Τζέρι Μαγκουάιρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 28 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q329131
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Αγγλόφωνες ταινίες (με το HotCat)
Γραμμή 92: Γραμμή 92:
[[Κατηγορία:Αισθηματικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αισθηματικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 1996]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 1996]]
[[Κατηγορία:Αγγλόφωνες ταινίες]]


{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Jerry Maguire}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Jerry Maguire}}

Έκδοση από την 12:23, 15 Οκτωβρίου 2015

Τζέρι Μαγκουάιρ
ΣκηνοθεσίαΚάμερον Κρόου
ΠαραγωγήTriStar Pictures
ΣενάριοΚάμερον Κρόου
ΠρωταγωνιστέςΤομ Κρουζ
Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ
Ρενέ Ζελβέγκερ
Κέλι Πρέστον
Τζέρι Ο' Κόνελ
Τζέι Μορ
Ρετζίνα Κινγκ
Μπόνι Χαντ
ΜουσικήΝάνσι Γουίλσον
ΦωτογραφίαΓιάνους Καμίνσκι
ΜοντάζΤζο Χάτσινγκ
Εταιρεία παραγωγήςGracie Films[1], Vinyl Films και TriStar Pictures
ΔιανομήInterCom και iTunes
Πρώτη προβολήCountry flag 13 Δεκεμβρίου 1996
Country flag 21 Φεβρουαρίου 1997
Διάρκεια139 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
ΓλώσσαΑγγλικά

Τζέρι Μαγκουάιρ (αγγλικά: Jerry Maguire) είναι αμερικανική αισθηματική κομεντί, παραγωγής 1996, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Κάμερον Κρόου. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τον αθλητικό ατζέντη Λι Στέινμπεργκ, ο οποίος εργάστηκε στην ταινία ως τεχνικός σύμβουλος.[3][4][5] Πρωταγωνιστούν οι Τομ Κρουζ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ και Ρενέ Ζελβέγκερ. H ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ατζέντη, ο οποίος αποφασίζει μια μέρα ότι η εταιρία στην οποία εργάζεται ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος. Μόλις εκφράζει τις απόψεις τους και κάνει τις προτάσεις του για αλλαγές, απολύεται. Αποφασίζει τότε να ιδρύσει μια ανεξάρτητη εταιρία και καλεί όλους τους συναδέλφους του και πελάτες του να τον ακολουθήσουν. Τελικά, όλοι οι αθλητές που εκπροσωπούσε αρνούνται να τον εμπιστευτούν και η αρραβωνιαστικιά του τον χωρίζει. Μόνο μια γραμματέας τον ακολουθεί καθώς και ένας νέος αθλητής με πολλές δυνατότητες.

Το Τζέρι Μαγκουάιρ κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 13 Δεκεμβρίου 1996. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς[6] και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 273,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[7] Έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Κρουζ, κερδίζοντας εκείνο στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ.[8]

Πλοκή

Ο Τζέρι Μαγκουάιρ είναι ένας 35χρονος αθλητικός ατζέντης που εργάζεται για την εταιρία Sports Management International. Μετά από έναν νευρικό κλονισμό εξαιτίας του στρες και της ένοχης συνείδησης, γράφει μια δήλωση για την ατιμία που υπάρχει στην επιχείρηση του αθλητικού μάνατζμεντ και για το πως πιστεύει ότι θα έπρεπε να λειτουργούσε. Διανέμει αντίγραφα της δήλωσής του, με τον τίτλο "Τα Πράγματα Που Πιστεύουμε και Δεν Λέμε: Το Μέλλον της Δουλειάς Μας". Οι συνάδελφοί του συγκινούνται από την ειλικρίνειά του και τον χειροκροτούν αλλά η διεύθυνση στέλνει τον Μπομπ Σούγκαρ, τον προστατευόμενο του Τζέρι, να τον απολύσει. Ο Τζέρι και ο Μπομπ τηλεφωνούν στους πελάτες του Τζέρι και προσπαθούν να τους πείσουν να προσλάβουν τον έναν από τους δύο. Ο Τζέρι μιλάει με τον Ροντ Τίντγουελ της ομάδας Arizona Cardinals, έναν από τους πελάτες του, ο οποίος είναι δυσαρεστημένος με το συμβόλαιό του. Ο Ροντ δοκιμάζει τον Τζέρι μέσα από μια πολύ μεγάλη τηλεφωνική συνομιλία. Εν τω μεταξύ, ο Μπομπ παίρνει με το μέρος του τους περισσότερους από τους πελάτες του Τζέρι. Ο Φρανκ "Κας" Κάσμαν, ένας παίκτης ποδοσφαίρου που αναμένεται να γίνει #1 στου Εθνικούς Αγώνες, προσλαμβάνει τον Τζέρι. Φεύγοντας από το γραφείο, ο Τζέρι ανακοινώνει ότι θα ιδρύσει τη δική του εταιρία και ζητάει από όλους να τον ακολουθήσουν. Μόνο η 26χρονη, ανύπαντρη μητέρα, Ντόροθι Μπόιντ πηγαίνει μαζί του. Οι δυο τους είχαν παλιότερα συναντηθεί τυχαία στο αεροδρόμιο και η Μπόιντ είπε στον Τζέρι πόσο την ενέπνευσε η δήλωσή του.

Ο Τζέρι πηγαίνει στους Εθνικούς Αγώνες με τον Κας και πείθει τον Ροντ να πάει μαζί τους, να συναντήσει τους άλλους εκπρόσωπους των ομάδων. Παρ' όλο που ο Ροντ νιώθει παραμελημένος σε σύγκριση με τον σούπερσταρ Κας, ο Μπομπ Σούγκαρ επικοινωνεί με τον Ματ Κάσμαν, πατέρα του Κας, και τον αναθέτει στην Sports Management International. Ο Τζέρι, πληγωμένος, στρέφεται στην αρραβωνιαστικιά του Έιβερι για υποστήριξη, αλλά αυτή τον χωρίζει. Στρέφεται τότε στην Ντόροθι και έρχεται πολύ κοντά με το μικρό της γιο, τον Ρέι και τελικά αρχίζει σχέση μαζί της. Ωστόσο, η Ντόροθι έχει μια επαγγελματική πρόταση και σκέφτεται σοβαρά να μετακομίσει στο Σαν Ντιέγκο. Ο Τζέρι επικεντρώνεται στον Ροντ, που είναι τώρα ο μοναδικός του πελάτης και αποδεικνύεται ότι είναι ένας άνθρωπος δύσκολος να τον ευχαριστήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, οι δυο ανταλάζουν σκληρά λόγια με τον Ροντ να ισχυρίζεται ότι ο Τζέρι δεν προσπαθεί σκληρά να του κλείσει συμβόλαιο ενώ ο Τζέρι ισχυρίζεται ότι ο Ροντ δεν αποδεικνύει τον εαυτό του άξιο των χρημάτων που ζητάει. Ο Τζέρι παντρεύεται τη Ντόροθι για οικονομικούς λόγους αλλά και για να μη φύγει για το Σαν Ντιέγκο. Είναι συναισθηματικά και σωματικά απόμακρος κατά τη διάρκεια του γάμου, αλλά αποφασισμένος να γίνει πατέρας του Ρέι. Παρ' όλο που η Ντόροθι είναι ερωτευμένη, χωρίζει με τον Τζέρι καθώς πιστεύει ότι δεν την αγαπά.

Πριν την έναρξη του Αγώνα της Δευτέρας μεταξύ των Cardinals και των Dallas Cowboys, ο Μπομπ επιχειρεί να κλέψει τον Ροντ αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο Ροντ μαζί με τον Τζέρι τα ξαναβρίσκουν. Ο Ροντ παίζει καλά αλλά φαίνεται να τραυματίζεται σοβαρά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αναρώνει, ωστόσο και αρχίζει να χορεύει μέσα στο πλήθος. Ο Τζέρι τότε πηγαίνει στη Ντόροθι. Μπαίνει στο σπίτι της, μπροστά στις φίλες της και της λέει "Γεια σου". Συνεχίζει να της μιλάει και τελειώνει το λόγο του, λέγοντας "Με ολοκληρώνεις". Η απάντηση της Ντόροθι είναι "Με είχες στο γεια σου". Ο Ροντ εμφανίζεται σε μια τηλεοπτική αθλητική εκπομπή. Χωρίς να το ξέρει, ο Τζέρι του έκλεισε συμβόλαιο με τους Cardinals έναντι 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ροντ ευχαριστεί τους πάντες και ευγνωμονεί τον Τζέρι. Η ταινία τελειώνει με τους Τζέρι, Ντόροθι και Ρέι να περπατούν στο πάρκο. Όταν μια μπάλα πέφτει κοντά τους, ο Ρέι την πιάνει και την πετάει. Ένας έκπληκτος Τζέρι, σχολιάζει τη φυσική ικανότητα του Ρέι και το πιθανό μέλλον του στα σπορ, ερχόμενος αντιμέτωπος με την αποδοκιμασία της Ντόροθι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

  • Τομ Κρουζ στο ρόλο του Τζέρι Μαγκουάιρ
  • Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ στο ρόλο του Ροντ Τίντγουελ
  • Ρενέ Ζελβέγκερ στο ρόλο της Ντόροθι Μπόιντ
  • Κέλι Πρέστον στο ρόλο της Έιβερι Μπίσοπ
  • Τζέρι Ο' Κόνελ στο ρόλο του Φρανκ "Κας" Κάσμαν
  • Τζέι Μορ στο ρόλο του Μπομπ Σούγκαρ
  • Ρετζίνα Κινγκ στο ρόλο της Μάρσι Τίντγουελ
  • Μπόνι Χαντ στο ρόλο της Λόρελ Μπόιντ
  • Τζόναθαν Λιπνίκι στο ρόλο του Ρέι Μπόιντ
  • Τοντ Λουίζο στο ρόλο του Τσαντ
  • Τζέρεμι Σουάρεζ στο ρόλο του Τάισονν Τίντγουελ
  • Ντρέικ Μπελ στο ρόλο του Τζέσι Ρίμο

Box office

Με προϋπολογισμό 50.000.000 δολάρια[7], το Τζέρι Μαγκουάιρ άνοιξε στην 1η θέση με 17 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο.[7] Oι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 153,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 119,6 εκατομμύρια δολάρια.[7] Παγκοσμίως απέφερε 273,5 εκατομμύρια δολάρια.[7] Ήταν η 4η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 1996[9] και η 9η παγκοσμίως.[10]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[8] Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Σενάριο Κάμερον Κρόου Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου Τομ Κρουζ Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικού Ρόλου Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ Νίκη
Μοντάζ Τζο Χάτσινγκ Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[11] Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ Τομ Κρουζ Νίκη
Β' Ανδρικού Ρόλου Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Award[12] Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Τομ Κρουζ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ Νίκη
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Ρενέ Ζελβέγκερ Υποψηφιότητα

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει συμπεριλάβει την ταινία Τζέρι Μαγκουάιρ σε τρεις κατηγορίες:

  • Καταλαμβάνει την 100η θέση στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια... 100 Πάθη.[13]
  • Καταλαμβάνει την 25η θέση στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια... 100 Κινηματογραφικές Ατάκες για την ατάκα "Δείξε μου το χρήμα!" (Show me the money!) και την 52η θέση για την ατάκα "Με είχες στο γεια σου" (You had me at "hello").[14]
  • Καταλαμβάνει τη 10η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top 10 Αθλητικές Ταινίες.[15]

Παραπομπές

  1. www.europeanfilmacademy.org/1997.95.0.html. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2019.
  2. europeanfilmawards.eu/en_EN/film/jerry-maguire.5452. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2020.
  3. «10 Questions with Leigh Steinberg». Sports Hollywood. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  4. «Leigh Steinberg (Miscellaneous Crew)». Internet Movie DataBase. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  5. Epstein, Benjamin (28 Δεκεμβρίου 1996). «Representing the Interests of 'Jerry Maguire'». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1996-12-28/entertainment/ca-13101_1_jerry-maguire. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  6. «Τζέρι Μαγκουάιρ στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «Τζέρι Μαγκουάιρ στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  8. 8,0 8,1 «The 69th Academy Awards (1994) Nominees and Winners». oscars.org. 24 Μαρτίου 1997. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  9. «1996 Domestic Grosses». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  10. «1996 Worldwide Grosses». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  11. «The 54st Annual Golden Globe Awards (1996)». goldenglobes.org. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  12. «The 3rd Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. 22 Φεβρουαρίου 1997. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  13. «AFI's 100 YEARS...100 PASSIONS». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  14. «AFI's 100 YEARS...100 MOVIE QUOTES». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 
  15. «AFI's 10 Top 10 – Sports». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jerry Maguire της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).