Ψαμμίτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 7 έτη
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ο ψαμμίτης είναι πορώδης και έχει την ιδιότητα να φιλτράρει και να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες υγρών και γι' αυτόν το λόγο είναι πολύτιμος για τη δημιουργία αποθεμάτων νερού και πετρελαίου. Σχηματίστηκε εκεί που κάποτε υπήρχαν μικρές θάλασσες. Οι ψαμμίτες παρουσιάζονται σε πολλά σημεία της Γης, συχνότερα στις [[έρημος|ερήμους]] ή σε ξηρά μέρη, όπως η [[Σαχάρα]], η [[Αραβική έρημος]], η [[αυστραλιανή έρημος]] και οι ανατολικές [[ΗΠΑ|Ηνωμένες πολιτείες]].
 
Χρησιμοποιείται στην κατασκευή κτιρίων, τόσο ως δομικό υλικό, όσο και ως διακοσμητικό στοιχείο σε δάπεδα και τοίχους.<ref>[http://www.moa.gov.cy/moa/gsd/gsd.nsf/All/C6963B35A9E7D8D1C22572FA003B4662/$file/LITHOS_Chr_Hadjig.pdf?OpenElement Τα είδη δομικού λίθου που παράγονται και χρησιμοποιούνται σήμερα στην Κύπρο]</ref> ΕξορύσετταιΕξορύσσεται κυρίως σε ογκόλιθους από ορυχεία ανοικτού λάκκου και στη συνέχεια μεταποιείται σε εργοστασιακές μονάδες. Ως υλικό είναι ευαίσθητο στην [[αποσάθρωση]], αν και οι μηχανικές του αντοχές διαφέρουν ανάλογα με τη σύσταση του πετρώματος.<ref>[http://www.civ.uth.gr/lessons/52%5Ckephalaio_4.pdf Τεχνική συμπεριφορά πετρωμάτων]</ref> Στην [[κοιλάδα των Μνημείων]], τα στρώματα ψαμμίτη διαβρώθηκαν και σχημάτισαν τους χαρακτηριστικούς απότομους λόφους, ενώ στο [[εθνικό πάρκο Αψίδων]] από τη δράση του αέρα σχηματίστηκαν πέτρινες αψίδες.
 
Ο ψαμμίτης μπορεί να μετατραπεί σε [[χαλαζίτης|χαλαζίτη]] με θέρμανση και πίεση, η οποία συνήθως ασκείται στις τεκτονικές κινήσεις κατά την [[ορογένεση]].

Μενού πλοήγησης