Θολωτός τάφος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
John Kappa (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον John Kappa (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρήστης:...
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|06|06|2011}}
{{πηγές|06|06|2011}}
Οι θολωτοί τάφοι είναι δείγμα της [[Μυκηναϊκή αρχιτεκτονική|Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής]].
Αναμεσα στις περιοχες που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι ήταν και τα ιεροσόλυμα , η ιερή πόλη που έζησε και διδαξε ο Χριστός Τα '''Ζώα''' είναι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί του βασιλείου των '''Ζώων''' ή '''Μεταζώων''' (Animalia). Aποτελούν ένα από τα τέσσεραβασίλεια των ευκαρυωτικών ζωντανών οργανισμών (Φυτά, Ζώα, Μύκητες και Πρώτιστα). Με τη μελέτη των ζώων ασχολείται η ζωολογία, ενώ με τη μελέτη των φυτών η βοτανική. Στις απλές, κατώτερες μορφές των ζώων και φυτών η διάκριση μεταξύ τους είναι δύσκολη, όμως στους εξελιγμένους ζωντανούς οργανισμούς οι διαφορές μεταξύ ζώων και φυτών είναι περισσότερο εμφανείς και σημαντικές.
Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονήματα του [[Μυκηναϊκός πολιτισμός|Μυκηναϊκού Πολιτισμού]]. Διαθέτουν δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. Ο θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με κουφιστικό τρίγωνο.

Έκδοση από την 17:33, 14 Νοεμβρίου 2015

Οι θολωτοί τάφοι είναι δείγμα της Μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Οι θολωτοί τάφοι συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία στα πιο λαμπρά αρχιτεκτονήματα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Διαθέτουν δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε ένα θάλαμο κυκλικής κάτοψης, στεγασμένο με θόλο. Ο θόλος είναι χτισμένος με μεγάλες πλάκες τοποθετημένες κατά στρώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε στρώση να εξέχει λίγο περισσότερο προς το εσωτερικό του θόλου από την αμέσως κατώτερή της (εκφορικό σύστημα). Η είσοδος είναι μνημειακή, με χτιστές παραστάδες, μονολιθικά ανώφλια και υπέρθυρα με κουφιστικό τρίγωνο.