Αλλαγές

Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
195 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 4 έτη
μ
+αποσαφήνιση
: * ''Η λέξη «Νομικός» ανακατευθύνει εδώ. Για πρόσωπα με το επώνυμο «Νομικός» δείτε [[Νομικός (επώνυμο)]].''
Η '''νομική επιστήμη''' ασχολείται με την ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων [[δίκαιο|δικαίου]]. Παρ’ όλο που κανόνες δικαίου με τη μια ή την άλλη μορφή υπήρχαν σε όλες τις κοινωνίες, η ανάπτυξη της νομικής επιστήμης ξεκίνησε κυρίως από τους [[Ρωμαίοι|Ρωμαίους]]. Ο [[Ουλπιανός]] ορίζει τη νομική επιστήμη ως γνώση θεϊκών και ανθρώπινων πραγμάτων και επιστήμη του δικαίου και του αδίκου: „Iuris prudentia est divinarum atque humanarum rerum notitia, iusti atque iniusti scientia“ (Domitius Ulpianus: Ulpian primo libro reg., Πανδ. 1,1,10,2).
 
 
Η '''νομική επιστήμη''' ασχολείται με την ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων [[δίκαιο|δικαίου]]. Παρ’ όλο που κανόνες δικαίου με τη μια ή την άλλη μορφή υπήρχαν σε όλες τις κοινωνίες, η ανάπτυξη της νομικής επιστήμης ξεκίνησε κυρίως από τους [[Ρωμαίοι|Ρωμαίους]]. Ο [[Ουλπιανός]] ορίζει τη νομική επιστήμη ως γνώση θεϊκών και ανθρώπινων πραγμάτων και επιστήμη του δικαίου και του αδίκου: „Iuris«Iuris prudentia est divinarum atque humanarum rerum notitia, iusti atque iniusti scientia“scientia» (Domitius Ulpianus: ''Ulpian primo libro reg.'', Πανδ. 1,1,10,2).
 
== Η Νομική ως επιστήμη ==
Η νομική επιστήμη δεν είναι θετική επιστήμη, διότι τα πορίσματά της δεν μπορούν να επαληθευθούν με πειράματα. Επίσης υπάρχει μεγάλη επιρροή του παρατηρητή στο παρατηρούμενο αντικείμενο, αφού ο νομοθέτης πολλές φορές χρησιμοποιεί τα πορίσματα της νομικής επιστήμης κατά τη θέσπιση νέων νόμων. Πολλές φορές αμφισβητείται αν η νομική είναι επιστήμη. Άλλωστε υπάρχει και η περίφημη φράση του [[Γερμανοί|Γερμανού]] νομικού Julius von Kirchmann από το λόγο που εκφώνησε το [[1848]] με θέμα "«Η απαξία της Νομικής ως επιστήμης"» ''(Die Wertlosigkeit der Jurisprudenz als Wissenschaft)'': "«τρεις διορθωτικές λέξεις του νομοθέτη και βιβλιοθήκες ολόκληρες γίνονται άχρηστες (κακέκτυπα)"» ''(drei berichtigende Worte des Gesetzgebers, und ganze Bibliotheken werden zu Makulatur.)''.
 
== Προέλευση του Δικαίου ==
Πηγή πολλών διαφωνιών είναι η προέλευση των κανόνων δικαίου, από πού αντλούν δηλαδή οι νόμοι την ισχύ τους. Την απάντηση προσπαθούν να δώσουν δύο μεγάλα ρεύματα, οι σχολές του [[Φυσικό Δίκαιο|φυσικού δικαίου]] και οι σχολές του [[Νομικός θετικισμός|νομικού θετικισμού]]. Για τους πρώτους (απλουστευτικά) το δίκαιο προϋπάρχει των νόμων και προέρχεται από τη φύση (ή από το Θεό). Οι νόμοι οφείλουν συνεπώς να συμμορφώνονται με το φυσικό δίκαιο. Απόρροια αυτού είναι ότι π.χ. οι άνθρωποι έχουν κάποια απαράγραπτα δικαιώματα, όπως την ελευθερία, ανεξάρτητα από το αν τους τα αναγνωρίζουν οι νόμοι ή όχι. Για τους θετικιστές (επίσης απλουστευτικά) το δίκαιο δεν προϋπάρχει αλλά θεσπίζεται με κοινά αποδεκτούς κανόνες και δεν οφείλει να συμμορφώνεται με ηθικούς ή άλλους κανόνες. Μέσα σε αυτά τα ρεύματα υπάρχουν φυσικά πολλές σχολές και παραλλαγές, ενώ οι περισσότεροι απορρίπτουν και τα δύο άκρα. Το ερώτημα για την προέλευση του δικαίου έχει σημασία για το αν π.χ. θα υπάρχει ελευθερία γνώμης ακόμη κι αν καταργηθεί το άρθρο του Συντάγματος που την προβλέπει ή για το αν υπάρχουν θεμελιώδεις κανόνες του [[Διεθνές Δίκαιο|Διεθνούς Δικαίου]] που δεσμεύουν όλα τα κράτη ή αν τα κράτη δεσμεύονται μόνο από τις [[Συνθήκη|Διεθνείςδιεθνείς Συνθήκεςσυνθήκες]] που έχουν τα ίδια κυρώσει.
 
== Συγγενείς επιστήμες ==
 
=== Τελολογική Ερμηνεία ===
Η τελολογική ερμηνεία (τέλος=σκοπός) αναζητά το σκοπό της διάταξης πίσω από το γράμμα (ratio legis, το «πνεύμα» του νόμου). Ας υποθέσουμε ότι ο νόμος προβλέπει για την εγκυρότητα μιας πράξης ιδιόχειρη υπογραφή και κάποιος υπογράφει με το στόμα ή με το πόδι. Σκοπός του νόμου είναι να έχει δοθεί γραπτή συγκατάθεση από τον υπογράφοντα αυτοπροσώπως, το νομοθέτη δεν τον ενδιέφερε αν θα είναι με το χέρι ή όχι. Υπογραφή με άλλο μέλος δεν επηρεάζει την εγκυρότητα της συγκατάθεσης. Η ερμηνεία που ανάγεται στο σκοπό του κανόνα δικαίου ονομάζεται διασταλτική ή συσταλτική ερμηνεία, ανάλογα με το αν διευρύνει ή αντίστοιχα περιορίζει την εφαρμογή του σε σχέση με τη γραμματική διατύπωση .
 
=== Συστηματική Ερμηνεία ===
26.108

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης