Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πλαγκτόν»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Με τον όρο '''πλαγκτόν''' χαρακτηρίζεται γενικά το σύνολο έμβιων [[οργανισμός (βιολογία)|οργανισμών]] που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων. Κάποιοι απ΄ αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να κινηθούν με δικές τους δυνάμεις όχι όμως και τόσο ισχυρές ώστε να μπορούν να κινηθούν ενάντια στα υδάτινα ρεύματα.
 
== Γενικά ==
Στον συλλογικό αυτό όρο περιλαμβάνονται [[βακτήρια]], [[πρωτόζωα]], [[καρκινοειδή]], [[φύκη]], καρκινοειδή, [[μαλάκια]] και [[κοιλεντερόζωα]]. Το μέγεθος των οργανισμών αυτών είναι διάφορο που ξεκινά από μονοκύτταρους οργανισμούς και φθάνει το ένα μέτρο όπως για παράδειγμα η διάμετρος της μεγάλης μέδουσας[[μέδουσα]]ς.
* Σημειώνεται ότι [[πολυκύτταροι οργανισμοί]], είδη φυκών, όπως αυτά που απαντώνται στη [[θάλασσα των Σαργασσών]] αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία που λέγεται '''πλευστόν'''. Ειδικότερα, όλοι οι παραπάνω οργανισμοί που διαβιώνουν μόνιμα στο επιφανειακό στρώμα του νερού, θαλάσσιου ή λιμναίου, (μέχρι 1 μέτρο βάθος), χαρακτηρίζεται επί τούτου '''νευστόν'''.
 
82.578

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης