Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1670-1730): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του αποδείχτηκε ικανός. Κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να αναδιοργανώσει το διοικητικό σύστημα, να απωθήσει τους [[Τάταροι|Τατάρους]] και να επιβάλει μια τάξη σε μια περιοχή που σπαραζόταν από πολεμικές συγκρούσεις. Εκτός από τις ηγετικές και διοικητικές του ικανότητες, ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος επέδειξε και μια ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα, απόρροια της καλής εκπαίδευσης που είχε λάβει από νεαρή ηλικία. Το [[1719]] δημοσίευσε το ''«Περί των καθηκόντων»'' και στη συνέχεια το ''«Ψόγος Νικοτιανής»''. Μετά το θάνατο του, το [[1800]], δημοσιεύτηκε το ''«Φιλοθέου πάρεργα»'', το οποίο είναι γραμμένο σε αρχαιοελληνική γλώσσα και θεωρείται το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα των νεότερων χρόνων. Στο έργο του μπορεί να διακρίνει κανείς τις επιρροές του από το πνεύμα του [[Διαφωτισμός|Διαφωτισμού]].
 
Απεβίωσε στο [[Βουκουρέστι]] στις 3 Σεπτεμβρίου 1730. Γιοί του ήταν οι:
==Οικογένεια==
* Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ο γιος του Νικόλαος είχε γιο τον [[Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος|Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο]], πρωθυπουργό της Ελλάδας (1833-55 κατά διαστήματα)
Γιοί του ήταν οι:
* Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ο γιος του Νικόλαος είχε γιο τον [[Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος|Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο]], πρωθυπουργό της Ελλάδας (1833-55 κατά διαστήματα) και κόρη την Αικατερίνη ΜΑυροκορδάτου, σύζυγο του [[Σπυρίδων Τρικούπης"Σπυρίδωνος Τρικούπη]].
* [[Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος|Κωνσταντίνος]], ηγεμόνα της Μολδαβίας (4 φορές) και της Βλαχίας (6 φορές). Ο γιος του
** Αλέξανδρος Α' Μαυροκορδάτος ο δελήβεης ήταν ηγεμόνας της Μολδαβίας. Απόγονός του ο [[Αλέξανδρος Ζαΐμης]] πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας (1929-1935).
* [[Ιωάννης Νικολάου Μαυροκορδάτος|Ιωάννης]] Μαυροκορδάτος, μετέπειτα ηγεμόνας της Μολδαβίας. Ο γιος του
** [[Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο Φιραρής|Αλέξανδρος Β' Μαυροκορδάτος]] ο φιραρής ήταν ηγεμόνας Μολδαβίας.
 
==Δείτε επίσης==

Μενού πλοήγησης