου, το κυβερνών Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα κέρδισε 9 επί συνόλου 17 εδρών στο κοινοβούλιο, με τις 7 έδρες να πηγαίνουν στο Εργατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης, ALP.[12] Μάλιστα ο Σπένσερ κέρδισε ξανά την έδρα του με οριακή πλειοψηφία.

Εκλογές 2014

Έπειτα από η διεξαγωγή των εκλογών του 2014, το κόμμα του Σπένσερ απώλεσε την εξουσία, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο ίδιος από την πρωθυπουργία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. Ελευθεροτυπία - Η NASA σάς ακούει
  2. SKNVibes.com: St. Kitts and Nevis Election Center 2009
  3. Prime Minister Baldwin Spencer | United Progressive Party
  4. Καθημερινή, Η Αντίγκουα, ο «σερ» και η ανοχή ισχυρών, 24 Φεβρουαρίου 2009.
  5. Το Βήμα, Εντόπισαν τον απατεώνα των 8 δισ. δολαρίων, 21 Φεβρουαρίου 2009.
  6. New York Times, Antigua’s Leader Vows Cooperation With U.S. in Investigation of Its Banks, 22 Φεβρουαρίου 2009.
  7. The Guardian, Manx link to Antigua corruption inquiry, 11 Μαρτίου 2009.
  8. Trinidad Express, Spencer announces March election for Antigua, 19 Φεβρουαρίου 2009.
  9. Antigua Sun,POLLING DAY …Antiguans and Barbudans elect a new government today , 12 Μαρτίου 2009.
  10. Radio Jamaica, Antiguans await outcome of general election, 12 Μαρτίου 2009.
  11. Caribbean Net News, OAS signs agreement with Antigua-Barbuda electoral commission , 12 Μαρτίου 2009.
  12. Caribbean Net News, Incumbent UPP wins controversial elections in Antigua-Barbuda, 13 Μαρτίου 2009.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin Spencer της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).