Πολύλοφο Αχαΐας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ WPCleaner v1.33b - Fixed using Βικιπαίδεια:WikiProject Check Wikipedia (Σύνδεσμος με ίδιο κείμενο συνδέσμου)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
}}
}}


Το '''Μπράτι''' είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της χαμηλής οροσειράς της [[Μόβρη]]ς σε υψόμετρο 512 μέτρων. Είναι μέρος του οικισμού [[Σαντομέρι Αχαΐας|Σαντομέρι]].
Το '''Μπράτι''' είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της χαμηλής οροσειράς της [[Μόβρη]]ς σε υψόμετρο 512 μέτρων. Είναι μέρος του οικισμού [[Σαντομέρι Αχαΐας|Σαντομέρι]]. Εγγύς του βρίσκονται τα χωριά [[Αμπελάκια Αχαΐας|Αμπελάκια]], [[Νεοχώρι Ωλενίας Αχαΐας|Νεοχώρι (Μπινιαραίικα)]] και [[Πηγάδια Ωλενίας Αχαΐας|Πηγάδια (Τζάιλο)]].


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 17:07, 26 Φεβρουαρίου 2015

Πολύλοφον
Πολύλοφον is located in Greece
Πολύλοφον
Πολύλοφον
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΔυτικής Αχαΐας
Δημοτική ΕνότηταΩλενίας
Δημοτική ΚοινότηταΣαντομερίου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο512
Πληθυσμός105 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜπράτι, Πράτι

Το Μπράτι είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της χαμηλής οροσειράς της Μόβρης σε υψόμετρο 512 μέτρων. Είναι μέρος του οικισμού Σαντομέρι. Εγγύς του βρίσκονται τα χωριά Αμπελάκια, Νεοχώρι (Μπινιαραίικα) και Πηγάδια (Τζάιλο).

Ιστορία

Το όνομα του έχει μεγάλη ιστορία και προέρχεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, περίπου το 14ο με 15ο αιώνα. Η λέξη μπράτι σήμαινε ένα είδος συμφωνητικού της εποχής ανάμεσα στους Έλληνες γαιοκτήμονες και τους Οθωμανούς. Στο συμφωνητικό αυτό οι Έλληνες χάριζαν την περιουσία τους στο μοναστήρι του χωριού, την Αγία Μαρίνα, για να γλιτώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επέβαλαν οι κατακτητές διότι τα μοναστήρια της εποχής δεν είχαν μεγάλη επιβάρυνση φόρου. Στην κυριότητα του μοναστηριού επήλθαν όλα τα εκτάρια γης του χωριού αλλά και των τριγύρω περιοχών. Η σημερινή ονομασία του χωριού είναι ΠολύλοφονΠολύλοφος).

Δημογραφικά Στοιχεία

Η εξέλιξη του πληθυσμού του οικισμού τον 21ο αιώνα είναι η εξής:

έτος κάτοικοι
2001[1] 115
2011[2] 105

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010