Αρχιπέλαγος Λουισιάντε: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το ''Αρχιπέλαγος Λουϊσιάντε'' (Louisiade Archipelago) βρίσκετε στην [[Παπούα Νέα Γουινέα]] και περιλαμβάνει 10 ηφαιστειογενή νησιά. Συνορέυη με τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γουινέας στα νοτιοανατολικά, την Θάλασσα του Σολομώντα στον βορά και την θάλασσα των κοραλίων στο νότο. Το μεγαλύτερα νησια είναι η ''Vanatinai'' και η ''Misima''. Το 1942 στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο έγινε εδώ η γνωστή ναυμαχία της θάλασσας των κοραλίων. Τα νησιά του Αρχιπελάγους τα ανακάλυψε πρώτος ο [[Λουΐ Βαέζ ντε Τόρες]] (Luis Vαez de Torres) το 1606, ενώ ο [[Λουΐ Αντουάν ντε Μπουκανβίλ]] (Louis Antoine δε Bougainville) το 1768 έδωσε στο αρχιπέλαγος το σημερινό του όνομα απο τον Λουΐ (Λουδοβίκο) βασιλιά της Γαλλίας.
Το '''Αρχιπέλαγος Λουισιάντε''' (''Louisiade Archipelago'') βρίσκεται στην [[Παπούα Νέα Γουινέα]] και περιλαμβάνει 10 ηφαιστειογενή νησιά. Συνορεύει με τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γουινέας στα νοτιοανατολικά, τη Θάλασσα του Σολομώντα στον βορρά και τη θάλασσα των κοραλίων στο νότο. Το μεγαλύτερα νησιά είναι η ''Vanatinai'' και η ''Misima''. Το 1942 στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έγινε εδώ η γνωστή ναυμαχία της θάλασσας των κοραλίων. Τα νησιά του Αρχιπελάγους τα ανακάλυψε πρώτος ο [[Λουί Βαέζ ντε Τόρες]] (''Luis Vαez de Torres'') το 1606, ενώ ο [[Λουί Αντουάν ντε Μπουκανβίλ]] (''Louis Antoine de Bougainville'') το 1768 έδωσε στο αρχιπέλαγος το σημερινό του όνομα από τον Λουί (Λουδοβίκο), βασιλιά της Γαλλίας.


Το κλίμα στα νησιά είναι τροπικό και καλύπτονται απο τροπικά δάση. Υπάρχουν διάφορα είδη ενθυμητικών δέντρων καθώς επίσης και πέντε ενδημικά είδη βατράχων, δύο ενδημικά είδη σαυρών, και πέντε ενδημικά είδη πουλιών.
Το κλίμα στα νησιά είναι τροπικό και καλύπτονται από τροπικά δάση. Υπάρχουν διάφορα είδη ενθυμητικών δέντρων καθώς επίσης και πέντε ενδημικά είδη βατράχων, δύο ενδημικά είδη σαυρών, και πέντε ενδημικά είδη πουλιών.


==πηγές==
==Πηγές==
Η αρχική έκδοση του άρθρου προέρχεται απο το αντίστοιχο [[:en:Louisiade_Archipelago|άρθρο]] της [[:en:|Αγγλικής]] βικιπαίδειας.
Η αρχική έκδοση του άρθρου προέρχεται από το αντίστοιχο [[:en:Louisiade_Archipelago|άρθρο]] της [[:en:|Αγγλικής]] βικιπαίδειας.


[[Κατηγορία:Παπούα Νέα Γουινέα]]
[[Κατηγορία:Παπούα Νέα Γουινέα]]

Έκδοση από την 20:20, 9 Ιουνίου 2007

Το Αρχιπέλαγος Λουισιάντε (Louisiade Archipelago) βρίσκεται στην Παπούα Νέα Γουινέα και περιλαμβάνει 10 ηφαιστειογενή νησιά. Συνορεύει με τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γουινέας στα νοτιοανατολικά, τη Θάλασσα του Σολομώντα στον βορρά και τη θάλασσα των κοραλίων στο νότο. Το μεγαλύτερα νησιά είναι η Vanatinai και η Misima. Το 1942 στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έγινε εδώ η γνωστή ναυμαχία της θάλασσας των κοραλίων. Τα νησιά του Αρχιπελάγους τα ανακάλυψε πρώτος ο Λουί Βαέζ ντε Τόρες (Luis Vαez de Torres) το 1606, ενώ ο Λουί Αντουάν ντε Μπουκανβίλ (Louis Antoine de Bougainville) το 1768 έδωσε στο αρχιπέλαγος το σημερινό του όνομα από τον Λουί (Λουδοβίκο), βασιλιά της Γαλλίας.

Το κλίμα στα νησιά είναι τροπικό και καλύπτονται από τροπικά δάση. Υπάρχουν διάφορα είδη ενθυμητικών δέντρων καθώς επίσης και πέντε ενδημικά είδη βατράχων, δύο ενδημικά είδη σαυρών, και πέντε ενδημικά είδη πουλιών.

Πηγές

Η αρχική έκδοση του άρθρου προέρχεται από το αντίστοιχο άρθρο της Αγγλικής βικιπαίδειας.