Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γερμανικό μάρκο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Διόρθωση συντακτικών λαθών του κώδικα με τη χρήση AWB (11457)
μ (Ρομπότ: Μεταφέρω 47 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q16068)
μ (Διόρθωση συντακτικών λαθών του κώδικα με τη χρήση AWB (11457))
[[Αρχείο:Deutsche Mark(Gold-2001).jpg|thumb|right|180px|Χρυσό γερμανικό μάρκο, 2001]]
 
Το '''μάρκο''' ([[Γερμανική γλώσσα|γερμ.]] Deutsche Mark) ήταν από το [[1948]] μέχρι το [[1999]] το νόμισμα της (πρώην Δυτικής) [[Γερμανία|Γερμανίας]]ς και μετά την επανένωση, το [[1990]], και της [[Ανατολική Γερμανία|Ανατολικής Γερμανίας]]. Κατόπιν αντικαταστάθηκε από το [[ευρώ]] με ισοτιμία €1 = 1,95583 μάρκα. Παρέμεινε σε κυκλοφορία στη Γερμανία, ως υποδιαίρεση του [[ευρώ]] και ως μέσο πληρωμής, μέχρι την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων του κοινού νομίσματος το 2002. Διαιρούνταν σε 100 πφένιγκ ([[Γερμανική γλώσσα|γερμ.]] pfennig).
 
Ο κωδικός [[ISO 4217]] για το μάρκο ήταν το DEM.
Το '''γερμανικό μάρκο''' ([[Γερμανική γλώσσα|γερμ.]] Deutsche Mark) εισήχθη στις [[21 Ιουνίου]] του [[1948]] από τους Δυτικούς Συμμάχους ([[ΗΠΑ]], [[Ηνωμένο Βασίλειο]] και [[Γαλλία]]). Τα παλιά Reichsmark και Rentenmark ανταλλάχθηκαν με αναλογία 1 Deutsche Mark = 10 Reichsmark, με ανώτατο όριο τα 40 μάρκα ανά άτομο. Η κίνηση αποσκοπούσε να ελέγξει τον υπερπληθωρισμό και τη μαύρη αγορά, πλην όμως εξαγρίωσε τη Σοβιετική Διοίκηση του Ανατολικού Βερολίνου, η οποία το θεώρησε απειλή και απέκοψε τις συγκοινωνίες μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου. Λίγες μόλις μέρες αργότερα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες που κατέληξαν στην έκδοση, τον Ιούλιο του [[1948]], του Ανατολικογερμανικού μάρκου.
 
Το γερμανικό μάρκο, βασισμένο στη σφικτή νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank), η οποία το εξέδιδε, απέκτησε γρήγορα τη φήμη σταθερού νομίσματος και απολάμβανε μεγάλης εμπιστοσύνης στις αγορές χρήματος. Έγινε σύντομα σημείο αναφοράς για νομίσματα χωρών που προσπαθούσαν να αποφύγουν τον πληθωρισμό, αλλά και αντικείμενο υπερηφάνειας για το γερμανικό λαό.
 
Κατά τη διαδικασία της επανένωσης της Γερμανίας ([[1990]]), το γερμανικό μάρκο αντικατέστησε το ανατολικογερμανικό τον Ιούλιο του [[1990]]. Η απόφαση να αντικατασταθούν οι πρώτες χιλιάδες ανατολικογερμανικών μάρκων με το γερμανικό μάρκο σε αναλογία 1:1 υπέστη κριτική από πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι θεώρησαν την αναλογία πολύ γενναιόδωρη, αλλά και πηγή των πρώτων οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα νέα γερμανικά κρατίδια.
 
Το γερμανικό μάρκο αντικαταστάθηκε στις νομισματικές συναλλαγές (Bargeld) από το [[ευρώ]] το [[2002]] ως επίσημο νόμισμα της [[Γερμανία|Γερμανίας]]ς, αφού από το [[1999]] το τελευταίο είχε εισαχθεί ως λογιστικό μέγεθος (Buchgeld). Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δέχεται την ανταλλαγή μάρκων σε ευρώ χωρίς καταληκτική προθεσμία.
 
== Δείτε επίσης ==
* [[ευρώ|Ευρώ]]
* [[κέρματα ευρώ|Kέρματα Ευρώ]]
* [[Γερμανικά κέρματα ευρώ]]
 
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
 
* [http://www.bundesbank.de Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας]
 
16.024

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης