Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διορθώσεις
(Διορθώσεις)
 
== Προσπάθειες για τον γάμο του βασιλιά ==
Ο Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ σταμάτησε τότε την καταδίωξη των [[Ουγενότοι|Ουγενότων]], συχνό φαινόμενο την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, αλλά πήρε μέτρα κατά των [[προτεσταντισμός|Προτεσταντών]]. Σε ηλικία έντεκα ετών, το 1713 στις Βερσαλλίες, νυμφεύτηκε την [[Μαρία Άννα των Βουρβόνων]]-Κοντί, η οποία όμως πέθανε το 1720 και ο βασιλιάς αρραβωνιάστηκε το 1721 την [[Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων]], ινφάντα της Ισπανίας, κόρη του Ισπανού βασιλιά [[Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας|Φίλιππου Ε΄]], όταν εκείνη ήταν τριών ετών και ο Λουδοβίκος 19. Ο βασιλιάς ήταν σε κατάλληλη ηλικία για τεκνοποίηση, αλλά η ινφάντα ήθελε περίπου μια δεκαετία ακόμα. Αυτό δημιούργησε τεράστιες ανησυχίες στην οικογένεια, διότι με έναν υποθετικό θάνατο του βασιλιά, το Γαλλικό στέμμα θα περνούσε στον βασιλιά της Ισπανίας ή στους αντίπαλους οίκους της Ορλεάνης και του Κοντέ.
 
Το καλοκαίρι του [[1724]], με τη μεσολάβηση της γνωστής ευγενούς Μαρκησίας ντε Πρι, γνωστής ευγενούς, ο Λουδοβίκος χώρισε την νεαρή ινφάντα και επικαλέστηκε την δικαιολογία ότι ήταν κακοφτιαγμένη και δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Οι λόγοι βασικά ήταν ότι η Μαρκησία δεν ήθελε νύφη για τον βασιλιά από την οικογένεια των [[Βουρβόνοι|Βουρβόνων]], αφού αργότερα διέλυσε και δεύτερο αρραβώνα του βασιλιά με μια από τις αδελφές του Λουδοβίκου του Κοντέ, γιατί φοβόταν την άνοδο της θέσης της μητέρας της.
Η καταδίωξη των [[Ουγενότοι|Ουγενότων]], συχνό φαινόμενο την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ', σταμάτησε τότε, αλλά πήρε μέτρα κατά των [[προτεσταντισμός|Προτεσταντών]]. Ο βασιλιάς είχε αρραβωνιαστεί την [[Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων]] (1721), ινφάντα
της Ισπανίας, κόρη του Ισπανού βασιλιά [[Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας|Φίλιππου Ε΄]], όταν αυτή ήταν τριών ετών και ο Λουδοβίκος
11. Σε τρία χρόνια ο βασιλιάς έφτασε στην κατάλληλη ηλικία τεκνοποίησης, αλλά η ινφάντα ήθελε περίπου μια δεκαετία ακόμα. Αυτό δημιούργησε τεράστιες ανησυχίες στην οικογένεια, γιατί με τον υποθετικό θάνατο του βασιλιά, το Γαλλικό στέμμα θα περνούσε στον βασιλιά της Ισπανίας ή στους αντίπαλους οίκους της Ορλεάνης και του Κοντέ.
 
Τελικά μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε σαν νύφη στον νεαρό βασιλιά η [[Μαρία Λετσίνσκα]], κόρη του έκπτωτου βασιλιά της [[Πολωνία]]ς [[Στανισλάς Λετσίνσκι]] ([[1704]] - [[1709]]). Ο γάμοςβασιλιάς έμαθε πως η Μαρία είχε ήδη λογοδοθεί με τον δούκα της Ορλεάνης και τελικά αποφάσισε να στηρίξει τον γάμο αυτόν, που έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια στο [[Φονταινεμπλώ]].
Το καλοκαίρι του [[1724]], με τη μεσολάβηση της Μαρκησίας ντε Πρι, γνωστής ευγενούς, ο Λουδοβίκος χώρισε την νεαρή ινφάντα και επικαλέστηκε την δικαιολογία ότι ήταν κακοφτιαγμένη και δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Οι λόγοι βασικά ήταν ότι η Μαρκησία δεν ήθελε νύφη για τον βασιλιά από την οικογένεια των [[Βουρβόνοι|Βουρβόνων]], αφού αργότερα διέλυσε και δεύτερο αρραβώνα του βασιλιά με μια από τις αδελφές του Λουδοβίκου του Κοντέ, γιατί φοβόταν την άνοδο της θέσης της μητέρας της.
 
Τελικά μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε σαν νύφη στον νεαρό βασιλιά η [[Μαρία Λετσίνσκα]], κόρη του έκπτωτου βασιλιά της [[Πολωνία]]ς [[Στανισλάς Λετσίνσκι]] ([[1704]] - [[1709]]). Ο γάμος έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια στο [[Φονταινεμπλώ]].
 
== Κληρονόμοι ==
* Με τονΣτον πρώτο γάμο του γάμοστις 9 Ιουλίου του ([[1713]]), με την [[Μαρία Άννα των Βουρβόνων ]]- Κοντί (1689 - 1720) δεν έκανε παιδιά.
 
* ΜεΣτον την δεύτερηδεύτερο σύζυγογάμο του στις 23 Ιουλίου 1728, με την [[Καρολίνα της Έσσης-Ροτεμβούργου]], είχεέκανε έναν γιο, τον [[Λουδοβίκος Ιωσήφ του Κοντέ|Λουδοβίκο Ιωσήφ]], που ηγήθηκε τοντου ΟίκοΟίκου των Κοντέ κατά την διάρκεια της [[Γαλλική Επανάσταση|Γαλλικής επανάστασης]].
* Με τον πρώτο του γάμο ([[1713]]) με την Μαρία Άννα των Βουρβόνων - Κοντί (1689 - 1720) δεν έκανε παιδιά.
* Με την δεύτερη σύζυγο του, Καρολίνα, είχε έναν γιο, τον [[Λουδοβίκος Ιωσήφ του Κοντέ|Λουδοβίκο Ιωσήφ]], που ηγήθηκε τον Οίκο των Κοντέ κατά την διάρκεια της [[Γαλλική Επανάσταση|Γαλλικής επανάστασης]].
 
== Πηγές ==
5.021

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης