Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πανεπιστήμιο της Βέρνης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
{{επιμέλεια|γλωσσικά}}
Το '''Πανεπιστήμιο της Βέρνης''' ( γερμανικά: '''Universität Bern''' , Γαλλικά : '''Université de Berne''' , λατινικά : '''Universitas Bernensis''' ) είναι πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα της [[Ελβετία]]ς [[Βέρνη]] το οποίο ιδρύθηκε το 1834. Πρόκειται για ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο που προσφέρει μια ευρεία επιλογή των μαθημάτων και των προγραμμάτων σε οκτώ σχολές και περίπου 160 ιδρύματα .
Με περίπου 15.000 φοιτητές , το Πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι μεσαίου μεγέθους πανεπιστήμιο της Ελβετίας . Χρηματοδοτείται από το καντόνι τηςτη Βέρνης .
 
Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης λειτουργεί σε τρία επίπεδα : το πανεπιστήμιο , σχολές και ινστιτούτα . Άλλες οργανωτικές μονάδες περιλαμβάνουν διατμηματικό και γενικά μονάδες του πανεπιστημίου . Ανώτατο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου είναι η Σύγκλητος , η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση του καταστατικού , κανόνες και κανονισμούς . Λογοδοτεί απευθείας στη Γερουσία είναι το Πανεπιστήμιο Διοικητικό Συμβούλιο , το ανώτατο όργανο διοίκησης για τη διαχείριση πανεπιστημίων και συντονισμού . Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρύτανη , τον αντιπρόεδρο Πρυτάνεις και τον διοικητικό διευθυντή . Οι δομές και οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου του Διοικητικού Συμβουλίου και των άλλων οργανωτικών μονάδων που ρυθμίζονται από το νόμο για τα πανεπιστήμια . Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης προσφέρει περίπου 40 προπτυχιακώνπροπτυχιακά και 70 μεταπτυχιακά προγράμματα , με τις εγγραφές του 8029 και 3970 , αντίστοιχα . Το πανεπιστήμιο έχει επίσης 2.416 υποψήφιους διδάκτορες . Περίπου 2.600 φοιτητές πτυχίο και 500 διδακτορικούς φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο . Εδώ και αρκετό καιρό , το πανεπιστήμιο είχε περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες φοιτητές. ? στοΣτο τέλος του 2012 , οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 54 % των φοιτητών .
Τοποθεσία [ Επεξεργασία ]
Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια , το Πανεπιστήμιο της Βέρνης δεν έχει μια ενιαία μεγάλη έκταση στις παρυφές της πόλης , αλλά έχει ακολουθήσει με συνέπεια την αρχή του πανεπιστημίου στην πόλη . Τα περισσότερα ιδρύματα και κλινικές είναι ακόμα στο Langgasse , την παραδοσιακή περιοχή του πανεπιστημίου που γειτνιάζουν με το κέντρο της πόλης , και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το ένα το άλλο. Το Πανεπιστήμιο έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την έξυπνη , οικολογική και αειφόρο χρήση των παλαιών κτιρίων . Για παράδειγμα , η Σχολή Θεολογίας και διάφορα ινστιτούτα στη Σχολή Ανθρωπιστικών τώρα στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο σοκολάτας ( ο Unitobler ) , και το 2005 το νοσοκομείο των πρώην γυναικών ανακαινίστηκε για να χρησιμεύσει ως ένα πανεπιστημιακό κέντρο για ινστιτούτα στη Νομική Σχολή και το Υπουργείο Οικονομικών ( η Unis ) . [ 5 ] Η ιστοσελίδα vonRoll , ένας άλλος πρώην κτίριο του εργοστασίου , βρίσκεται στη διαδικασία του παρόντος ανακαινίζεται για να στεγάσει τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών .Ιστορία [ Επεξεργασία ]
Πρόωρη ιστορία : Collegiate σχολείο και ακαδημία (1500-1834) [ Επεξεργασία ]
Οι ρίζες του Πανεπιστημίου της Βέρνης πάει πίσω στο δέκατο έκτο αιώνα , όταν , ως συνέπεια της Μεταρρύθμισης , ένα συλλογικό σχολείο ήταν απαραίτητη για να εκπαιδεύσει νέους ποιμένες . Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , η κυβέρνηση της Βέρνης μετέτρεψε το υπάρχον θεολογικό κολέγιο σε μια ακαδημία με τέσσερις σχολές το 1805. Στο εξής , δεν ήταν δυνατόν να μελετηθεί όχι μόνο θεολογία στη Βέρνη , αλλά επίσης τη νομοθεσία και την ιατρική .Το παλιό πανεπιστήμιο: Νέα αρχή και ανάπτυξης (1834-1900) [Επεξεργασία]
Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η πολιτική του δέκατου ένατου αιώνα στην Ελβετία κυριάρχησε η διαμάχη μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων ρευμάτων. Οι φιλελεύθεροι κέρδισαν τον έλεγχο του καντονιού της Βέρνης το 1831 και το 1834 γύρισε την ακαδημία σε ένα πανεπιστήμιο, με ένα ακαδημαϊκό προσωπικό των 45 για να διδάξουν 167 μαθητές. Λόγω της πολιτικής κατάστασης, δεν ήταν μέχρι τη δημοσίευση του ομοσπονδιακού συντάγματος το 1848 ότι το πανεπιστήμιο ήταν σε θέση να εισέλθει σε μια φάση της ειρηνικής ανάπτυξης. Μεταξύ 1885 και 1900, ο αριθμός των φοιτητών διπλασιάστηκε από 500 έως 1.000. Ως αποτέλεσμα, στα τέλη του εικοστού αιώνα, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελβετία. Αυτή η ταχεία ανάπτυξη αντανακλάται έλξη του πανεπιστημίου για τους ξένους φοιτητές, κυρίως Γερμανοί και οι Ρώσοι, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το ήμισυ του συνόλου των εγγραφών. Ήταν επίσης ρωσική φοιτήτριες που το 1870 κέρδισε το δικαίωμα των γυναικών να σπουδάσουν.
 
Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια , το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει ακολουθήσει με συνέπεια την αρχή του πανεπιστημίου στην πόλη . Τα περισσότερα ιδρύματα και κλινικές είναι ακόμα στο Langgasse , την παραδοσιακή περιοχή του πανεπιστημίου που γειτνιάζουν με το κέντρο της πόλης , και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια το ένα από το άλλο. Το Πανεπιστήμιο έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την έξυπνη , οικολογική και αειφόρο χρήση των παλαιών κτιρίων . Για παράδειγμα , η Σχολή Θεολογίας και διάφορα ινστιτούτα στη Σχολή Ανθρωπιστικών τώρα στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο σοκολάτας ( ο Unitobler ) , και το 2005 το νοσοκομείο των πρώην γυναικών ανακαινίστηκε για να χρησιμεύσει ως ένα πανεπιστημιακό κέντρο για ινστιτούτα στη Νομική Σχολή και το Υπουργείο Οικονομικών ( η Unis ) .
Το νέο πανεπιστήμιο: Νέο κτίριο και ενοποίηση (1900-1950) [Επεξεργασία]
Με την αυξανόμενη ευημερία της πόλης της Βέρνης, το πανεπιστήμιο στο τρίμηνο Langgasse επεκτάθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1903, ένα νέο Κεντρικό κτίριο εγκαινιάστηκε στις Grosse Schanze και ο αριθμός των σχολών αυξήθηκε. Σε 1908-1909, τρεις προσωπικότητες θέσει το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στο προσκήνιο. Το 1908, ο Albert Einstein δίδαξε το πρώτο από τα τρία εξάμηνα της θεωρητικής φυσικής. Το επόμενο έτος, η Άννα Tumarkin, ένας Ρώσος φιλόσοφος, διορίστηκε σε μια έκτακτη Καθηγητή και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο το δικαίωμα να εξετάσει διδακτορικές και μεταδιδακτορικές διατριβές. Επίσης, το 1909, Theodor Kocher, ένα Bernese χειρουργός, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Στα επόμενα χρόνια το πανεπιστήμιο εδραίωσε τη θέση της ως ένα μικρό κέντρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα σταθερό εγγραφή των περίπου 2.000 φοιτητές.
 
.Οι ρίζες του Πανεπιστημίου της Βέρνης βρίσκονται στο δέκατο έκτο αιώνα , όταν , ως συνέπεια της Μεταρρύθμισης , ένα συλλογικό σχολείο ήταν απαραίτητο για να εκπαιδεύσει νέους ποιμένες . Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , η κυβέρνηση της Βέρνης μετέτρεψε το υπάρχον θεολογικό κολέγιο σε μια ακαδημία με τέσσερις σχολές το 1805.
Το σύγχρονο πανεπιστήμιο: Επέκταση και αναδιοργάνωση (1950-2000) [Επεξεργασία]
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας αυξανόμενος αριθμός των φωνών που ονομάζεται για την επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελβετία. Η ταχεία ανάπτυξη στη δεκαετία του 1950 και του 1960 - εγγραφή στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης είχε ήδη φτάσει 5.000 το 1968 - που δημιουργείται πίεση για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το σύγχρονο, πλήρως αναθεωρημένη Πανεπιστήμιο νόμος του 1996 μετέτρεψε το Πανεπιστήμιο της Βέρνης από διοικητική διαίρεση του Τμήματος Παιδείας του καντονιού της Βέρνης σε αυτόνομο όργανο, που ήταν μια νομική οντότητα από μόνη της. Επιπλέον, ο νόμος ορίζεται με σαφήνεια τις αρμοδιότητες του πανεπιστημίου και του κράτους. Το πανεπιστήμιο πέρασε άλλο ένα ορόσημο το 1992, όταν η εγγραφή του έφθασε τις 10,000.
 
Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η πολιτική του δέκατου ένατου αιώνα στην Ελβετία κυριάρχησε η διαμάχη μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων ρευμάτων. Οι φιλελεύθεροι κέρδισαν τον έλεγχο της Βέρνης το 1831 και το 1834 γύρισε την ακαδημία σε ένα πανεπιστήμιο, με ένα ακαδημαϊκό προσωπικό των 45 για να διδάξουν 167 μαθητές. Μεταξύ 1885 και 1900, ο αριθμός των φοιτητών διπλασιάστηκε από 500 έως 1.000. Ως αποτέλεσμα, στα τέλη του εικοστού αιώνα, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελβετία. Το 1870 ρωσίδες σπουδάστριες κέρδισαν το δικαίωμα των γυναικών να σπουδάσουν.
Το πανεπιστήμιο σήμερα: τη μεταρρύθμιση της Μπολόνιας και της αναδιάρθρωσης (από το 2000) [Επεξεργασία]
Η διακήρυξη της Μπολόνια μπαίνει στην εποχή των πιστωτικών μονάδων ECTS και το πτυχίο και η δομή πτυχίο πλοιάρχου. Το πανεπιστήμιο που προτεραιότητες στρατηγικής έρευνας, όπως η έρευνα του κλίματος, και να προωθηθεί η διαπανεπιστημιακή συνεργασία. Την ίδια στιγμή, το πανεπιστήμιο αναδιοργάνωσε σχολές. Με την τροποποίηση του νόμου για την πανεπιστημιακή το καλοκαίρι του 2010, το Πανεπιστήμιο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό απλών καθηγητών της και να κρατήσει τους δικούς του λογαριασμούς ξεχωριστή από το Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει οκτώ σχολές:
 
Με την αυξανόμενη ευημερία της πόλης της Βέρνης, το πανεπιστήμιο επεκτάθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1903, ένα νέο Κεντρικό κτίριο εγκαινιάστηκε στις Grosse Schanze και ο αριθμός των σχολών αυξήθηκε. Σε 1908-1909, τρεις προσωπικότητες τοποθετούν το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στο προσκήνιο. Το 1908, ο Albert Einstein δίδαξε το πρώτο από τα τρία εξάμηνα της θεωρητικής φυσικής. Το επόμενο έτος, η Άννα Tumarkin, μία Ρώσίδα φιλόσοφος, έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο με το δικαίωμα να εξετάζει διδακτορικές και μεταδιδακτορικές διατριβές. Επίσης, το 1909, Theodor Kocher, ένα Bernese χειρουργός, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Στα επόμενα χρόνια το πανεπιστήμιο εδραίωσε τη θέση της ως ένα μικρό κέντρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
θεολογία
νόμος
Επιχειρήσεων, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
φάρμακο
Κτηνιατρικής (Vetsuisse)
ανθρωπιστικές Επιστήμες
επιστήμη
Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων της Βέρνης και της Βασιλείας έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική συμμαχία στον τομέα της καρδιοχειρουργικής, νευροχειρουργική, παθολογία και μικροβιολογίας. Η Vetsuisse Σχολή δημιουργήθηκε το 2006 από τη συγχώνευση των Σχολών της κτηνιατρικής των Πανεπιστημίων της Βέρνης και της Ζυρίχης. Η Σχολή Ανθρωπιστικών είναι συγκρίσιμη με τις τέχνες και τις επιστήμες τμήματα των αμερικανικών πανεπιστημίων και προσφέρει μεγαλύτερες εταιρίες στους τρεις τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της αρχαιολογίας και της ιστορίας, καθώς και τις γλώσσες και λογοτεχνία. Η Σχολή Θετικών Επιστημών επικεντρώνεται στις φυσικές επιστήμες και τη ζωή. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών ιδρύθηκε το 2005 και προσφέρει προγράμματα σπουδών στον τομέα της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της ψυχολογίας.
 
Οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων της Βέρνης και της Βασιλείας έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική συμμαχία στον τομέα της καρδιοχειρουργικής, νευροχειρουργική, παθολογία και μικροβιολογίας. Η Vetsuisse Σχολή δημιουργήθηκε το 2006 από τη συγχώνευση των Σχολών της κτηνιατρικής των Πανεπιστημίων της Βέρνης και της Ζυρίχης. Η Σχολή Ανθρωπιστικών ασχολείται με τις τέχνες τις επιστήμες και τον πολιτισμό, την αρχαιολογίας και την ιστορίας, καθώς και τις γλώσσες και τη λογοτεχνία. Η Σχολή Θετικών Επιστημών επικεντρώνεται στις φυσικές επιστήμες και τη ζωή. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών ιδρύθηκε το 2005 και προσφέρει προγράμματα σπουδών στον τομέα της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και της ψυχολογίας.
Γενική πανεπιστημιακά ιδρύματα [Επεξεργασία]
Υπάρχουν τέσσερις γενικές ιδρύματα που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο της Βέρνης:
 
Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει διακριθεί σε διάφορους τομείς όπως η έρευνα για το κλίμα, τη βιοϊατρική έρευνα και την αειφόρο ανάπτυξη. Το πανεπιστήμιο έχει καθορίσει ειδικά σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα ως στρατηγική και έχει δημιουργήσει διεπιστημονικά κέντρα αρμοδιότητας για αυτούς που επιδιώκουν μια διεπιστημονική προσέγγιση για την έρευνα και τη διδασκαλία. Τα κέντρα ικανότητας προσφέρουν επίσης εξειδικευμένα προγράμματα μάστερ, για παράδειγμα τα προγράμματα βιοϊατρικής μηχανικής του τεχνητού οργάνου (ARTORG) Κέντρο Βιοϊατρικής Μηχανικής Έρευνας και τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική του προγράμματος του Center of Competence για τη Δημόσια Διοίκηση (CCPM). Το Ινστιτούτο Φυσικής συνέβαλε στην πρώτη πτήση για το φεγγάρι και ακόμα πραγματοποιεί πειράματα και παρέχει συσκευή για τη NASA και της ESA διαστημικές αποστολές σε τακτική βάση. [7] [8]
Collegium Generale (CG)
Φόρουμ για το Πανεπιστήμιο και Κοινωνία (Forum für Universität und Gesellschaft, FUG)
Διεπιστημονικό Κέντρο Σπουδών Φύλου (Zentrum für Interdisziplinäres Geschlechterforschung, IZFG)
Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου (Zentrum für universitäre Weiterbildung, ZUW)
Η λειτουργία αυτών των γενικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ των μαθητών σε διάφορους κλάδους και σχολές μέσω διεπιστημονικής εκδηλώσεις για το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές. Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου (ZUW) επικεντρώνεται στην επιστημονική περαιτέρω εκπαίδευση. Η επιλογή των θεμάτων στα προγράμματα ZUW κυμαίνεται από δημόσια διοίκηση μέσω της οδοντιατρικής για πνευματική καθοδήγηση. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει αναλάβει επίσης το προβάδισμα στο γερμανόφωνο κόσμο τη δημιουργία ενός αριθμού νέων προγραμμάτων σπουδών, για παράδειγμα αξιολόγησης. [6]Άλμπερτ Αϊνστάιν Κέντρο για τα θεμελιώδη Φυσική (AEC)
ARTORG Κέντρο Βιοϊατρικής Μηχανικής Έρευνας
Κέντρο για τη γνωστική λειτουργία, μάθηση και μνήμη (CCLM)
Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (CCS)
Κέντρο για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον (ΚΑΕ)
Κέντρο Διεθνών Σπουδών (CGS)
Κέντρο Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης (CRED)
Κέντρο Διαστήματος και κατοικησιμότητας (CSH)
Κέντρο για τη μελέτη της γλώσσας και της Κοινωνίας (CSLS)
Center of Competence για τη Δημόσια Διοίκηση (CCPM)
Oeschger Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή Ερευνών (OCCR)
Παγκόσμιου Ινστιτούτου (WTI)
Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει κάνει ένα όνομα για τον εαυτό της σε διάφορους τομείς όπως η έρευνα για το κλίμα, τη βιοϊατρική έρευνα και την αειφόρο ανάπτυξη. Το πανεπιστήμιο έχει καθορίσει ειδικά σημεία στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα ως στρατηγικό και έχει δημιουργήσει διεπιστημονικά κέντρα αρμοδιότητας για αυτούς που επιδιώκουν μια διεπιστημονική προσέγγιση για την έρευνα και τη διδασκαλία. Τα κέντρα ικανότητας προσφέρουν επίσης εξειδικευμένα προγράμματα μάστερ, για παράδειγμα τα προγράμματα βιοϊατρικής μηχανικής του τεχνητό όργανο (ARTORG) Κέντρο Βιοϊατρικής Μηχανικής Έρευνας και τη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική του προγράμματος του Center of Competence για τη Δημόσια Διοίκηση (CCPM).
 
Εκτός από τις κλασσικές επιστήμες, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει επίσης καθιερώσει μια φήμη σε νεότερες όπως αθλητικές επιστήμες και το μελέτη θεάτρου.
Το Κέντρο για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον (ΚΑΕ) διεξάγει το Πανεπιστήμιο της Βέρνης μακρά παράδοση στην αειφόρο ανάπτυξη της έρευνας. Η ΚΑΕ διαχειρίζεται επίσης την NCCR Βορρά-Νότου, με αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος της Ελβετίας στα πεδία της παγκόσμιας αλλαγής και της αειφόρου ανάπτυξης, με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές της εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Το σχετικό τομέα του διεθνούς εμπορίου είναι το επίκεντρο του κανονισμού περί NCCR, η οποία στεγάζεται στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Εμπορίου (WTI) του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Η WTI είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων επικεντρώνεται στις νομικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές του Διεθνούς Εμπορίου κανονισμού.Ως μια ολοκληρωμένη πανεπιστήμιο, Βέρνη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κλασικής και πανεπιστημιακά μαθήματα σε περίπου 40 bachelor και 70 μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Ινστιτούτο Φυσικής συνέβαλε στην πρώτη πτήση για το φεγγάρι και ακόμα πραγματοποιεί πειράματα και παρέχει συσκευή για τη NASA και της ESA διαστημικές αποστολές σε τακτική βάση. [7] [8]
 
Ένας αριθμός των καθηγητών του Πανεπιστημίου της Βέρνης ήταν πρωτοπόροι στον τομέα τους. Η γεννημένη στη Ρωσία Άννα Tumarkin ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγητής στην Ευρώπη με το δικαίωμα να εξετάζει τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές μελέτες. Ο γιατρός Gabriel Gustav Valentin ήταν ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής καθηγητής σε ένα γερμανόφωνο πανεπιστήμιο. Ο Theodor Oskar Rubeli ήταν συνυπεύθυνος για την ίδρυση του πρώτου Τμήματος Κτηνιατρικής . Τέλος, ο πυρήνας πάγου αναλύσεις του φυσικού Hans Oeschger διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη της έρευνας για το κλίμα.
Εκτός από τις κλασσικές επιστήμες, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει επίσης καθιερώσει μια φήμη σε νεότερες όπως αθλητική επιστήμη και το θέατρο μελέτες. Είναι το μόνο ίδρυμα στην Ελβετία με μια πορεία θεατρικές σπουδές που επιτρέπει στους σπουδαστές σε μεγάλες σε χορό στο πρόγραμμα master τους. [Παραπομπή που απαιτείται] Βέρνη είναι επίσης το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστήμιο να προσφέρει Καθολική Χριστιανική Θεολογία ως ένα σημαντικό κατά τη διάρκεια θεολογία. [Παραπομπή που απαιτείται] Η Ανωτάτη Σχολή για υποψήφιους διδάκτορες προσφέρουν περαιτέρω, φθάνοντας τα προγράμματα που συνδέονται στενά με την επιτυχή προτεραιότητες της έρευνας του Πανεπιστημίου στους τομείς της επιστήμης του κλίματος, την υγειονομική περίθαλψη και το ποινικό δίκαιο και την εγκληματολογία. [παραπομπή που απαιτείται]
 
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι ένα από τα κορυφαία 200 πανεπιστήμια στον κόσμο. {{ενσωμάτωση κειμένου|en|University of Bern}}
Ξεχωριστοί άνθρωποι [Επεξεργασία]
Καθηγητές [Επεξεργασία]
Ένας αριθμός των καθηγητών του Πανεπιστημίου της Βέρνης ήταν πρωτοπόροι στον τομέα τους. Ο γεννημένος στη Ρωσία Άννα Tumarkin ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγητής στην Ευρώπη με το δικαίωμα να εξετάζει τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές φοιτητές. Ο γιατρός Gabriel Gustav Valentin ήταν η πρώτη εβραϊκή καθηγητής για να εκλεγεί σε μια καρέκλα σε ένα γερμανόφωνο πανεπιστήμιο. Theodor Oskar Rubeli ήταν συνυπεύθυνος για την ίδρυση της πρώτης Τμήμα Κτηνιατρικής του κόσμου. Τέλος, ο πυρήνας πάγου αναλύσεις του φυσικού Hans Oeschger διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη της έρευνας για το κλίμα. Άλλες αξιοσημείωτες ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης περιλαμβάνουν (από την σχολή):
 
θεολογία
Eduard Herzog, Ulrich Luz, Adolf Schlatter, Lukas Vischer, Eduard Zeller
 
νόμος
Ο Carl Hilty, Eugen Huber
 
φάρμακο
Jakob Klaesi, Emil Theodor Kocher, Hugo Kronecker, Theodor Langhans, Ludwig Lichtheim, Maurice Edmond Müller, Fritz de Quervain, Hermann Sahli, Gabriel Gustav Valentin
 
ανθρωπιστικές Επιστήμες
Ανδρέας Alföldi, ο Carl Heinrich Wilhelm Hagen, Julius Pokorny, Ignaz Παύλος Βιτάλης ΤγοχΙθγ, Άννα Tumarkin, Έρμαν Γιούσενερ
 
Φυσικές επιστήμες
Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Heinrich Greinacher, Hans Oeschger, Ludwig Schläfli, Bernhard Studer, Hugo von Mohl, Χάινριχ φον Άγρια
 
Οικονομικά
Alfred Amonn, Max Weber
 
Άλλοι
Theodor Oskar Rubeli
 
Οι μαθητές [Επεξεργασία]
Οι ακόλουθες προσωπικότητες σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης (επάγγελμα σε παρένθεση):
 
Καρλ Μπαρθ - θεολόγος και «ενός εικοστού αιώνα, ο Πατέρας της Εκκλησίας"
Ο Carl Baudenbacher - δικηγόρος και Πρόεδρος του Δικαστηρίου ΕΖΕΣ
Walter Benjamin - φιλόσοφος και κριτικός λογοτεχνίας
Richard Bing - καρδιολόγος και συνθέτης
Hans Bloesch - συγγραφέας, ανταποκριτής, εκδότης, βιβλιοθηκάριος
Hans Blum - συγγραφέας και δικηγόρος
Ο Τζον Λε Καρέ - συγγραφέας
Friedrich Dürrenmatt - συγγραφέας
René Fasel - Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χόκεϋ επί πάγου και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Markus Feldmann - πολιτικός και ομοσπονδιακούς σύμβουλος
Niklaus Gerber - χημικός και την ελβετική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων της Pioneer
Rudolf Gnägi - πολιτικός και ομοσπονδιακούς σύμβουλος
Ιερεμίας Gotthelf - μυθιστοριογράφος και πάστορας
Λαζάρ Grünhut - ραβίνος και συγγραφέας, ακτιβιστής σιωνιστική
Thomas Jordan - πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας
Yehezkel Kaufmann - φιλόσοφος και θεολόγος
Peter Lampe - θεολόγος και καθηγητής
Adolfo Lutz - ειδικός στην τροπική ιατρική και επιδημιολόγος
Μάνη Ύλη - τραγουδιστής-τραγουδοποιός και δικηγόρος
Kurt Marti - θεολόγος, ποιητής και συγγραφέας
Eduard Müller - πολιτικός και ομοσπονδιακούς σύμβουλος
Werner Munzinger - εξερευνητή της Αφρικής
Χασάν Naim - Λιβάνου-ελβετική βιοχημικός
Ulrich Ochsenbein - ομοσπονδιακή σύμβουλος και γενική, ιδρυτικό μέλος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας
Edith Pechey - γιατρός και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γυναικών
Rolf Reber - ψυχολόγος και καθηγητής
Karl Schenk - πολιτικός και, στο γραφείο για 31 χρόνια, μακροβιότερος ομοσπονδιακή σύμβουλος
Karl Scheurer - πολιτικός και ομοσπονδιακούς σύμβουλος
Samuel Schmid - πολιτικός και ομοσπονδιακούς σύμβουλος
Nikolaus Senn (1926-2014), πρώην συν-διευθυντής του Schweizerische Bankgesellschaft
Jakob Stämpfli - πολιτικός και ομοσπονδιακούς σύμβουλος, δικηγόρος και δημοσιογράφος
Hans Martin Sutermeister - γιατρός, πολιτικός και ελεύθερο στοχαστή
Daniel Vasella - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis
Nikolaj Βελιμίροβιτς - Σέρβος ορθόδοξος επίσκοπος και άγιος
Ο Carl Vogt - επιστήμονας και πολιτικός
Kurt Wüthrich - χημικός, νικητής του βραβείου Νόμπελ Χημείας 2002
Jean Ziegler - κοινωνιολόγος, πολιτικός και συγγραφέας
Όλγα Ρο - ιδρυτής της Rohmir
Επίτιμος διδάκτωρ [Επεξεργασία]
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έχει απονεμηθεί επίτιμος διδάκτωρ σε άτομα που ξεχωρίζουν για τις εισφορές σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. [9] [10] [11]
 
φάρμακο
Sir Edward Albert Sharpey-Schafer, Sir Charles Scott Sherrington, César Roux, ο Sir Alan Lloyd Hodgkin, Γκέοργκ φον Μπέκεσυ, Stephen W. Kuffler, Γιώργος Εμίλ Παλάντε, Willy Burgdorfer, Iván Böszörményi-Nagy, ο David Sackett
 
Φυσικές επιστήμες
Johann Büttikofer, Hans von Euler-Chelpin, Gerold Schwarzenbach, Richard R. Ernst, ο David Southwood
 
Οικονομικά και των επιχειρήσεων
Ernst Abbe Karl, Auguste και Louis Lumière, Jean-Daniel Gerber, Thomas J. Sargent, Maureen O'Hara (καθηγητής)
 
ανθρωπιστικές Επιστήμες
Albert Samuel Gatschet, Erwin Heinz Ackerknecht
 
τέχνη
Joseph Simon Volmar, Albert Anker, Cuno Αμιέ, Rudolf Munger, Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Walter Linsenmaier, Ίλια Καμπακόφ
 
λογοτεχνία
Charles Ferdinand Ramuz, René Gardi, Kurt Marti, Στέφαν Heym, John Edgar Wideman, Τζον Λε Καρέ, Eveline Hasler
 
πολιτική
Charles Albert Gobat, Rudolf Minger, Annemarie Huber-Hotz, Adolf Ogi, Άνγκελα Μέρκελ
 
Άλλοι
Hermann Müller-Thurgau, Eduard Herzog, Mathis Wackernagel, Heidi Tagliavini, Hannah βαμβάκι, Stephen Kosslyn
 
Κατατάξεις [Επεξεργασία]
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι ένα από τα κορυφαία 200 πανεπιστήμια στον κόσμο. Στην QS World University Rankings 2013 κατατάσσεται 154η. [12] Η Σαγκάη Βαθμολογία (ARWU) 2012 κατετάγη το Πανεπιστήμιο της Βέρνης εκατοστά πεντηκοστά πρώτα με διακοσιοστοί στον κόσμο. [13] Στην κατάταξη Leiden 2013 κατετάγη 177ος στον κόσμο και 77η στην Ευρώπη. [14]
 
Σημειώσεις και αναφορές [Επεξεργασία]
Μετάβαση επάνω ^ Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου, 2013
Μετάβαση επάνω ^ "Πανεπιστήμιο της Βέρνης Universitieshandbook". http://ranking2014.universitieshandbook.com.
Μετάβαση επάνω ^ "Πανεπιστήμιο της Βέρνης». http://www.berneinvest.com.
Μετάβαση επάνω ^ "Πανεπιστήμιο της Βέρνης να προάγει την επιστημονική έρευνα και την εμπειρία των φοιτητών Χάρη στην Πανεπιστημιούπολη-Wide Brocade Network". http://newsroom.brocade.com.
Μετάβαση επάνω ^ Leitziele für die räumliche Entwicklung der Universität Bern Abgerufen είμαι 25. Μάρτιος 2011.
Μετάβαση επάνω ^ ιστοσελίδα του ZUW Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2013.
Μετάβαση επάνω ^ Επισκόπηση των διεθνών συνεργασιών της NASA Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2013.
Μετάβαση επάνω ^ Το έργο ROSINA / ROSETTA στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2013.
Μετάβαση επάνω ^ Βάση δεδομένων των επίτιμος διδάκτωρ Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2011.
Μετάβαση επάνω ^ επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2013.
Μετάβαση επάνω ^ επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2011.
Άλμα πάνω ^ κατάταξη QS World University 2013 Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013.
Μετάβαση επάνω ^ Σαγκάη κατάταξη 2012 Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου του 2012.
Μετάβαση επάνω ^ Leiden κατάταξη 2013 Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2013.
Βιβλιογραφία [Επεξεργασία]
Im Hof, Ulrich et al. (επιμ.). Hochschulgeschichte Berns 1528-1984. Zur 150 Jahr-Feier der Universität Bern 1984. Βέρνη: Πανεπιστήμιο της Βέρνης, 1984.
Im Hof, Ulrich et al. (επιμ.). Die Dozenten der bernischen Hochschule. Ergänzungsband zu: Hochschulgeschichte Berns 1528-1984. Βέρνη: Πανεπιστήμιο της Βέρνης, 1984.
Rogger, Franziska. "Die Πανεπιστήμιο της Βέρνης und ihre gesammelte (ν) Geschichte (ιδ)", υηϊρτεδδ, 139 (Δεκέμβριος 2008), σελ. 12-31.
Rogger, Franziska, και Bankowski, Monika. Ganz Europa uns blickt auf! Das schweizerische Frauenstudium und γρι russischen Pionierinnen. Baden: Hier + jetzt Verlag für Geschichte und Kultur GmbH, 2010. ISBN 978-3-03919-146-8
Δείτε επίσης [επεξεργασία]
Λίστα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων από την εγγραφή στην Ελβετία
Κατάλογος των σύγχρονων πανεπιστημίων στην Ευρώπη (1801-1945)Κατάλογος των πανεπιστημίων στην Ελβετία
myScience.ch - Η Ελβετική Πύλη για την Έρευνα και την Καινοτομία
Εξωτερικές συνδέσεις [Επεξεργασία]
Πανεπιστήμιο της Βέρνης (Αγγλικά)University of Bern (German)Πανεπιστήμιο της Βέρνης (γαλλικά)
Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης (γερμανικά)
Ιστοσελίδα του Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (Αγγλικά)
{{επέκταση}}
 
==Βιβλιογραφία==
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|University of Bern}}
17

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης