Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άγιος Μάμας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
προσθήκη στο Βίο του Αγίου.
(ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.)
(προσθήκη στο Βίο του Αγίου.)
Σε ανάμνηση των παραπάνω και σύμφωνα με τα [[απελατικά]] δημώδη άσματα του [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντίου]] την εικόνα του Αγίου Μάμα έφεραν τα [[απελατίκιο|απελατίκια]] (οι ράβδοι) που κρατούσαν οι [[απελάτης|απελάτες]].
 
Σήμερα πολλοί ναοί στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα(ντα). Η φήμη του Αγίου και η απόδοση τιμών προς αυτόν εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία. Στη Χαλκιδική, σε ένα από τα [[Άγιος Μάμας Χαλκιδικής|χωριά]] που έχουν το όνομά του, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεγάλη εμποροπανήγυρη, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στους βυζαντινούς χρόνους ο Άγιος Μάμας ήταν ο προστάτης των Μαρδαϊτών στην Κύπρο. Οι τελευταίοι διέδωσαν τη φήμη του και την απόδοση τιμών προς αυτόν έπειτα από τις αραβικές επιδρομές.
 
Τμήμα της Αγίας Κάρας βρίσκεται στην Ελλάδα στο Κάστρο Ηλείας (το ομώνυμο χωριό του Ιστορικού Κάστρου Χλεμουτσίου του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης) όπου και εορτάζεται η μνήμη του Αγίου στις 2 Σεπτεμβρίου με πανηγυρικό Εσπερινό και Θεία Λειτουργία.
 
== [[Απολυτίκιο]] Αγίου ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης