Αντρέι Ρουμπλιόφ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Shakko (συζήτηση | συνεισφορές)
Αντικατάσταση της Image:RozdestvoHristovo_RublevBlagSoborMK.jpg με την Image:Nativity_(15th_c.,_Annunciation_Cathedral_in_Moscow).jpg (από τον CommonsDelinker επειδή: [[:commons:COM
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
=== Επιλεγμένα έργα του ===
=== Επιλεγμένα έργα του ===
<center><gallery>
<center><gallery>
Image:RozdestvoHristovo RublevBlagSoborMK.jpg|Η γέννηση του Χριστού, 1405
Image:Nativity (15th c., Annunciation Cathedral in Moscow).jpg|Η γέννηση του Χριστού, 1405
Image:Baptism (15th c., Annunciation Cathedral in Moscow).jpg|Η Βάπτιση, Ναός του Ευαγγελισμού [[1405]]
Image:Baptism (15th c., Annunciation Cathedral in Moscow).jpg|Η Βάπτιση, Ναός του Ευαγγελισμού [[1405]]
Image:Annunciation from Vasilyevskiy chin (1408, Tretyakov gallery).jpg|Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Ναός του Ευαγγελισμού [[1405]]
Image:Annunciation from Vasilyevskiy chin (1408, Tretyakov gallery).jpg|Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Ναός του Ευαγγελισμού [[1405]]

Έκδοση από την 14:15, 28 Σεπτεμβρίου 2015

«Η φιλοξενία του Αβραάμ», το πιο φημισμένο έργο του Αντρέι Ρουμπλιόφ

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ (Андре́й Рублёв, προφέρεται σύμφωνα με το ΔΦΑ [ɐnˈdrʲej rʊˈblʲɵf]) 1360 - 17 Οκτωβρίου 1428) θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος του Μεσαίωνα.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του. Δεν ξέρουμε ούτε πού γεννήθηκε, ούτε ποιο ήταν το κοσμικό του όνομα, καθώς το όνομα «Απόστολος Ανδρέας» του δόθηκε όταν εκάρη μοναχός στη Μονή της Αγίας Τριάδας. Η πρώτη αναφορά στο όνομά του γίνεται το 1405 σε ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι ανέλαβε την εικονογράφηση του Ναού του Ευαγγελισμού στο Κρεμλίνο μαζί με το Θεοφάνη τον Έλληνα και κάποιον μαΐστορα Πρόχορο. Αναφερόταν εκεί τελευταίος, και λόγω ηλικίας και λόγω αρχαιότητας.

Λέγεται ότι το 1408 ανέλαβε, μαζί με το συνεργάτη του Δανιήλ, την αγιογράφηση του Ναού της Αναλήψεως στο Βλαντίμιρ και από το 1425 ως το 1427 του καθολικού της Μονής του, της Αγίας Τριάδας ή Αγίου Σεργίου. Τέλος, μετά το θάνατο του συνεργάτη του Δανιήλ ήρθε στη Μονή Ανδρόνικωφ στη Μόσχα, όπου ανέλαβε την αγιογράφηση του καθολικού. Θεωρείται ότι πέθανε κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας στις 17 Οκτωβρίου 1428 (η ημερομηνία αμφισβητείται, άλλες πηγές αναφέρουν την 29η Ιανουαρίου του 1430).

Το 1988, ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία ως Άγιος Ανδρέας ο Εικονογράφος και η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιουλίου.

Το έργο του

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ υπήρξε ο επιφανέστερος Ρώσος αγιογράφος και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Το έργο για το οποίο αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους Ορθόδοξους αγιογράφους, είναι η εικόνα της Αγίας Τριάδος, η οποία είναι το αριστούργημα της ρωσικής εικονογραφικής τέχνης. Η εικόνα της Αγίας Τριάδος, γνωστή ως «Φιλοξενία του Αβραάμ», διακρίνεται για τη σύνθεση, το ρυθμό, το φωτισμό, την αρμονία, την καθαρότητα και την απλότητα.

Αισθητικές κρίσεις για το έργο του είναι δύσκολο να διατυπωθούν με βεβαιότητα, καθώς τα έργα που του αποδίδονται (εκτός του ότι η πατρότητά τους είναι αμφίβολη) έχουν υποστεί επιχρωματώσεις από μεταγενέστερους, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στη Ρωσία δεν ήταν ανεξίτηλα. Σε κάθε περίπτωση διακρίνονται σαφείς επιδράσεις από το έργο του Θεοφάνη του Έλληνα, αλλά θεωρείται ότι έχει πάει ακόμη παραπέρα από το Θεοφάνη, αναφορικά με την απεικόνιση της πνευματικότητας στις μορφές.

Η τεχνική του συνδυάζει ασκητισμό και αρμονία κατά το βυζαντινό πρότυπο. Τα έργα του διακρίνονται από ηρεμία και γαλήνη και θεωρούνται πρότυπο ορθόδοξης εικονογραφίας.

Επιλεγμένα έργα του

Ονομάσθηκαν προς τιμή του

Εξωτερικοί σύνδεσμοι