Τιριδάτης Γ΄ της Αρμενίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
== Εκχριστιανισμός της Αρμενίας ==
Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του φέρθηκε σκληρά στους [[χριστιανισμός|χριστιανούς]] με συνεχείς διωγμούς. Ο ίδιος είχε ασπαστεί μια αρχαία πολυθεϊστική θρησκεία, ενώ τον χριστιανισμό είχε ασπαστεί ο Γρηγόριος μοναδικός επιζήσας, γιος του Άναξ δολοφόνου του πατέρα του. Φέρθηκε πολύ σκληρά στον Γρηγόριο τον έριξε στις φυλακές με πρόσχημα την θρησκεία αλλά στην πραγματικότητα του κρατούσε μίσος λόγω του φόνου του πατέρα του. Την εποχή που ο Γρηγόριος ήταν κλεισμένος στις φυλακές δέχθηκε την επίσκεψη μιας ομάδας χριστιανών παρθένων και ο Τιριδάτης ερωτεύθηκε σφοδρά μια από αυτές, τη Ριψίμη. Αυτή απέρριψε τον έρωτα του και ο ίδιος εξοργισμένος τις σκότωσε όλες αλλά στην συνέχεια αρρώστησε βαριά από ανίατη ασθένεια ([[301]]). Η αδελφή του, που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, το θεώρησε ως θεία τιμωρία και είδε όραμα ότι μόνο ο φυλακισμένος σε σκληρές συνθήκες Γρηγόριος θα μπορούσε να γιατρέψει τον αδελφό της από την ασθένεια. Ο απελπισμένος Τιριδάτης τον αποφυλάκισε και ο Γρηγόριος με θαυματουργό τρόπο τον γιάτρεψε από την αρρώστια που τον οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο.
 
Το γεγονός της θεραπείας του από τον Γρηγόριο οδήγησε τον Τιριδάτη να δεχτεί τον χριστιανισμό όχι μόνο ο ίδιος που βαπτίστηκε από τον Γρηγόριο ([[301]]) αλλά και να τον επιβάλει στους Αρμένιους υπηκόους του 30 χρόνια πριν ο χριστιανισμός γίνει επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τον [[Κωνσταντίνος Α΄|Μέγα Κωνσταντίνο]]. Ο Γρηγόριος ορίστηκε ιδρυτής και αρχηγός της Αρμενικής Ιεραποστολικής εκκλησίας. Η επιβολή του χριστιανισμού στην [[Αρμενία]] από τον βασιλιά Τιριδάτη και τον επίσκοπο Γρηγόριο έγινε πολύ βίαια. Οι μη χριστιανοί διώκονταν μέχρι θανάτου ενώ καταστράφηκαν όλοι οι προηγούμενοι παγανιστικοί ναοί, εκτός από αυτόν στο Γκαρνί.
 
== Πηγές ==
* [http://ethnologic.blogspot.gr/2009/11/2_28.html ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ]
* [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Places/Asia/Armenia/_Texts/KURARM/17*.html ΑΡΣΑΚΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ]
* [http://bayazet.ru/en/culture/culture/armenian-religion/religion.html Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ]
* [http://www.hayastan.com/armenia/history/armenia/index03.php ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗ ΑΡΜΕΝΙΑΣ]
{{Δυναστεία των Αρσακίδων}}
 
{{Authority control}}
 
{{Δυναστεία των Αρσακίδων}}
 
[[Κατηγορία:Βασιλείς της Αρμενίας]]

Μενού πλοήγησης