Dodge Durango: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
}}
}}


Το '''Dodge Durango''' είναι ένα SUV [[αυτοκίνητο]] που παράγεται από την [[ΗΠΑ|αμερικανική]] αυτοκινητοβιομηχανία [[Dodge]], από το [[1997]]. Η πρώτη γενιά του ανήκε στην κατηγορία των μεσαίων SUV, ενώ στη δεύτερη γενιά του [[2003]] κέρδισε σημαντικά σε μέγεθος και επαναταξινομήθηκε ως SUV μεγάλων διαστάσεων, όπως συμβαίνει και με την τρίτη γενιά του, που μπήκε στην παραγωγή τον Δεκέμβριο του [[2010]].
Το '''Dodge Durango''' είναι ένα SUV [[αυτοκίνητο]] που παράγεται από την [[ΗΠΑ|αμερικανική]] αυτοκινητοβιομηχανία [[Dodge]], από το [[1997]]. Η πρώτη γενιά του ανήκε στην κατηγορία των μεσαίων SUV, ενώ στη δεύτερη γενιά του, που κατασκευάστηκε από το [[2003]] έως το [[2009]], κέρδισε σημαντικά σε μέγεθος και επαναταξινομήθηκε ως SUV μεγάλων διαστάσεων, όπως συμβαίνει και με την τρίτη γενιά του, που μπήκε στην παραγωγή τον Δεκέμβριο του [[2010]].


==Βασικά στοιχεία==
==Βασικά στοιχεία==
[[Αρχείο:98-03 Dodge Durango.jpg|300px|thumb|left|Dodge Durango του 1998 - 2003 στις ΗΠΑ]]
[[Αρχείο:98-03 Dodge Durango.jpg|300px|thumb|left|Dodge Durango πρώτης γενιάς, του 1997 - 2003, στις Ηνωμένες Πολιτείες.]]


Οι δύο πρώτες γενιές του Durango βασίστηκαν στις αντίστοιχων ετών γενιές του pick-up Dodge Dakota, έχοντας μάλιστα κοινή εξωτερική αισθητική, εκτός βέβαια από την πίσω καρότσα, όπως και κοινό σαλόνι. Και οι δύο, επίσης, είχαν αμάξωμα τύπου σκάλας, κοινώς «χτιστό», και παράγονταν στο εργοστάσιο του Νιούαρκ, [[Ντέλαγουερ]], [[ΗΠΑ]].
Οι δύο πρώτες γενιές του Durango βασίστηκαν στις αντίστοιχων ετών γενιές του pick-up Dodge Dakota, έχοντας μάλιστα κοινή εξωτερική αισθητική, εκτός βέβαια από την πίσω καρότσα, όπως και κοινό σαλόνι. Και οι δύο, επίσης, είχαν αμάξωμα τύπου σκάλας, κοινώς «χτιστό», και παράγονταν στο εργοστάσιο του Νιούαρκ, [[Ντέλαγουερ]], [[ΗΠΑ]].

Έκδοση από την 19:28, 21 Ιουνίου 2015

Dodge Durango
Dodge Durango RT του 2003
Dodge Durango του 2004 - 2006
Dodge Durango του 2011
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςDodge
Μητρική εταιρείαChrysler
Παραγωγή1997 — σήμερα
Αμάξωμα και σασί
Κατηγορία1997-2003: Μεσαίο SUV
2003-σήμερα: Μεγάλο SUV
Αμάξωμα5-πορτο SUV
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση / τετρακίνηση
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοDodge Ramcharger

Το Dodge Durango είναι ένα SUV αυτοκίνητο που παράγεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Dodge, από το 1997. Η πρώτη γενιά του ανήκε στην κατηγορία των μεσαίων SUV, ενώ στη δεύτερη γενιά του, που κατασκευάστηκε από το 2003 έως το 2009, κέρδισε σημαντικά σε μέγεθος και επαναταξινομήθηκε ως SUV μεγάλων διαστάσεων, όπως συμβαίνει και με την τρίτη γενιά του, που μπήκε στην παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2010.

Βασικά στοιχεία

Dodge Durango πρώτης γενιάς, του 1997 - 2003, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο πρώτες γενιές του Durango βασίστηκαν στις αντίστοιχων ετών γενιές του pick-up Dodge Dakota, έχοντας μάλιστα κοινή εξωτερική αισθητική, εκτός βέβαια από την πίσω καρότσα, όπως και κοινό σαλόνι. Και οι δύο, επίσης, είχαν αμάξωμα τύπου σκάλας, κοινώς «χτιστό», και παράγονταν στο εργοστάσιο του Νιούαρκ, Ντέλαγουερ, ΗΠΑ.

Η τρίτη και σημερινή γενιά του Durango, ωστόσο, κατασκευάζεται σε κοινή πλατφόρμα με το Jeep Grand Cherokee τέταρτης γενιάς, με αποτέλεσμα να βασίζεται σε αυτοφερόμενο πλαίσιο, ενώ και τα δύο παράγονται σε κοινό εργοστάσιο στο Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν, ΗΠΑ. Από την άλλη, το Durango έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο και συνολικό μήκος από το Grand Cherokee, και έχει εντελώς διαφορετική εξωτερική αισθητική, με αποτέλεσμα ο εξωτερικός παρατηρητής να μην μπορεί να αντιληφθεί την συγγένεια με την πρώτη ματιά.

Όλες πάντως οι γενιές του Durango μοιράζονταν κοινούς κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων με τα εκάστοτε Jeep Grand Cherokee, καθώς και αρκετά ακόμα τεχνολογικά στοιχεία, καθιστώντας εφικτή την τεχνική υποστήριξη και στα κράτη της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, μολονότι το Durango δεν διατέθηκε ποτέ επίσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο έχουν κυκλοφορήσει αρκετά αντίτυπα από παράλληλες εισαγωγές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι