Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
{{Παραπομπές}}
{{Παραπομπές}}
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
* [http://rulers.org/indexd3.html Βιογραφία στο Rulers]
* [http://rulers.org/indexd3.html Βιογραφία στο Rulers]



Έκδοση από την 13:51, 28 Νοεμβρίου 2015

O Σαΐντ Μοχάμεντ Τζοχάρ (Said Mohammed Djohar ) ήταν πολιτικός από τις Κομόρες, που χρημάτισε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος του νησιωτικού κράτους το 1989-95 και το 1995-1996. Τον διαδέχθηκε στην πρώτη του θητεία ο Κααμπί Ελ-Γιαχρουτού και στη δεύτερη ο Μοχάμετ Τακί.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Μαζούνγκα της Μαδαγασκάρης στις 22 Αυγούστου του 1918. Δίδυμος αδερφός του σοσιαλιστή Προέδρου Αλί Σοϊλί, έγινε ανώτατος δικαστικός. Μετά τη δολοφονία του Προέδρου Αχμέτ Αμπνταλά το 1989, ο Τζοχάρ έγινε αρχηγός της Προσωρινής Κυβερνήσεως. Ανατράπηκε από το Γάλλο μισθοφόρο Μπομπ Ντενάρ στις 27 Σεπτεμβρίου του 1995, με πραξικόπημα και επί πολλές ημέρες κρατείτο αιχμάλωτος σε στρατώνα.Η γαλλική κυβέρνηση τον φυγάδευσε για ιατρικούς λόγους στο νησί Ρεϊνιόν και τον εμπόδισε να επιστρέψει στις Κομόρες ως τον Ιανουάριο του 1996. Στις εκλογές εκείνης της χρονιάς ηττήθηκε από τον Μοχάμετ Τακί. Πέθανε[1]σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι του στο Μορονί, στις 23 Φεβρουαρίου του 2006.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Said Mohamed Djohar της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).