Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αριστοκρατία (τάξη)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
'''Αριστοκρατικοί''' αποκαλούνται τα ανώτερα και θεωρούμενα καλύτερα μέλη μιας κοινωνίας.
 
ΣτηνΕιδικότερα αρχαίαστην [[Αρχαία Ελλάδα]], έτσι ονομάζονταν οι [[πολιτικήΠολιτική παράταξη|πολιτικές παρατάξεις]] οι οποίες προασπίζονταν την [[αριστοκρατία]].
 
Σε κάθε [[πόλη-κράτος]] υπήρχε ένα όργανο το οποίο απαρτιζόταν από τους ευγενείς, για παράδειγμα η [[σύγκλητος]] στην [[αρχαία Ρώμη]]. Τα μέλη του συνήθως ήταν γαιοκτήμονες με μεγάλη περιουσία. Αυτοί οι κοινωνικοί τους τίτλοι κληροδοτούταν και στα παιδιά τους. Με τη δημιουργία των πρώτων πόλεων, η εξουσία μεταβιβάζεται σιγά-σιγά από το [[Μοναρχία|βασιλιά]] στους ευγενείς (''άριστοι'' όπως αποκαλούνταν τότε). Μετά την εμφάνιση και των πολιτικών τους αντιπάλων, των [[δημοκρατικοί|δημοκρατικών]], ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το πολίτευμα της πόλης.
 
 
Στην αρχαία Ελλάδα, έτσι ονομάζονταν οι [[πολιτική παράταξη|πολιτικές παρατάξεις]] οι οποίες προασπίζονταν την [[αριστοκρατία]].
 
Σε κάθε [[πόλη-κράτος]] υπήρχε ένα όργανο το οποίο απαρτιζόταν από τους ευγενείς, για παράδειγμα η [[σύγκλητος]] στην [[αρχαία Ρώμη]]. Τα μέλη του συνήθως ήταν γαιοκτήμονες με μεγάλη περιουσία. Αυτοί οι κοινωνικοί τους τίτλοι κληροδοτούταν και στα παιδιά τους. Με τη δημιουργία των πρώτων πόλεων η εξουσία μεταβιβάζεται σιγά-σιγά από το [[Μοναρχία|βασιλιά]] στους ευγενείς (''άριστοι'' όπως αποκαλούνταν τότε). Μετά την εμφάνιση και των πολιτικών τους αντιπάλων, των [[δημοκρατικοί|δημοκρατικών]], ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το πολίτευμα της πόλης.
 
{{πολιτικές ιδεολογίες}}
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης