Σύνορα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Μεταφέρω 53 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:q133346)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Κατά το παρελθόν πολλά σύνορα δεν είχαν σαφώς καθορισμένες γραμμές, αλλά υπήρχαν ζώνες που ενισχύονταν στρατιωτικά με στόχο την προστασία του ενός κράτους από το γειτονικό του. Αυτή είναι και η διάκριση από τις ουδέτερες ζώνες που υπάρχουν σήμερα, καθώς αυτές αποτελούν αποστρατικοποιημένες περιοχές. Σήμερα τα σύνορα είναι σαφώς καθορισμένα και οροθετημένα.
 
Με στόχο των έλεγχο της διέλευσης ανθρώπων και αγαθών από ένα κράτος σε ένα άλλο, και τα [[αεροδρόμιο|αεροδρόμια]] και τα [[λιμάνι]]α ορίζονται ως σύνορα. Οι περισσότερες χώρες έχουν κάποια μορφή ελέγχου των συνόρων ώστε να περιορίσουν την κίνηση [[άνθρωπος|ανθρώπων]], [[ζώο|ζώων]], [[φυτό|φυτών]] και αγαθών προς ή από μία [[χώρα]]. Βάση της διεθνούς νομοθεσίας, κάθε χώρα είναι γενικά ελεύθερη να ορίσει τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα άτομο να μπορεί να περάσει τα σύνορα νόμιμα, βάση των νόμων της, και να εμποδίσει την διέλεσηδιέλευση ατόμων όταν παραβιάζονται αυτοί οι [[νόμος|νόμοι]].
 
Για να περάσει κάποιος τα σύνορα, συνήθως απαιτείται η παρουσίαση [[διαβατήριο|διαβατηρίου]] και [[βίζα]]ς ή κάποιου κατάλληλου εγγράφου στις εποπτεύουσες αρχές. Για να διαμείνει ή να εργαστεί ένα άτομο μέσα στα σύνορα μιας χώρας μπορεί να χρειάζεται ειδικά έγγραφα όπως άδεια παραμονής ή άδεια εργασίας. Σε περίπτωση που δεν έχει αυτά τα έγγραφα μπορεί να θεωρηθεί παράνομος [[μετανάστης]] και να κινηθούν διαδικασίες εκδίωξης του από την χώρα και επαναπροώθησής του στην χώρα προέλευσης.
 
== Σύνορα και Οικονομία ==
Η παρουσία συνόρων συχνά παράγει ορισμένα οικονομικά χαρακτηριστικά ή ανωμαλίες. Όπου έρχονται σε επαφή δύο ξεχωριστές οικονομικές και διοικητικές οντότητες, προκύπτουν ειδικές οικονομικές ευκαιρείεςευκαιρίες για εμπόριο. Μια συνοριακή περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα οικονομικά μέσω φόρων στα αγαθά που διακινούνται, ή αποαπό υπηρεσίες Εισαγωγών-Εξαγωγών, νόμιμων, ημινόμιμων ή παράνομων. Διαφορετικές ρυθμίσεις σε κάθε πλευρά των συνόρων μπορεί να ενθαρύνουνενθαρρύνουν την εγκατάσταση, κοντά στα σύνορα, παροχή υπηρεσιών, που είναι παράνομες στην μια πλευρά αλλά νόμιμες ή ημινόμιμες-ανεκτές στην άλλη (π.χ. Πορνεία).
 
Η απομάκρυνση των εσωτερικών φραγμών στο εμπόριο, όπως στην Γαλλία μετά την Γαλλική επανάσταση ή την Ευρώπη μετά την δεκαετία του 1940, υποβάθμιση την οικονομική σημασία των συνόρων και προήγαγε την ιδέα του Ελεύθερου Εμπορίου.

Μενού πλοήγησης