Μπούφος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
}}
}}


'''Μπούφος''' είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους Άσιος (Asio), Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. Ο γνήσιος μπούφος (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 εκατοστόμετρα), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλιά μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από [[Τρωκτικά]], [[Λαγός|λαγούς]], [[Κουνέλι|κουνέλια]] και πουλιά. Απαντάται στην [[Ευρώπη]], [[Ασία]] και [[Βόρεια Αφρική]] αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην [[Γαλλία]]. Συγγενικό είναι το αμερικανικό είδος B. virginianus, διαδεδομένο από την [[Αρκτική]] ως τον [[Πορθμός του Μαγγελάνου|Πορθμό του Μαγγελάνου]]. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. Παρότι η συνήθως λεία του είναι Τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως [[Χήνα|χήνες]]). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής. Υπάρχουν ακόμη πολλά είδη του γένους, όπως τα B. africanus της [[Αφρική|Αφρικής]] που ζει νότια της [[Σαχάρα|Σαχάρας]] και B. nipalensis της ΝΑ. Ασίας.
'''Μπούφος''' είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους Άσιος (Asio), Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. Ο γνήσιος μπούφος (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 ίντσες), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλιά μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από [[Τρωκτικά]], [[Λαγός|λαγούς]], [[Κουνέλι|κουνέλια]] και πουλιά. Απαντάται στην [[Ευρώπη]], [[Ασία]] και [[Βόρεια Αφρική]] αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην [[Γαλλία]]. Συγγενικό είναι το αμερικανικό είδος B. virginianus, διαδεδομένο από την [[Αρκτική]] ως τον [[Πορθμός του Μαγγελάνου|Πορθμό του Μαγγελάνου]]. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. Παρότι η συνήθως λεία του είναι Τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως [[Χήνα|χήνες]]). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής. Υπάρχουν ακόμη πολλά είδη του γένους, όπως τα B. africanus της [[Αφρική|Αφρικής]] που ζει νότια της [[Σαχάρα|Σαχάρας]] και B. nipalensis της ΝΑ. Ασίας.


== Δείτε επίσης ==
== Δείτε επίσης ==

Έκδοση από την 11:13, 17 Μαρτίου 2015



Μπούφος

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Αves)
Τάξη: Γλαυκόμορφα (Strigiformes)
Οικογένεια: Γλαυκίδες (Strigidae)
Γένος: Βύας (Bubo)

Μπούφος είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους Άσιος (Asio), Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. Ο γνήσιος μπούφος (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 ίντσες), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλιά μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από Τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια και πουλιά. Απαντάται στην Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αφρική αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Γαλλία. Συγγενικό είναι το αμερικανικό είδος B. virginianus, διαδεδομένο από την Αρκτική ως τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. Παρότι η συνήθως λεία του είναι Τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως χήνες). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής. Υπάρχουν ακόμη πολλά είδη του γένους, όπως τα B. africanus της Αφρικής που ζει νότια της Σαχάρας και B. nipalensis της ΝΑ. Ασίας.

Δείτε επίσης