Οι κυρίες της αυλής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Stam.nikos (συζήτηση | συνεισφορές)
Γενική επιμέλεια, προσθήκη κουτιού πληροφοριών και αφαίρεση μη σχετικών με την ταινία πληροφοριών.
μ αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Κωμωδίες (με το HotCat)
Γραμμή 54: Γραμμή 54:
[[Κατηγορία:Ελληνικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ελληνικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 1966]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 1966]]
[[Κατηγορία:Κωμωδίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Φίνος Φιλμ]]
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Φίνος Φιλμ]]
[[Κατηγορία:Ταινίες σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου]]
[[Κατηγορία:Ταινίες σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου]]

Έκδοση από την 09:59, 14 Οκτωβρίου 2015

Οι κυρίες της αυλής
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Δημόπουλος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΔημήτρης Γιαννουκάκης
Βασισμένο σεΘεατρικό έργο «Το έκτο πάτωμα»
ΠρωταγωνιστέςΝτίνος Ηλιόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόρα Βαλσάμη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,Ελένη Προκοπίου, Φλωρέτα Ζάννα, Μαίρη Λαλοπούλου, Κώστας Πρέκας, Αντιγόνη Κουκούλη, Κατερίνα Γιουλάκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Μπάμπης Ανθόπουλος και η μικρή Εβίτα Ηλιοπούλου.
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
Πρώτη προβολή9 Απριλίου 1966
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

«Οι κυρίες της αυλής» είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Το έκτο πάτωμα», με άλλον τίτλο.

Έγινε ταινία μετά από τη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1964-1965, στο θέατρο Γκλόρια. Γυρίστηκε το 1966 από την κινηματογραφική εταιρία της Φίνος Φιλμ και είχε διάρκεια προβολής 104 λεπτά, έκοψε δε 338.081 εισιτήρια.

Υπόθεση

Ο Πίπης είναι ένας φτωχός ζωγράφος και μένει σε μία αυλή της παλιάς Αθήνας. Αναγκάζεται να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι της ίδιας αυλής, καθώς αδυνατεί να πληρώσει το νοίκι του. Είναι ένας άνθρωπος γελαστός και αγαπητός σε όλους τους γείτονές του, γι' αυτό και τον στηρίζουν. Στο παλιό δωμάτιο του Πίπη μετακομίζει ένας νέος, ο Νίκος, που είναι ερωτευμένος με την Μελίτα, μία γοητευτική παντρεμένη κυρία. Η Αννούλα, κόρη του οργανοπαίκτη Νώντα, ερωτεύεται τον Νίκο. Όμως ο Τάσος είναι ήδη ερωτευμένος μαζί της και τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται. Από την άλλη, η χορεύτρια Νίτσα πείθει τον Πίπη να τη βοηθήσει στη δουλειά της σε ένα καμπαρέ. Οι καταστάσεις αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες όταν την προσοχή του Νίκου έλκει η Αννούλα.

Διάφορες πληροφορίες

  • Την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης είχε παρακολουθήσει και ο τότε νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος που είχε συγχαρεί τον Ντίνο Ηλιόπουλο στο καμαρίνι του.
  • Ο Ηλιόπουλος για τη συμμετοχή του είχε αμειφθεί με 90.000 δραχμές, σεβαστό ποσό εκείνη την εποχή.
  • «Οι κυρίες της αυλής» σκηνοθετήθηκαν από το Ντίνο Δημόπουλο - παλιός ηθοποιός και μετέπειτα ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της ελληνικής κινηματογραφίας, συμμαθητής του Ντίνου Ηλιόπουλου στη Δραματική σχολή και καλός φίλος του. Μετά από χρόνια αυτή η φιλία εξελίχθηκε σε κουμπαριά.
  • Η μουσική, που συνέθεσε ο Μίμης Πλέσσας, διανθίστηκε και πραγματώθηκε σε χορογραφική εικόνα από τον χορευτή και χορογράφο Γιάννη Φλερύ.
  • Στην ταινία κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η μικρή κόρη του Ντίνου Ηλιόπουλου, Εβίτα Ηλιοπούλου, σε ηλικία 2 ετών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι