Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ραπ μουσική»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
-αβάσιμα
μ (-αβάσιμα)
{{Πηγές|16|12|2010}}<br>
Η '''ραπ''' (''rap'') είναι κυρίως αφροαμερικανικό [[μουσική|μουσικό]] είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική. Ετυμολογικά η λέξη "rap" που σημαίνει "χτυπώ".
Η '''ραπ''' (''rap'') είναι κυρίως αφροαμερικανικό [[μουσική|μουσικό]] είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική. Ετυμολογικά η λέξη "rap" που σημαίνει "χτυπώ"-"χτυπώ άμεσα και καίρια" (η λέξη "rape" ετυμολογικά είναι συγγενής) είναι μεσοαγγλική (Middle English) με αρχαιότερη γερμανική προέλευση (η ρίζα της λέξης είναι κοινή και υπαρκτή σε όλες τις σύγχρονες γερμανικές γλώσσες). Η λέξη "rap" που χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του είδους, είναι αγγλική, αυτούσια ως έχει λέξη, κι όχι αρκτικόλεξο. Πολύ μεταγενέστερα από τους πρώτους δίσκους η λέξη "rap" παρετυμολογήθηκε ποικιλοτρόπως (πχ. βάση της λέξης ''ῥαψῳδία'' (< ῥάπτω + ᾠδή) που ορθογραφημένα στ' αγγλικά γράφεται "rhapsody" γιατί το "ρ" παίρνει δασεία, αλλα και (rhythm πάλι το "ρ" παίρνει δασεία πράγμα που στα αγγλικά εκφράζεται με "h" μετά το "r") ''ρυθμός''<αρχ. ῥυθμός < ῥέω, ετυμολογικά ασύνδετες λέξεις - ραψωδία και ρυθμός, επίσης η λατινικού ετύμου αγγλική λέξη ''rapture'' που έχει προταθεί, δεν σχετίζεται ετυμολογικά). Οι ποικίλες παρετοιμολογίες προκύπτουν συνήθως ως αρεστές προσωπικές εκτίμησεις κι όχι ως επιστημονικές προσεγγίσεις, μερικές από αυτές βασίζονται σε ρίμες ή τίτλους κομματιών, καλλιτεχνών που δεν επιχείρησαν οι ίδιοι να ετυμολογήσουν. Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό, τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη [[σόουλ|soul]], τη [[τζαζ]] όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα. Αρκετοί καλλιτέχνες της ραπ έχουν υιοθετήσει λυρικό και ποιητικό ύφος γραφής. Ωστόσο η σύγχρονη ποπ ραπ βασίζεται πλέον πολύ και σε τραγουδιστά ρεφρέν και δίνεται περισσότερη έμφαση στον ρυθμό και την παραγωγή σε σχέση με τους πρωταρχικούς δίσκους του είδους, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους οπαδούς της ''street rap'' (ραπ του δρόμου).
 
Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες) και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας μέριμνας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό, τρόπο ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη [[σόουλ|soul]], τη [[τζαζ]] όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα. Αρκετοί καλλιτέχνες της ραπ έχουν υιοθετήσει λυρικό και ποιητικό ύφος γραφής. Ωστόσο η σύγχρονη ποπ ραπ βασίζεται πλέον πολύ και σε τραγουδιστά ρεφρέν και δίνεται περισσότερη έμφαση στον ρυθμό και την παραγωγή σε σχέση με τους πρωταρχικούς δίσκους του είδους, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους οπαδούς της ''street rap'' (ραπ του δρόμου).
 
Η rap είναι ενα απο τα 4 στοιχεία της κουλτούρας hip hop.
 
41.027

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης