Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πράσινη Θύελλα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
λινκ για μερκούρη και ελληνικά εισαγωγικά αντί αγγλικών
(Έτσι όπως το βάζεις φαίνεται σαν να ήταν ο Μερκούρης ιδρυτής των Πράσινων Πουλιών, ενώ φυσικά ήταν ιδρυτής της Πράσινης Θύελλας.)
(λινκ για μερκούρη και ελληνικά εισαγωγικά αντί αγγλικών)
 
==Ίδρυση==
Η '''Πράσινη Θύελλα''' δημιουργήθηκε το 1929 από ποδοσφαιρόφιλους της περιοχής Αγίου Παντελεήμονα [[Ιλισσός|Ιλισσού]], με βασικό πυρήνα φιλάθλους του [[ΠΑΕ Παναθηναϊκός|Παναθηναϊκού]]. Για αυτό είχε χρώματα το [[πράσινο]] και το [[λευκό]]. Οι φανέλλεςφανέλες της είχαν οριζόντιες λευκές και πράσινες ρίγες. Την αποκαλούσαν ''"«Πράσινη Θύελλα Κουκακίου"»'', μιας και η περιοχή είναι κοντά στη συνοικία "[[Κουκάκι]]". Η Πράσινη Θύελλα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο της Λεύκας, στην περιοχή Αγ.Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το τοπωνύμιο "Πλατεία Λεύκας". Το 1932 αναφέρονται και τα "Πράσινα Πουλιά" που αγωνίζονταν στο γήπεδο Πανελληνίου Γ.Σ.
 
Ιδρυτής ήταν ο μεγαλοπαράγοντας του [[ΠΑΕ Παναθηναϊκός|Παναθηναϊκού]] [[Σταμάτης Μερκούρης]] (γόνος σημαντικής αθηναϊκής οικογένειας, πρώην αξιωματικός του Ιππικού και πατέρας της [[Μελίνα Μερκούρη|Μελίνας Μερκούρη]], ο οποίος αποχώρησε από τον ΠΑΟ έπειτα από διαφωνία με τον άλλο ηγετικό παράγοντα [[Απόστολος Νικολαΐδης|Αποστόλο Νικολαΐδη]]. Ο Σταμάτης Μερκούρης προσέλκυσε πολλούς παίκτες τάζοντάς τους διορισμό στο [[Δήμος Αθηναίων|Δήμο Αθηναίων]], στον οποίο από το 1929 ωςγια τοπολλά 1934χρόνια Δήμαρχοςδήμαρχος ήταν ο πατέρας του [[Σπυρίδων Μερκούρης]].<ref>[http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=43999&seg=11099 εφ. "Αθλητικός Τύπος", 4/4/1932, ψηφ. σελ. 340.]</ref>
Η '''Πράσινη Θύελλα''' δημιουργήθηκε το 1929 από ποδοσφαιρόφιλους της περιοχής Αγίου Παντελεήμονα [[Ιλισσός|Ιλισσού]], με βασικό πυρήνα φιλάθλους του [[ΠΑΕ Παναθηναϊκός|Παναθηναϊκού]]. Για αυτό είχε χρώματα το [[πράσινο]] και το [[λευκό]]. Οι φανέλλες της είχαν οριζόντιες λευκές και πράσινες ρίγες. Την αποκαλούσαν ''"Πράσινη Θύελλα Κουκακίου"'', μιας και η περιοχή είναι κοντά στη συνοικία "[[Κουκάκι]]". Η Πράσινη Θύελλα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο της Λεύκας, στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονα Ιλισσού, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το τοπωνύμιο "Πλατεία Λεύκας". Το 1932 αναφέρονται και τα "Πράσινα Πουλιά" που αγωνίζονταν στο γήπεδο Πανελληνίου Γ.Σ.
 
Ιδρυτής ήταν ο μεγαλοπαράγοντας του [[ΠΑΕ Παναθηναϊκός|Παναθηναϊκού]] Σταμάτης Μερκούρης, ο οποίος αποχώρησε από τον ΠΑΟ έπειτα από διαφωνία με τον άλλο ηγετικό παράγοντα [[Απόστολος Νικολαΐδης|Αποστόλο Νικολαΐδη]]. Ο Σταμάτης Μερκούρης προσέλκυσε πολλούς παίκτες τάζοντάς τους διορισμό στο [[Δήμος Αθηναίων|Δήμο Αθηναίων]], στον οποίο από το 1929 ως το 1934 Δήμαρχος ήταν ο πατέρας του [[Σπυρίδων Μερκούρης]].<ref>[http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=43999&seg=11099 εφ. "Αθλητικός Τύπος", 4/4/1932, ψηφ. σελ. 340.]</ref>
 
==Δράση==
 
Στα μέσα της δεκαετίας του '30 στο δυναμικό της Πράσινης Θύελλας άρχισαν να εντάσσονται αθλητές του [[Πανιώνιος (ποδόσφαιρο)|Πανιωνίου]], ο οποίος ακόμα δεν είχε ποδοσφαιρικό γήπεδο και δεν μπορούσε να συγκροτήσει αξιόμαχη ομάδα. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου παρέπαιε στη Β΄ κατηγορία της [[Ε.Π.Σ. Αθηνών]] και τελικά το 1934 διαλύθηκε.
 
Η Πράσινη Θύελλα ήταν αξιόμαχο συγκρότημα και συμμετείχε στο πρωτάθλημα ανεξαρτήτων της Αθήνας. Τον Αύγουστο του 1938 αναζητούσε αντιπάλους για φιλικούς αγώνες μέσω του αθλητικού τύπου: ''"«Η ομάς της Πρασίνης Θυέλλης δέχεται προσκλήσεις υπό οιασδήποτε ομάδος των Αθηνών εις τα γραφεία της"»''.<ref>[http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=44008&seg=11108 εφ. "Αθλητικόν Βήμα", 24/8/1938, ψηφ. σελ. 492.]</ref>
 
Τη σεζόν 1938-39 στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Χαροκόπος Ι, Ζέρβας, Βαζαίος, Σκιαδάς, Μπαμπής, Χαροκόπος ΙΙ, Κουτσόπουλος, Ηλιάδης, Αποστολάτος, [[Βασίλης Στάικος]], Λέκκας, Καραγιάννης, [[Νίκος Ζαρκάδης]].<ref>''"Πρασίνη Θύελλα - Κένταυρος Γούβας 4-1" με γκολ των Ζαρκάδη (2), Στάικου, Σκιαδά.'', [http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=44008&seg=11108 εφ. "Αθλητικόν Βήμα", 23/11/1938, ψηφ. σελ. 698.]</ref>
 
==Διάλυση==
 
Το φθινόπωρο του 1940, οι παίκτες της Πράσινης Θύελλας πήραν την απόφαση να ενταχθούν όλοι μαζί στον Πανιώνιο και να επανιδρύσουν την ποδοσφαιρική του ομάδα. Άλλωστε οι περισσότεροι ήταν αθλητές του στο [[στίβος|στίβο]] ή στο [[μπάσκετ]], όπως οι: [[Γιώργος Ρουσόπουλος]], Στάικος, Λέκκας, Κερδεμελίδης, [[Ιωάννης Σκορδίλης]] και τα αδέλφια Ζαρκάδη. Έτσι δημιουργήθηκε πάλι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε εγκατασταθεί στο γήπεδο της [[Νέα Σμύρνη|Νέας Σμύρνης]]. Μάλιστα, η επανασύσταση του ποδοσφαιρικού τμήματος αποτέλεσε βασικό επιχείρημα για την εγκατάσταση στη Νέα Σμύρνη του Πανιωνίου αντί του [[Απόλλων Σμύρνης|Απόλλωνα]], ο οποίος επίσης διεκδικούσε ως έδρα το νέο στάδιο της συνοικίας.
 
Η συνέπεια της ομαδικής αυτής μετακίνησης ήταν να μισοδιαλυθεί η Πράσινη Θύελλα, η οποία λόγω και της κατοχής που ακολούθησε δεν κατάφερε να δημιουργηθεί ξανά. Μεταπολεμικά, στα 1949, αναφέρεται ως "«Πράσινη Θύελλα Νέου Κόσμου"», ανεξάρτητο σωματείο το οποίο δεν μακροημέρευσε.
 
== Πηγές ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης