Βαρδής Βαρδινογιάννης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
+λινκς
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Ο '''Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης''' είναι [[Έλληνας]] επιχειρηματίας και εφοπλιστής, μέλος της [[Οικογένεια Βαρδινογιάννη|οικογένειας Βαρδινογιάννη]]. Θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.
Ο '''Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης''' είναι [[Έλληνας]] επιχειρηματίας και εφοπλιστής, μέλος της [[Οικογένεια Βαρδινογιάννη|οικογένειας Βαρδινογιάννη]]. Θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.


Γεννήθηκε το 1933 στην Επισκοπή [[Ρέθυμνο|Ρεθύμνου]] και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο [[Πολεμικό Ναυτικό]], όπως ο αδελφός του [[Νίκος Βαρδινογιάννης|Νίκος]]. Αποστρατεύθηκε τον Ιούλιο του [[1967]] λόγω της αντιστασιακής του δράσης με τον βαθμό του [[πλωτάρχης|πλωτάρχη]] και εξορίστηκε στην [[Αμοργός|Αμοργό]]. Μυήθηκε στο κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί τον ανεφοδιασμό των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.<ref name="Eistorika">Ε΄ Ιστορικά, ''Το Κίνημα του Ναυτικού και το "Βέλος", τεύχος 186, σελ. 31</ref> Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το [[1972]] ανέλαβε την διοίκησή τους. Μεταπολιτευτικά, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιναύαρχου ΠΝ, από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή.
Γεννήθηκε το 1933 στην Επισκοπή [[Ρέθυμνο|Ρεθύμνου]] και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Αποφοίτησε το 1955 από τη [[Σχολή Ναυτικών Δοκίμων]] και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο [[Πολεμικό Ναυτικό]] (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του [[Νίκος Βαρδινογιάννης|Νίκος]]. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του [[1967]] από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του [[πλωτάρχης|πλωτάρχη]], λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην [[Αμοργός|Αμοργό]]. Μυήθηκε στο αντιχουντικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.<ref name="Eistorika">Ε΄ Ιστορικά, ''Το Κίνημα του Ναυτικού και το "Βέλος", τεύχος 186, σελ. 31</ref> Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το [[1972]] ανέλαβε την διοίκησή τους. Μεταπολιτευτικά, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιναύαρχου ΠΝ, από την κυβέρνηση [[Κωνσταντίνος Καραμανλής|Κωνσταντίνου Καραμανλή]].


Είναι νυμφευμένος με την Μαριάννα Μπουρνάκη-Βαρδινογιάννη και έχουν πέντε παιδιά . Τον Γ[[Γιάννης Βαρδινογιάννης|ιάννη (Τζιγγερ) Βαρδινογιάννη]] , Χριστιάννα Βαρδινογιάννη ,Γιώργος Βαρδινογιάννης ,Νίκος Βαρδινογιάννης , Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη.
Είναι νυμφευμένος με την Μαριάννα Μπουρνάκη - Βαρδινογιάννη και έχουν πέντε παιδιά . Τον Γ[[Γιάννης Βαρδινογιάννης|ιάννη (Τζιγγερ) Βαρδινογιάννη]], τη Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, το Νίκο Βαρδινογιάννη και τη Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη.


Ασχολείται με τη διοίκηση των πολλών επιχειρήσεων του Ομίλου, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αναπτύξει και σημαντικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Ασχολείται με τη διοίκηση των πολλών επιχειρήσεων του Ομίλου, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αναπτύξει και σημαντικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Γραμμή 12: Γραμμή 12:


==Απόπειρα δολοφονίας==
==Απόπειρα δολοφονίας==
Τον Νοέμβριο του [[1990]] πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση [[Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη|17 Νοέμβρη]]. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του [[Αντώνης Λιβάνης|Αντώνη Λιβάνη]] (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]] είπε: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι...».<ref>Πρακτικά της Δίκης της 17 Νοέμβρη, συνομιλία Δημήτρη Κουφοντίνα και Βαρδή Βαρδινογιάννη</ref>
Τον Νοέμβριο του [[1990]] πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση [[Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη|17 Νοέμβρη]]. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του [[Αντώνης Λιβάνης|Αντώνη Λιβάνη]] (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]] είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτυ ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι...».<ref>Πρακτικά της Δίκης της 17 Νοέμβρη, συνομιλία Δημήτρη Κουφοντίνα και Βαρδή Βαρδινογιάννη</ref>


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 13:15, 14 Μαρτίου 2015

Αυτό το λήμμα αφορά τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη. Για τον αντιστασιακό που απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων, δείτε: Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης.

Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης είναι Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής, μέλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

Γεννήθηκε το 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό. Μυήθηκε στο αντιχουντικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.[1] Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε την διοίκησή τους. Μεταπολιτευτικά, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιναύαρχου ΠΝ, από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Είναι νυμφευμένος με την Μαριάννα Μπουρνάκη - Βαρδινογιάννη και έχουν πέντε παιδιά . Τον Γιάννη (Τζιγγερ) Βαρδινογιάννη, τη Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, το Νίκο Βαρδινογιάννη και τη Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη.

Ασχολείται με τη διοίκηση των πολλών επιχειρήσεων του Ομίλου, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αναπτύξει και σημαντικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Διαμένει μόνιμα στην Εκάλη.

Απόπειρα δολοφονίας

Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτυ ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι...».[2]

Πηγές

  1. Ε΄ Ιστορικά, Το Κίνημα του Ναυτικού και το "Βέλος", τεύχος 186, σελ. 31
  2. Πρακτικά της Δίκης της 17 Νοέμβρη, συνομιλία Δημήτρη Κουφοντίνα και Βαρδή Βαρδινογιάννη