Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Χαρακτηριστικά: Διόρθωση της κίνησης της περιγραφής των κινήσεων και ιστορικών στοιχείων αυτών.
(→‎Χαρακτηριστικά: Διόρθωση της κίνησης της περιγραφής των κινήσεων και ιστορικών στοιχείων αυτών.)
Από το [[1920]] καθιερώθηκαν οι κατηγορίες βάρους. Ως το [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1936|1936]] οι αθλητές χωρίζονταν σε πέντε κατηγορίες. Μεταπολεμικά οι κατηγορίες αυξήθηκαν σταδιακά σε δέκα. Παρέμειναν δέκα από το [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1980|1980]] ως το [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1996|1996]]. Από το [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2000|2000]] μειώθηκαν σε οκτώ αλλά προστέθηκαν επτά κατηγορίες γυναικών.
 
ΥπάρχουνΑπό τους [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1928|Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928]] (Άμστερνταμ) μέχρι τους [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1972|Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972]] το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις κινήσεις (στυλ) άρσης βαρών και ο αθλητής μπορεί να κάνει μόνο τρεις προσπάθειες σε κάθε κίνηση σε όποιο βάρος επιλέξει. Οι κινήσεις είναι:
* '''Αρασέ (απόσπαση)''': άρση σε ένα χρόνο: από το έδαφος απευθείας πάνω από το κεφάλι.
* '''Επολέ-ζετέ (επωμισμός και εκτίναξη)''': άρση σε δύο χρόνους: από το έδαφος στους ώμους κι έπειτα πάνω από το κεφάλι, με τη βοήθεια της κίνησης των ποδιών.
* '''Ντεβελοπέ (επωμισμός και ανάταση)''': άρση σε τρειςδύο χρόνους: από το έδαφος στα γόνατα, μετά στους ώμους και τέλοςμετά πάνω από το κεφάλι, χωρίς την ώθηση της κίνησης των ποδιών.
 
ΗΜετά κίνηση «ντεβελοπέ» υπήρχε ως τηντους [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1972|ΟλυμπιάδαΟλυμπιακούς Αγώνες του 1972]]. Μετά η κίνηση του "ντεβελοπέ" καταργήθηκε και πλέον οι αγωνιστικές κινήσεις είναι το αρασέ και το επολέ-ζετέ.
 
Στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δίνονται ξεχωριστά μετάλλια τόσο για κάθε κίνηση όσο και για το άθροισμα βάρους και των δύο (παλιότερα τριών) κινήσεων. Δηλαδή, υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατατάξεις σε κάθε κατηγορία: ''αρασέ'', ''ζετέ'', ''σύνολο''.
7

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης