ΑΕΚ Πειραιώς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ clean up με τη χρήση AWB
μ σημερινή ονομασία Φαλήρου
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Άλλεςχρήσεις|ΑΕΚ}}
{{Άλλεςχρήσεις|ΑΕΚ}}
Η '''"Α.Ε. Κωνσταντινουπολιτών Πειραιώς"''' ή '''ΑΕΚ Πειραιώς''', όπως αναφέρεται συχνά, υπήρξε ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο του [[Πειραιάς|Πειραιά]], το οποίο ανέδειξε γνωστούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Βάζος και ο Γάσπαρης. Ήταν διαφορετικό σωματείο από την "[[ΑΕΚ Φαλήρου|ΑΕΚεντρικού) Φαλήρου]]", αλλά πολλές φορές γινόταν σύγχυση από τα κοινά αρχικά (ΑΕΚ). Για το λόγο αυτό το 1960 μετονομάστηκε σε '''Α.Ο.Ε.Κ.''' Διαλύθηκε το 1968.
Η '''"Α.Ε. Κωνσταντινουπολιτών Πειραιώς"''' ή '''ΑΕΚ Πειραιώς''', όπως αναφέρεται συχνά, υπήρξε ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο του [[Πειραιάς|Πειραιά]], το οποίο ανέδειξε γνωστούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Βάζος και ο Γάσπαρης. Ήταν διαφορετικό σωματείο από την [[ΑΟ Κεντρικού Φαλήρου|ΑΕΚ(εντρικού) Φαλήρου]] (πλέον ΑΟΚ Φαλήρου), αλλά πολλές φορές γινόταν σύγχυση από τα κοινά αρχικά (ΑΕΚ). Για το λόγο αυτό το 1960 μετονομάστηκε σε '''Α.Ο.Ε.Κ.''' Διαλύθηκε το 1968.


==Ιστορικό==
==Ιστορικό==

Έκδοση από την 21:25, 2 Αυγούστου 2015

Για άλλες χρήσεις, δείτε: ΑΕΚ (αποσαφήνιση).

Η "Α.Ε. Κωνσταντινουπολιτών Πειραιώς" ή ΑΕΚ Πειραιώς, όπως αναφέρεται συχνά, υπήρξε ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο του Πειραιά, το οποίο ανέδειξε γνωστούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Βάζος και ο Γάσπαρης. Ήταν διαφορετικό σωματείο από την ΑΕΚ(εντρικού) Φαλήρου (πλέον ΑΟΚ Φαλήρου), αλλά πολλές φορές γινόταν σύγχυση από τα κοινά αρχικά (ΑΕΚ). Για το λόγο αυτό το 1960 μετονομάστηκε σε Α.Ο.Ε.Κ. Διαλύθηκε το 1968.

Ιστορικό

Η ΑΕΚ Πειραιά ιδρύθηκε το 1926 και το 1927 εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς.[1] Μετείχε ανελλιπώς στα πρωταθλήματά της ως τη σεζόν 1967-68. Ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην ομάδα ήταν ο μετέπειτα σπουδαίος γκολτζής του Ολυμπιακού Γιάννης Βάζος, το 1931. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1931 έδωσε φιλικό αγώνα με την ΑΕΚ Αθηνών εκτός έδρας και ηττήθηκε με 1-8. Στο ματς αυτό με την ΑΕΚ Πειραιώς αγωνίστηκαν οι: Υψηλάντης (46΄ Γιάμαλης της ΑΕΚ Αθήνας), Λαζαρίδης, Μαύρος, Κυπριώτης, Καραγιάννης, Δέρβος, Ρουμπάνης, Χατζόπουλος, Σταυράκης, Φυλακτός, Αρτόπουλος.[2]

Μια άλλη σπουδαία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που αγωνίστηκε προπολεμικά στην ΑΕΚ Πειραιώς ήταν ο διεθνής αμυντικός Γιώργος Γάσπαρης, ο οποίος ήρθε στην ομάδα το 1935 από τον Απόλλωνα Αθηνών και αγωνίστηκε με την ΑΕΚ Πειραιά τη σεζόν 1935-36 στο πρωτάθλημα της Α΄ Πειραιώς, πριν πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ Αθηνών. Μάλιστα κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος και αγωνίστηκε ως βασικός στις 19/06/1936 στο φιλικό ματς: Αίγυπτος-Ελλάδα: 3-1. Υπήρξε ο μοναδικός διεθνής ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ Πειραιά.

Μεταπολεμικά η ΑΕΚ Πειραιώς συνέχισε να μετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιά, στη Β΄ ή Γ΄ κατηγορία. Από τα μέσα της δεκαετίας του '50, που ο Αιολικός Φαλήρου μετονομάστηκε σε "ΑΕ Κεντρικού Φαλήρου" (ΑΕΚ Φάληρου), άρχισε να δημιουργείται μια σύγχυση ανάμεσα στις δυο ομάδες. Έτσι το 1960 η "ΑΕΚ Πειραιώς" μετονομάστηκε σε "Α.Ο. Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών" ("Α.Ο.Ε.Κ."), ονομασία με την οποία αγωνίστηκε ως τη σεζόν 1967-68 στις μικρές κατηγορίες της ΕΠΣΠ. Στη συνέχεια διαλύθηκε.

Σημαντικοί Ποδοσφαιριστές

Τίτλοι-διακρίσεις

  • Κύπελλο καλής εμφάνισης ΕΠΣ Πειραιά: 1929

Αναφορές