Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Φραγκία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
8 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
Οι Φράγκοι εμφανίστηκαν κατά τον 3ο αιώνα ως συνομοσπονδία μικρότερων Γερμανικών φύλων, όπως οι Σικαμβροί, οι Βουκτέροι, οι Αμσιβάριοι, οι Χαμαβοί και οι Χατουάριοι, σε μια περιοχή βόρεια και ανατολικά του [[Ρήνος|Ρήνου]]. Κάποιοι απ’ αυτούς τους λαούς όπως οι Σικαμβροί και οι Σάλιοι Φράγκοι κατείχαν ήδη γη στην [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]] και παρείχαν στρατεύματα στις Ρωμαϊκές δυνάμεις στα σύνορα. Το 357 ο Σάλιος βασιλιάς μπήκε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και απέκτησε εκεί μόνιμη βάση, με μια συνθήκη που παραχώρησε ο [[Ιουλιανός|Ιουλιανός ο Αποστάτης]], ο οποίος απώθησε τους Χαμαβούς στην περιοχή Χάμαλαντ (Hamaland).
 
Καθώς η Φραγκική επικράτεια επεκτεινόταν, ομοίως επεκτεινόταν μαζί της και η έννοια "Φραγκία". Κάποιοι από τους πρώτους Φράγκους ηγεμόνες, όπως ο Bauto και ο Arbogastes ήταν συντεταγμένοι με τους Ρωμαίους, αλλά άλλοι, όπως ο Mallobaudes, δραστηριοποιούνταν στο Ρωμαϊκό έδαφος με άλλους σκοπούς. Μετά την πτώση του Arbogastes, ο γιος του Arigius κατάφερε να εγκαθιδρύσει μια κληρονομική κομητεία στηνστο [[ΤρηρΤριρ]], και μετά την πτώση του σφετεριστή Κωνσταντίνου Γ΄, κάποιοι Φράγκοι υποστήριξαν τον επίσης σφετεριστή Ιοβίνο (411). Ο Ιοβίνος πέθανε το 413, αλλά οι Ρωμαίοι είχαν όλο και περισσότερες δυσκολίες στο να χειριστούν τους Φράγκους μέσα στα σύνορά τους. Ο Φράγκος βασιλιάς Theudemer εκτελέστηκε περίπου το 422. Περίπου το 428 ο Σάλιος βασιλιάς Χλωδίον, του οποίου το βασίλειο περιελάμβανε την επικράτεια των Τοξανδρών και την ''civitatus Tungrorum'' (Τόνγκερεν, Βέλγιο), εξαπέλυσε επίθεση στην Ρωμαϊκή επικράτεια, και επέκτεινε το βασίλειό του μέχρι το ''Camaracum'' (Καμπρέ) και τον ποταμό Σομ. Παρόλο που ο Σιδώνιος Απολλινάριος αναφέρει ότι ο Φλάβιος Αέτιος πολέμησε τους Φράγκους και προσωρινά τους απώθησε (περ. το 431), η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας κατάστασης η οποία θα διαρκέσει πολλούς αιώνες: οι Γερμανικοί Φράγκοι θα ηγεμόνευαν σε όλο και αυξανόμενο αριθμό Γαλατό-Ρωμαίων υπηκόων.
 
Το βασίλειο του Χλώδιου άλλαξε τα σύνορα και την έννοια της λέξης "Francia" μόνιμα. Η Φραγκία δεν ήταν πια ''barbaricum trans Rhenum'' (βάρβαροι πέρα από το Ρήνο), αλλά μια εγκαθιδρυμένη πολιτική δύναμη και στις δύο πλευρές του ποταμού, βαθιά εμπλεγμένων στη Ρωμαϊκά πολιτικά πράγματα. Η οικογένεια του Χλώδιου, οι [[Μεροβίγγειοι]], επέκτειναν την Φραγκία ακόμα περισσότερο προς τα νότια. Λόγω της πίεσης των [[Σάξονες|Σαξόνων]], τα βορειοανατολικά σύνορα της Φραγκίας πιέστηκαν προς τα νοτιοδυτικά, έτσι ώστε οι περισσότεροι από τους πρώτους Φράγκους κατοίκους ήρθαν να ζήσουν πιο νοτιοδυτικά, περίπου μεταξύ του ποταμού Σομ και του [[Μύνστερ]]. Ο κορμός του Φραγκικού βασιλείου αργότερα έγινε γνωστός ως [[Αυστρασία]] ("ανατολικά εδάφη").
9.597

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης