Λεόν (Ισπανία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Removing Link FA template (handled by wikidata)
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 11: Γραμμή 11:


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{commonscat}}
* [http://www.aytoleon.es/es/Paginas/home.aspx ιστοσελίδα του δήμου του Λεόν]
* [http://www.aytoleon.es/es/Paginas/home.aspx ιστοσελίδα του δήμου του Λεόν]


{{Authority control}}
{{Portal bar|Γεωγραφία|Ευρώπη|Ισπανία}}


{{DEFAULTSORT:Λεον}}
{{DEFAULTSORT:Λεον}}

Έκδοση από την 13:10, 29 Μαΐου 2015

Συντεταγμένες: 42°36′20″N 5°34′12″W / 42.60556°N 5.57000°W / 42.60556; -5.57000

Ο καθεδρικός ναός του Λεόν, του 13ου αιώνα

To Λεόν (ισπανικά: León, στη τοπική διάλεκτο: Llión, Γιόν) είναι πόλη στη βόρεια Ισπανία, πρωτεύουσα της επαρχίας του Λεόν, στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλλη και Λεόν. Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, το Λεόν έχει 130.601 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη στην επαρχία. Η πόλη είναι κτισμένη στο κεντρικό ιβηρικό οροπέδιο, σε υψόμετρο 840 μέτρων, στη συμβολή των ποταμών Μπερνέσγα και Τορίο. Βρίσκεται στη Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου.

Η πόλη ιδρύθηκε ως τόπος στρατοπέδευσης της 7ης ρωμαϊκής λεγεώνας περίπου το 74 μ.Χ. Μετά την φυγή μέρους του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της χερσονήσου από τους Ομεϋάδες, το Λεόν άκμασε ξανά όταν έγινε τμήα του Βασιλείου της Αστούριας το 850. Το 910, το Λεόν έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου του Λεόν και πήρε ενεργό μέρος στην ανακατάκτηση της χερσονήσου και έγινε ένα από τα κύρια βασίλεια της χερσονήσου. Το 1188 η πόλη φιλοξένησε υπό τη βασιλεία του Αλφόνσο Θ΄ του Λεόν το πρώτο κοινοβούλιο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η σημασία της πόλης άρχισε να μειώνεται προς τα τέλη του Μεσαίωνα, εν μέρη εξαιτίας της ενώσης του βασίλειου του Λεόν και το Στέμμα της Καστίλης το 1301. Η οικονομική ζωή της πόλης παρήκμασε τον 16ο αιώνα.

Ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία η πόλη ήταν στην αφάνεια, το Λεόν ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που εξεργέθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισπανικής ανεξαρτηρία και μερικά χρόνια αργότερα, το 1833, έγινε πρωτεύουσα επαρχίας. Στο τέλος του 19ου και 20ου αιώνα έλαβε χώρα η αστική επέκταση επιταχυνθήκε σημαντικά, όταν η πόλη έγινε σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος στα βορειοδυτικά εξαιτίας των ορυχείων άνθρακα και την άφιξη του σιδηροδρόμου.

Κάποια από τα πιο εξέχοντα ιστορικά κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, το καλύτερο δείγμα γαλλικού στυλ κλασικής γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ισπανία, η Βασιλική του Σαν Ισίδορο, μία από τις σημαντικότερος ρομανιστικές εκκλησίες στην Ισπανία και τόπος ταφής των μεσαιωνικών μοναρχών του Λεόν, το μοναστήρι του Σαν Μάρκος και η Κάσα Μποτίνες, μια μοντερνιστική δημιουργία του Αντόνι Γκαουντί. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή MUSAC.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι