Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σκάλα Ωρωπού»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(+ εικόνα)
|Ιστοσελίδα =
}}
 
Η '''Σκάλα Ωρωπού''' είναι παραθαλάσσιος οικισμός της βορειοανατολικής [[Αττική]]ς και τμήμα του ευρύτερου παραθεριστικού συγκροτήματος του [[Ωρωπός|Ωρωπού]]. Ανήκει διοικητικά στον νέο διευρυμένο [[Δήμος Ωρωπού|Δήμο Ωρωπού]], ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε έδρα του τοπικού [[Δήμος Ωρωπίων|Δήμου Ωρωπίων]] και λίγο παλαιότερα της [[Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού|Κοινότητας Σκάλας Ωρωπού]]. Στην Σκάλα στεγάζεται το δημαρχείου του [[Δήμος Ωρωπού|νέου δήμου]],<ref>[http://oropos.gov.gr/o-dimos/dimotikes-enotites/skala-oropou/item/skala-oropou.html Δήμος Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού]</ref> έδρα του οποίου έχει οριστεί επίσημα ο οικισμός [[Ωρωπός]].<ref>[http://www.eetaa.gr:8080/metaboles/show_metaboles_ota.jsp?toponymio_code=7068 Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, Δήμος Ωρωπού]</ref>. Η Σκάλα διαθέτει λιμάνι που φιλοξενεί την πορθμιακή γραμμή Σκάλας - Ερέτριας. Ο πληθυσμός της είναι 11.430 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
 
|11.430
|}
 
==Θέση==
 
<table width = 65% border = 2 align="center">
<tr><td width = 25% align="center">Βορειοδυτικά: [[Νότιος Ευβοϊκός κόλπος]]
<td width = 30% align="center">Βόρεια: [[Νότιος Ευβοϊκός κόλπος]]</td>
<td width = 25% align="center">Βορειοανατολικά: [[Νότιος Ευβοϊκός κόλπος]]
</td></tr>
<tr>
<td width = 10% align="center">Δυτικά: [[Άγιος Κωνσταντίνος Ωρωπού|Άγιος Κωνσταντίνος]]
</td>
<td width = 35% align="center">'''Σκάλα Ωρωπού'''</td>
<td width = 30% align="center">Ανατολικά: [[Νέα Παλάτια]]</td>
<tr><td width = 35% align="center">Νοτιοδυτικά: [[Ωρωπός]]
<td width = 40% align="center">Νότια: [[Νέα Πολιτεία Αττικής|Νέα Πολιτεία]]
<td width = 25% align="center">Νοτιοανατολικά: [[Πόντιοι Αττικής|Πόντιοι]]
</table>
 
Η Σκάλα Ωρωπού βρίσκεται σε σημείο σημαντικού συγκοινωνιακού κόμβου, στα βόρεια βρέχεται από τον [[Νότιος Ευβοϊκός κόλπος|Νότιο Ευβοϊκό κόλπο]] απέναντι από την [[Ερέτρια]], συνορεύει νότια με την [[Νέα Πολιτεία Αττικής|Νέα Πολιτεία]], ανατολικά με τα [[Νέα Παλάτια]] και δυτικά με τον [[Άγιος Κωνσταντίνος Ωρωπού|Άγιο Κωνσταντίνο.]]
 
==Περιβαλλοντικά προβλήματα==
 
Στην περιοχή υπήρξαν τα τελευταία χρόνια ευρήματα υψηλής περιεκτικότητας του υδροφόρου ορίζοντα σε ακατέργαστα λύματα [[ιόν|ιόντων]] [[χρώμιο|χρωμίου]], [[μόλυβδος|μολύβδου]], νιτρικών και [[χλώριο|χλωρίου]] από τις παραπλήσιες βιομηχανίες [[Οινόφυτα|Οινοφύτων]] που ανέκοψε την παραθεριστική δημοφιλία της περιοχής.<ref>[http://www.ecocity.gr/main.php?cat=29&art=385 Η Εγκληματική Μόλυνση του Ασωπού Ποταμού και οι Συνέπειες στον Υδροφόρο Ορίζοντα Βοιωτίας, Ευβοίας και Αττικής] Άρθρο Ecocity, ανάκτηση 11/11/2007.</ref>
 
==Διοικητικές μεταβολές==
 
Η Σκάλα Ωρωπού αποτέλεσε έδρα του δήμου Ωρωπίων που λειτούργησε στο διάστημα 1871-1912. Το 1912 με την τότε διοικητική διαίρεση έγινε έδρα της [[κοινότητα Σκάλας Ωρωπού|ομώνυμης κοινότητας]] που λειτούργησε μέχρι το 2002.<ref>[http://www.eetaa.gr:8080/metaboles/show_metaboles_ota.jsp?toponymio_code=1863 Διοικητικές Μεταβολές των ΟΤΑ, Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού]</ref> Μετά την κατάργηση της κοινότητας Σκάλας Ωρωπού το 2002, η Σκάλα Ωρωπού έγινε έδρα του νέου διευρυμένου [[δήμος Ωρωπίων|δήμου Ωρωπίων]]. Με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης το 2011 ο δήμος Ωρωπίων καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε στον νέο διευρυμένο [[δήμος Ωρωπού|δήμο Ωρωπού]], στον οποίο ανήκει πλέον η Σκάλα.
 
==Χαρακτηριστικά==
 
Στην Σκάλα στεγάζεται το δημαρχείου του νέου δήμου,[1] έδρα του οποίου έχει οριστεί επίσημα ο οικισμός Ωρωπός.[2]. Η Σκάλα διαθέτει λιμάνι που φιλοξενεί την πορθμιακή γραμμή Σκάλας - Ερέτριας. Ο πληθυσμός της είναι 11.430 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα σε μνήμη του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, το Πορθμείο Ωρωπού όπου αναχωρούν τα φέρρυ μπότ για την Ερέτρια και οι πρώην φυλακές Ωρωπού σε ένα από τα κτίρια στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ένα μεγάλο δημοτικό πάρκο με παραλία βόρεια του πορθμείου ενώ είναι λιγότερο πυκνοκατοικημένη σε σχέση με τα γειτονικά Νέα Παλάτια. Η περιοχή είναι συγκοινωνιακός κόμβος για την σύνδεση του Ωρωπού με άλλα χωριά της Αττικής. Διασχίζεται παραλιακά από την επαρχιακό Οδό Αμφιάρειου - Χαλκουτσίου, κατά μήκος του δρόμου έχει πολλές ψαροταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια με έντονη κίνηση όλο τον χρόνο και 2 μεγάλες πλατείες την πλατεία Μητέρας και την πλατεία Αγίου Ανδρέα στην στροφή για το Χαλκούτσι και στην είσοδο του Πορθμείου.
 
==Ιστορία==
 
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή της Σκάλας ήταν παραθεριστικό θέρετρο των κάτοικων των χωριών του ορεινού Ωρωπού με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους ενώ οι μεγαλύτερες εκτάσεις της Σκάλας ήταν κτήματα του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Ο μικρός ναός των Αγίων Αποστόλων πολύ κοντά στην θάλασσα μετονομάστηκε το [[1890]] σε Άγιο Ανδρέα για να τιμήσει τον ευεργέτη και χρηματοδότη του Ανδρέα Συγγρό ο οποίος επιπλέον μετά τον θάνατο του ([[1899]]) δώρισε με διαθήκη του μεγάλο τμήμα της περιουσίας του για την ίδρυση του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου. Μετά τον ερχομό των προσφύγων στα γειτονικά Νέα Παλάτια το [[1923]] η περιοχή γνώρισε ταχύτατη οικοδομική ανάπτυξη. Μεγάλο πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού ήταν ο ισχυρός σεισμός στις [[20 Ιουλίου]]/[[1938]] μεγέθους 6,2 Ρίχτερ με επίκεντρο το γειτονικό [[Χαλκούτσι]], ο σεισμός κόστισε την ζωή σε 18 ανθρώπους, ενώ υπήρχαν και 107 τραυματίες. Η Σκάλα πλήγηκε σοβαρότατα απο τον σεισμό ισοπεδώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της, μαζί με τον υπόλοιπο οικισμό ισοπεδώθηκαν η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο που είχε αρχίσει να λειτουργεί ως φυλακές. Το [[1960]] άρχισε να οικοδομείται ξανά ο σημερινός μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ανδρέα στην θέση του παλιού, ο ναός εγκαινιάστηκε απο τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών στις [[22 Αυγούστου]]/[[1965]], ο ναός ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού - ΣΤ' Αρχιερατική Περιφέρεια Ωρωπού.
 
==Οι πρωην φυλακες Ωρωπου==
 
Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο άρχισε να οικοδομείται το [[1909]] σε έκταση που όρισε με διαθήκη του ο μεγάλος ευεργέτης [[Ανδρέας Συγγρός]] μεγαλοκτηματίας της περιοχής από το [[1897]] δυο χρόνια πριν τον θάνατο του. Ο χώρος λειτουργούσε σαν Ορφανοτροφείο μέχρι το [[1933]], τότε άλλαξε την λειτουργία του σε φυλακές αφού εξαγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο. Οι φυλακές λειτουργούσαν κατά παράβαση των διεθνών προδιαγραφών αφού στεγάζονταν στους ίδιους χώρους ενήλικοι με ανήλικους κρατούμενους, ισοπεδώθηκαν με τον ισχυρό σεισμό του [[1938]] στην συνέχεια τα κτίρια οικοδομήθηκαν ξανά μόνο σαν φυλακές. Η [[Χούντα των Συνταγματαρχών|επταετία των Συνταγματαρχών]] μετέτρεψε το [[1967]] τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων αλλά καταργήθηκαν με την πτώση τους. Σε ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάστηκε ([[1976]]) το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού, λειτούργησε εκεί έως το [[1989]] που μεταφέρθηκε σε νεόχτιστο γειτονικό κτίριο, στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα άλλο κτίριο των φυλακών το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού που υπάρχει μέχρι και σήμερα.
 
==Δείτε επίσης==
 
*[[Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού]]
*[[Δήμος Ωρωπίων]]
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
 
==Πηγές==
 
*Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, 2007, τόμ. 43, σελ. 649
*Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (1913), Τόμος 12, Προκόννησος
*Βασίλειου Χ. Πετράκου, «Το Αμφιάρειο του Ωρωπού», εκδ. ΚΛΕΙΩ, 1992.
*Θεόδωρος Ευστρ. Ηλιάδης, «ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΟΣ - ΠΑΛΑΤΙΑ-ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ», Κοινότητα Νέων Παλατίων 2001.
*Νένα Πάτρα, «Ξαφνικά το καλοκαίρι στον Ωρωπό», εκδ. Δ. ΣΠΑΘΗΣ, 1990
*Εγκυκλοπαίδεια «ΥΔΡΙΑ», τόμος 55, Α. Σαββίδης.
*Εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ», αρ. φυλ. 251, Δεκέμβριος 1994, «Ιστορικά Θέματα».
*Πότης Στρατίκης, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ», τ. Γ', εκδ. ΣΤΡΑΤΙΚΗ.
 
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
*[http://oropos.gov.gr/o-dimos/dimotikes-enotites/skala-oropou/item/skala-oropou.html Δήμος Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού]
 
*[http://oropos.gov.gr/o-dimos/dimotikes-enotites/skala-oropou/item/skala-oropou.html Δήμος Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού]
*[http://www.e-oropos.gr Τοπικό Portal]
*[http://www.oroporama.gr Ωρωπόραμα]
*[http://www.oropos-info.gr Οδηγός Αγοράς Ωρωπού]
*[http://dstavrou.blogspot.gr/2008/03/blog-post_22.html Ωρωπός:Ιστορική εξέλιξη]
 
{{Αττική-επέκταση}}
2.185

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης