Αναπληρωματικές εκλογές Β' Αθηνών 1992: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (μκρδρθ)
 
==Ιστορικό==
Ο [[Δημήτρης Τσοβόλας]], ως τότε βουλευτής του [[ΠΑΣΟΚ]] στην [[εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθήνας|Β' Αθηνών]], καταδικάστηκε σε (εξαγοράσιμη) ποινή φυλάκισης 2,5 ετών από το [[Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο)|Ειδικό Δικαστήριο]] για το [[σκάνδαλο Κοσκωτά]] και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το [[Σύνταγμα|Σύνταγμα της Ελλάδας]] θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.
Ο [[Δημήτρης Τσοβόλας]], τότε Βουλευτής του [[ΠΑΣΟΚ]] για την [[Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών|Β' Αθήνας]] και εμπλεκόμενος στο [[Σκάνδαλο Κοσκωτά]], καταδικάστηκε σε ποινή 2,5 χρόνων και τρίχρονη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Μετά την έκδοση της απόφασης, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το βουλευτικό του αξίωμα. Οι "αναπληρωματικοί" στους οποίους απευθύνθηκε το [[ΠΑΣΟΚ]] αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Τσοβόλα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκήρυξε αναγκαστικά αναπληρωματική εκλογή βουλευτή για τη [[Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών|Β' Αθήνας]].
 
Η [[Νέα Δημοκρατία]], είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα, (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη [[Βουλή των Ελλήνων|Βουλή]]) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές. Από τις εκλογές αυτές απείχαν ακόμα το [[ΚΚΕ]], ο [[Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας|Συνασπισμός]] και η [[Δημοκρατική Ανανέωση]].
 
==Κόμματα που συμμετείχαν==

Μενού πλοήγησης