Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 54: Γραμμή 54:
*Συγκοινωνίες Δήμου: ''Λεωφορεία 34,27,56.''
*Συγκοινωνίες Δήμου: ''Λεωφορεία 34,27,56.''
*Το Δημαρχείο βρίσκεται στην οδό Καραολή & Δημητρίου 1.
*Το Δημαρχείο βρίσκεται στην οδό Καραολή & Δημητρίου 1.
*Δανειστική Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης.
*Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού Πλαστήρα 2Α.
*Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»


{{Περιοχές και Συνοικίες της Θεσσαλονίκης}}
{{Περιοχές και Συνοικίες της Θεσσαλονίκης}}

Έκδοση από την 13:48, 25 Απριλίου 2015

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Σταυρούπολη (αποσαφήνιση).
Σταυρούπολη
Πόλη
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Σταυρούπολη
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
Πληθυσμός46.008
Τηλεφωνικός κωδικός2310


Η Σταυρούπολη (υψόμ. 50μ. 41.653 κάτοικοι), είναι περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και αποτελεί την έδρα του Δήμου Παύλου Μελά. Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης, τον δρόμο που οδηγεί ανατολικά προς Καβάλα.

Με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του Δήμου Παύλου Μελά είναι 98.870 κάτοικοι και είναι πλέον πληθυσμιακά ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, μετά τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Έδρα του νέου Δήμου ορίστηκε η Σταυρούπολη. Η περιοχή της Σταυρούπολης περιλαμβάνει τις περιοχές:

1) Τερψιθέα

2) Πρόνοια

3) Αμπελώνες

4) Άνω Ηλιούπολη

5) Κάτω Ηλιούπολη

6) Νεόκτιστα

7) Άνωθεν Ασύλου

8) Νικόπολη

9) Ομόνοια

Ιστορία

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Ομόνοιας μαρτυρούν ότι η ιστορία της περιοχής ξεκινά κατά την νεολιθική εποχή. Η Σταυρούπολη, δυτική ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης αλλάζει μορφή μετά το 1914 με την οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων και τη δημιουργία οικισμών. Πρόσφυγες από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία (Ιωνία, Καππαδοκία, Ικόνιο-Λυκαονία, Πόντος, Βιθυνία) εγκαθίστανται στην περιοχή, η οποία τότε ονομαζόταν Λεμπέτ, από ένα τσιφλίκι που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Το όνομα Σταυρούπολη επελέγη από τους πρόσφυγες καθώς είχαν φτάσει πρώτη φορά στην περιοχή ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου. Η ονομασία αυτή τελικα καθιερώθηκε από το 1932. Στη δεκαετία 1950-1960 με το κύμα της αστυφιλίας, ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται ραγδαία.

Στη Σταυρούπολη υπάρχουν σημαντικά ιστορικά κτίρια όπως το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών (που αποτελεί σήμερα πολιτιστικό κέντρο όπου στεγάζονται δύο θεατρικές σκήνες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η έδρα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), οι διατηρητέες εγκαταστάσεις του παλαιού Στρατοπέδου Παύλος Μελάς, καθώς και πολλά ανενεργά βιομηχανικά κτίρια (όπως το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, παλαιά Καπνεργοστάσια), που αποτελούν πολύτιμα δείγματα της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας.

Υποδομές

  • Συγκοινωνίες Δήμου: Λεωφορεία 34,27,56.
  • Το Δημαρχείο βρίσκεται στην οδό Καραολή & Δημητρίου 1.
  • Δανειστική Βιβλιοθήκη Σταυρούπολης.
  • Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης»